• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

19.10.2019

18:50

HIT DIJETA - BRZIH 800! 12 nedelja mediteranske ishrane s malo ugljenih hidrata!

Ljubav

HIT DIJETA - BRZIH 800! 12 nedelja mediteranske ishrane s malo ugljenih hidrata!

Podeli vest

U okviru nove super popularne dijete preporučuju se maslinovo ulje, riba, orašasti plodovi, voće i povrće, ali i mnoge ukusne stvari za koje se godinama govorilo da su nezdrave, poput punomasnog jogurta i jaja

Čuveni britanski doktor Majkl Mozli, inače autor brojnih knjiga o ishrani, osmislio je posebnu dijetu koja daje vrlo efikasne rezultate, i to za već tri nedelje. On tvrdi da vas neće pratiti glad, a da ćete smršati od pet do 10 kilograma. Ovaj režim nazvao je Brzo 800, a postao je planetarni hit, pre svega zahvaljujući delotvornosti, činjenici da se lako sprovodi, ali i tome što je vrlo pristupačna.

Jedna od najzdravijih

Kao što i samo ime kaže, ova dijeta bazira se na unosu 800 kalorija na dan, ali je veoma važno kakve ćete namirnice unositi u svoj organizam.

- Istraživanja pokazuju da dijeta mediteranskim stilom sa niskim unosom ugljenih hidrata ima moć ne samo da obnovi sposobnost vašeg tela da dosegne idealnu težinu i ostane na njoj već i da smanji rizik od ozbiljnih bolesti. Kao jedna od najzdravijih dijeta na svetu ona je u središtu dvanaestonedeljnog programa - kaže dr Mozli.

NE PODCENJUJTE VIRUSE! Jaki i otporni i u sezoni gripa!

Primer jelovnika

Doručak: Dva poširana jaja sa grilovanim pečurkama i salatom od bebi-spanaća
Ručak: Začinjeni pasulj sa tostom od integralnog brašna
Večera: Grilovana piletina

U okviru dijete preporučuju se maslinovo ulje, riba, orašasti plodovi, voće i povrće, ali i mnoge ukusne stvari za koje se godinama govorilo da su nezdrave, poput punomasnog jogurta i jaja. S druge strane, izbegavanje slatkih i skrobnih ugljenih hidrata pomaže da kontrolišete nivo šećera u krvi i drži vas duže sitim. Principi mediteranske ishrane su univerzalni, navodi doktor, te se mogu primeniti i na druge internacionalne kuhinje.

Kako slediti Brzih 800?

- Započnite dan s jajima: kuvana, poširana, kao kajgana ili omlet - ona će vas duže držati sitim nego žitarice ili tost. Za više ukusa dodajte dimljeni losos i prstohvat čilija.

- Punomasni jogurt je takođe dobar: dodajte bobice poput kupina, jagoda ili borovnica ili prstohvat orašastih plodova.

- Jedite više zdravih masti i ulja. Uz masnu ribu (losos, tunu, skušu) konzumirajte više maslinovog ulja - ono čini povrće ukusnijim i poboljšava apsorpciju vitamina. Za kuvanje koristite maslinovo ulje, uljanu repicu ili kokosovo ulje.

- Ne zaboravite na mahunarke poput sočiva i pasulja: zdrave su i zasitne.

Foto: Shutterstock

- Koristite puter umesto margarina. Umerena konzumacija sira je u redu.

- Orašasti plodovi su dobar izvor proteina, minerala i vitamina, sadrže zdrave masti i imaju visok udeo vlakana. Grickajte ih, usitnite u salati ili gulašima. Bademovo ili kokosovo brašno čine dobru alternativu običnom brašnu.

Namirnice na koje treba obratiti pažnju: 

- Smanjite šećer, slatke poslastice, pića i deserte: konzumirajte ih ne više od jednom ili dva puta nedeljno, a po mogućnosti i manje. Možete da koristite zamene za šećer poput stevije i ksilitola, ali umereno.

6 MITOVA VEZANIH ZA DIJETE u koje slobodno možete da prestanete da verujete!

- Smanjite ili izbegavajte hleb od belog brašna, testeninu, krompir, pirinač. Pazite na "smeđe" alternative, dodatna vlakna mogu da budu zanemariva. Smeđi pirinač je u redu, ali pojedine vrste hleba od integralnih žitarica imaju dodati šećer. Umesto toga pređite na kinou, bulgur, integralnu raž, integralni ječam, divlji pirinač i heljdu.

- Proizvodi s malo masnoće često su puni šećera kako bi bili ukusni i nisu zdravi kao što mnogi misle.

Foto: pexels.com

- Izbegavajte slatko voće: bobice, jabuke i kruške su u redu, ali slatko tropsko voće poput manga, ananasa, dinje i banane puno je šećera.

- Izbegavajte većinu žitarica za doručak: obično su pune šećera, čak i one koje sadrže mekinje. Ovas je dobar sve dok nije instant vrsta.

- Izbegavajte grickalice ako je to moguće i pronađite one zdrave ako morate: orašasti plodovi su sjajan izvor proteina i vlakana. Pokušajte da izbegavate slane ili zaslađene plodove što više. Dobre grickalice su i nekoliko komadića iseckanog povrća ili mala količina tamne čokolade (70 odsto ili više kakaoa) nakon jela.

PODSTIČE MRŠAVLJENJE I JAČA IMUNITET! Počnite što pre da jedete KUMKVAT!

Doktor Mozli takođe preporučuje da svojih 800 kalorija unesete u osam sati tokom dana, a i da praktikujete metodu povremenog posta.

RECEPTI:

Losos sa pestom od brokolija

Foto: Shutterstock

Sastojci: 15 g kinoe, isprane i oceđene, četvrtina brokolija naseckana na male cvetiće, 10 g pinjola (ili nekog drugog orašastog voća), četvrtina avokada, četvrtina limuna, 20 g rukole, 50 g sira, 100 g lososa iz konzerve, oceđenog i naseckanog, krastavac, tanko isečen na kolutiće, 4 prepolovljena čeri paradajza, morska so, crni biber.
Priprema:
Skuvajte kinou prema uputstvu s kesice, ocedite i stavite na stranu. Pripremite pesto: skuvajte brokoli dok ne omekša, oko tri minuta. Ostavite da se ohladi pre nego što nastavite. Dodajte pinjole u blender i grubo ih usitnite. Dodajte brokoli i ponovo usitnite, potom avokado i limunov sok, pa sve mešajte dok se ne sjedini. U činiju stavite kinou, dodajte rukolu, sir, losos, krastavac i paradajz. Na vrh stavite pesto od brokolija i sve dobro promešajte.

 

 

Junetina sa povrćem

Sastojci (za dve osobe): kašika ulja, 250 g junetine, isečene na trakice, 5 šampinjona, iseckanih, 1 cm svežeg đumbira, narendanog, pola kašičice kineske mešavine pet začina (anis, cimet, seme komorača, karanfilić, sečuanski biber ili đumbir), čen belog luka, oljušten i zgnječen, 200 g brokolija iscepkanih na male cvetiće, iseckana crvena paprika, iseckana glavica kineskog kupusa (može i običan), 1 i po kašičica soja sosa, morska so, crni biber.
Priprema:
U vok ili tiganj sa debljim dnom dodajte pola kašike maslinovog ulja i na srednje jakoj vatri propržite junetinu dok ne dobije smeđu boju, izvadite iz posude i stavite na stranu. U tiganj dodajte preostalo ulje, pečurke, đumbir, mešavinu pet začina i beli luk i pržite oko četiri minuta. Dodajte brokoli, papriku i kupus i pržite još pet minuta. Vratite junetinu, dodajte soja sos i pržite još dva minuta. Posolite i pobiberite.

Brauni od cvekle i čokolade

Foto: Shutterstock

Sastojci: 100 g kokosovog ulja, plus malo za podmazivanje pleha, 275 g kuvane cvekle, oceđene i isečene na male komade, 3 jaja, 60 g kakaoa u prahu, 100 g mekanih urmi, 100 g integralnog brašna, kašičica mlevenog cimeta, kašičica praška za pecivo, kašičica sode bikarbone, 75 g tamne čokolade (oko 85 odsto kakaoa), grubo seckane.

Priprema: Zagrejte rernu na 200 stepeni. Podmažite pleh i stavite papir za pečenje. Cveklu, jaja, kakao prah, urme i kokosovo ulje stavite u činiju i mešajte dok se sastojci ne sjedine, a možete ih usitniti i štapnim mikserom. Dodajte brašno, cimet, prstohvat soli, praška za pecivo i sode bikarbone i mešajte dok se sve ne sredini. Dodajte kašiku vode, ako je potrebno. Dodajte čokoladu, promešajte, pa rasporedite po plehu. Kolač pecite oko 20 minuta.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija