• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: espreso/informer

21.11.2019

15:47

NAJMOĆNIJA GRICKALICA NA SVETU! Brzo zasiti, a od nje se prave i BRAŠNO I ULJE! Evo zašto treba često da je jedete!

Ljubav

NAJMOĆNIJA GRICKALICA NA SVETU! Brzo zasiti, a od nje se prave i BRAŠNO I ULJE! Evo zašto treba često da je jedete!

Podeli vest

Kikiriki je biljka koja je nepravedno zapostavljena u našem povrtarstvu

Uslovi za uzgoj postoje, a šta se sve proizvodi od kikirikija i koliko je ovo zapravo isplativa kultura možete saznati u ovom članku.

Poreklo i rasprostranjenost

Kikiriki je poreklom iz Južne Amerike i u Starom svetu za kikiriki se nije znalo pre otkrića Amerike. Danas se kikiriki uzgaja gotovo svuda u svetu i predstavlja jednu od petnaest vodećih svetskih prehrambenih kultura. Pored toga, jedna je od najvažnijih namirnica u međunarodnoj trgovini.

PET NAJPRLJAVIJIH NAMIRNICA KOJE JEDEMO SVAKI DAN, A DA I NE ZNAMO KOLIKO SE TRUJEMO! Izvor zaraza i opasnih bakterija!

U pitanju je jednogodišnja biljka koja, poput krompira, svoje plodove razvija u zemlji. Lako se uzgaja i u određenoj meri podnosi sušu. Gajenju kikirija pogoduju područja sa manje vode. Najviše mu odgovara rastresito, peskovito tlo.

Hranljiva svojstva kikirikija

Kikiriki je izuzetno hranljiva namernica. Jedan kilogram kikirikija sadrži čak 2700 kalorija. Hranjivi plodovi kikirikija imaju 12 esencijalnih i 8 dodatnih aminokiselina. Pored toga sadrži vitamine iz gotovo svih značajnih grupa, a sadrži i supstance koje su od velikog značaja za formiranje ćelija u našem organizmu, kao što su kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, gvožđe, bakar, kalijum, natrijum, cink...

Foto: Shutterstock

Zbog svojih visokih kaloričnih vrednosti ovo je biljka je bila važan izvor ishrane ljudima na teškim ekspedicijama u udaljena područja i pod otežanim uslovima. Kikiriki je pomogao ljudima da putuju na Antarktik, lete u svemir. Takođe, imao je ključnu ulogu u otklanjanju neuhranjenosti u nekoliko afričkih zemalja. 

Upotreba kikirikija

Svi delovi biljke se mogu komercijalno koristiti. Osim što se koristi u ishrani ljudi, upotrebljava se u medicini i kozmetologiji, za ishranu životinja i kao đubrivo.

SVI PATIMO OD NEDOSTATKA MAGNEZIJUMA! Evo kako sami sebe uništavamo

Plod kikirikija se jede neposredno, u pečenom ili prženom stanju, kao dodatak jelima i kolačima, a koristi se i za pravljenje brašna, ulja i putera od kikirikija.

Puter od kikirikija

Puter od kikirikija, odnosno pasta od kikirija se dobija kada se dobro izmrvi pečeni kikiriki. Postoje dokazi da su još Azteci i Inke pekli i mrvili kikiriki.

Puter od kikirikija ima široku primenu u ishrani ljudi. Može da se maže na hleb, tost, a koristi se i kao dodatak mesima, proteinskim pićima i kolačima. Postoji bezbroj recepata i načina upotrebe putera od kikirikija u ishrani.

Foto: Pixabay

Trendovi u ishrani: Potencijal za novi izvor zarade

Osim što se koristi u ishrani i u kulinarstvu puter od kikirija ima i druge praktične primene u kući. Sa puterom od kikirikija možete da čistite kožni nameštaj, cipele ili tašne. Ulje iz putera ne samo što će ih očistiti već se im dati predivan sjaj. Takođe, može da se napravi zamka za miševe jer ga oni prosto obožavaju. Sa puterom od kikirikija možete da „popravite“ vrata koja škripe, da skinete ulepljenu žvaku sa nečega ili da uklonite lepak. 

Brašno od kikirikija

Od izmrvljenog i odmašćenog ploda kikirikija pravi se brašno. U procesu izrade brašna koristi se pečeni kikiriki, koji se usitni u pastu i onda se istisne ulje. Rafinisanjem mase kikirikija koja je preostala nakon što je ulje istisnuto nastaje brašno. S obzirom na njegov kvalitet i nivo uklonjene masnoće, kikirikijevo brašno u svom sastavu može da sadrži i preko 50% proteina.

Odmašćeno brašno od kikirikija ima široku primenu u kulinarstvu. Koristi se kao dodatak za pravljenje hleba i drugih peciva, za pravljenje kolača, makarona, palačinki i pudinga. Takođe, koristi se u pripremi sladoleda.

Foto: Pixabay

Ulje od kikirikija

Kikiriki se, takođe, koristi za pravljenje prehrambenog ulja. Postoji nekoli vrsta kikirikijevog ulja: rafinisano kikirikijevo ulje, ekstra devičansko nastalo hladnim ceđenjem, aromatično... Filtrirano rafinisano ulje se koristi za kuvanje i pravljenje margarina. Pošto je vrlo aromatično, kuvari ga koriste kao završno ulje, a proizvođači hrane ga koriste za aromatiziranje.

Industrijska upotreba

Kikiriki ima različite industrijske namene. Boje, lakovi, mazivno ulje, za poliranje nameštaja; insekticidi i nitroglicerin se prave od kikirikijevog ulja. Sapun se pravi od saponificiranog ulja, a mnogi kozmetički proizvodi sadrže ulje kikirikija i njegove derivate. Od kikirija se pravi ardil - visokokvalitetna vuna biljnog porekla. Ljuske kikirikija se koriste u proizvodnji plastike, zidnih ploča, abraziva, goriva, u izradi papira i izradi lepka. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Darko

pre 4 godine

Kada Čak Noris jede kikiriki samo on zna koji je kiki a koji riki

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija