• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/Novosti

13.10.2019

19:14

SVE O SEZONSKIM BOLESTIMA! Pluća škripe s jeseni!

Ljubav

SVE O SEZONSKIM BOLESTIMA! Pluća škripe s jeseni!

Podeli vest

Promenljivo vreme sa velikim razlikama u temperaturi i početak grejne sezone, a samim tim i veće zagađenje vazduha, donosi nove patnje onima koji boluju od astme, čira na želucu ili imaju obolele zglobove

Vlaga, promenljivo vreme sa velikim razlikama u temperaturi, i početak grejne sezone, a samim tim i veće zagađenje vazduha, donose nove patnje onima koji boluju od astme, čira na želucu ili imaju obolele zglobove. Uz to, i virusi koji se "zavlače" u svaki kutak zatvorenih prostorija u kojem s jeseni više boravimo dodatno mogu da isprovociraju neke od ovih bolesti.

Astma

Kašalj, zviždanje ili sviranje u grudima, nedostatak vazduha, gušenje, teskoba u grudima... sve je teže s jeseni, kojoj se astmatičari ne raduju iz dva razloga - vlaga provocira disajne puteve i češće izaziva napade, dok su drugi razlog virusne respiratorne infekcije, faktor koji vrlo često zna da pogorša tegobe.

STVARI KOJE DECA NIKAKO NE TREBA DA ZNAJU! Zaštitite ih od ovih šest informacija!

Osim redovne terapije, neophodno je ojačati imunitet, a vitamin C, koji je inače prirodni antihistaminik, puno voća i povrća i suplementi cinka pokazali su se kao dobri borci protiv virusa. Vitamin B6 smanjuje zviždanje u plućima, magnezijum sprečava kontrakcije bronhijalnih mišića, dok omega 3 masne kiseline imaju antizapaljensko dejstvo. Tu su i lekovite biljke poput majčine dušice, ehinacee... koje pomažu pri opuštanju disajnih puteva i izbacivanju sluzi.

Foto: Shutterstock

 

Treba napomenuti da su sa astmom neizbežno povezane i alergije, od kojih sve i počinje. Mada ambrozija i ostali korovi prolaze, tu su uvek prisutne grinje, kojih ima u zatvorenom prostoru, naročito kad počne grejanje, jer se tada brže razmnožavaju. Izbacite tepihe i zavese iz spavaće sobe, a posteljinu redovno perite na 60 stepeni, provetravajte dušeke, usisavajte tapacirani nameštaj i ne zagrevajte previše prostoriju u kojoj se spava.

Reuma

Baš kao ni za alergijske bolesnike, ni za reumatičare tokom vlažne jeseni nema mnogo utehe. Bolovi u zglobovima se pojačavaju ako postoji i velika vlažnost vazduha, jer sa niskim temperaturama zajedno utiču na receptore za bol. Ako je reuma udružena sa degenerativnim oboljenjima kičme, visokim pritiskom ili dijabetesom, znatno se pogoršavaju tegobe obolelih.

Foto: Shutterstock

VELIKI POMAK! Novi test urina otkriva rak u ranoj fazi!

Čaj kad bole kosti

Pomešajte 20 g zove, 20 g koprive, 20 g breze i 20 g topolinih cvetova (sve ćete naći u biljnoj apoteci). U 5 dl vode kuvajte brezu i koprivu 15 minuta, sklonite s vatre i dodajte ostale biljke. Ostavite da odstoji nekoliko sati, procedite i uzimajte čaj tokom dana umesto vode.

U slučaju jačih bolova koriste se analgetici i nesteroidni antireumatici, a vrlo delotvornim za ublažavanje simptoma pokazale su se i određene namirnice, čajevi, obloge i ulja za masažu. Ulje od kamilice (šest kapi) dodajte u čašicu bademovog ulja, pomešajte i trljajte bolna mesta nakon kupanja. Možete uzeti i tri kapi ruzmarinovog ili eukaliptusovog ulja, pomešati sa bademovim uljem i umasirati u bolne zglobove. Tretman treba ponavljati dok bolovi ne prestanu. Dobrim su se pokazali i sveži listovi kupusa, sa kojih su odstranjeni tvrdi delovi. Listove prelijte ljutom rakijom i ušuškajte bolna mesta. Oblog se menja tri puta dnevno.

Gastritis i čir

Foto: Shutterstock

Poznato je da oni koji imaju čir na dvanaestopalačnom crevu, želucu ili pate od gastritisa tokom prelaza iz leta u jesen češće gutaju razne tablete za ublažavanje bola i mučnine u stomaku. Promena vremenskih prilika, atmosferskog pritiska, zatim promena načina ishrane, ali i stres i nervoza, koji su zastupljeniji po povratku u škole i na posao, zajedno utiču da se problemi ovih bolesnika pojačaju.

Bakterija neprijatelj želuca

Heliko bakterija je u najvećem broju slučajeva uzročnik svih gastrointestinalne bolesti, pa se njenim izlečenjem rešavaju i ostale tegobe. Zbog toga lekari preporučuju da urade izdisajni test na ovu bakteriju, a ako se utvrdi da ona postoji, lečenje je veoma uspešno i kratko.

 

Osim redovne terapije, koja podrazumeva uzimanje inhibitora protonske pumpe, čiraši već dobro znaju da treba da obrate više pažnje na ishranu. Izbegavajte jaku, ljutu, masnu i začinjenu hranu, luk, zaprške, ali i namirnice koje nadimaju, poput pasulja, graška, boranije, kupusa. Pušenje i konzumiranje alkohola strogo su zabranjeni. Jedite 5-6 puta dnevno manje, lako svarljive obroke, a hranu pripremajte na pari ili kuvanjem. Protiv pojačanog lučenja kiseline odlično deluju i čajevi od majčine dušice, žalfije ili koprive i ne zaboravite da je nervoza veliki neprijatelj želuca.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija