• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf.rs

10.10.2019

21:57

OVAJ POREMEĆAJ POGAĐA VEĆINU SRBA TOKOM JESENI! Proverite da li imate SAP!

Ljubav

OVAJ POREMEĆAJ POGAĐA VEĆINU SRBA TOKOM JESENI! Proverite da li imate SAP!

Podeli vest

Poznat vam je onaj osećaj kada se ujutru probudite, pogledate kroz prozor i istog momenta poželite da se vratite u krevet i prespavate do proleća

Nemate volje ni da se umijete, ni skuvate kafu... Iako znate da nemate razloga da budete neraspoloženi, ono što osećate veoma liči na depresiju...

Foto: Shutterstock

 

Ovo stanje ima naziv i zove se sezonski afektivni poremećaj. SAP svake jeseni pogađa ogroman broj ljudi, a da nisu ni svesni toga. Ekstremno neraspoloženje, umor i bezvoljnost u obavljanju i najjedostavnijih rutinskih poslova, samo su neki od simptoma.

RODITELJI SU UVEK KRIVI! Evo zašto je DRUGO DETE uvek NESTAŠNIJE OD PRVOG!

Veoma je lako prepustiti se ovom poremećaju koji nas neminovno pogodi na jesen. Želja za hranom, spavanjem, nedostatak energije i odsustvo želje za seksom - sve su simptomi sezonskog afektivnog poremećaja.

Dr Kozmo Holstrom sa odseka psihijatrije na Kraljevskom koledžu i šef odeljenja za informisanje o mentalnom zdravlju "Mind" Stiven Baklej, dali su nekoliko korisnih saveta kako da se izborite sa SAP-om.

1. Izađite na vazduh nekoliko puta dnevno po 10 minuta


Što više vremena provedete na dnevnom svetlu - u šetnji, parku ili jednostavno sedeći kraj prozora, to će vaše raspoloženje biti bolje. Da biste dobili dovoljno vitamina D od sunca, preporučuje se da izađete napolje 10-30 minuta svakog dana, nekoliko puta nedeljno.

2. Pokušajte da ne prejedate - to će vas samo oneraspoložiti


Jedan simptom SAP-a jeste da oboleli često žude za slatkom hranom ili teškim ugljenim-hidratima.

Veliki problem je to što ljudi nedostatak volje nadoknađuju hranom, a to je velika greška. Ako želite da podignete energiju, izbegavajte da jedete u krevetu ili ispred TV-a, a alkohol i kofein smanjite na minimum. Oni samo pojačavaju osećaj depresije.

NEMA MNOGO BODLJI I LEPO GA JE BRATI! Šire se plantaže šipurka u okolini Valjeva!

3. Potrudite se da budete fizički aktivni


Istraživanje je pokazalo da vežbanje može biti efikasno u lečenju depresije, skoro koliko i antidepresivi. Boravak u prirodi, u "zelenom" okruženju dosta pomaže. Zato se preporučuje da džogirate, brzo hodate ili samo šetate. Svaka ova aktivnost znatno pomaže kod simproma sezonskog afektivnog poremećaja.

Foto: Pixabay

 

4. Potražite pomoć ako se simptomi nastave


Kognitivno-bihejvioralna terapija (KBT) je vid psihoterapije koji naglašava uticaj mišljenja na to kako se osećamo i kako se ponašamo, a dokazano pomaže u lečenju SAP-a. Ako se borite sa simptomima, razgovor sa lekarom o ovoj vrsti terapije ili uzimanje antidepresiva mogu pomoći.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija