• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

24.11.2019

16:45

KAD KOSTI BOLE, A ZGLOBOVI ŠKRIPE... Program od 10 vežbi usporava reumu!

Ljubav

KAD KOSTI BOLE, A ZGLOBOVI ŠKRIPE... Program od 10 vežbi usporava reumu!

Podeli vest

Ove simptome propadanja lokomotornog sistema lekovi mogu samo da ublaže, dok izvođenje određenih vežbi sprečava dalje napredovanje degenerativnih promena...

Ukoliko patite od reume, bolova, ukočenosti i ograničenog kretanja, najbolja terapija je redovno vežbanje. Jer, ove simptome propadanja lokomotornog sistema lekovi mogu samo da ublaže, dok izvođenje određenih vežbi sprečava dalje napredovanje degenerativnih promena.

Strukovni terapeut Vesna Janjušević iz Centra za korektivnu gimnastiku kaže da se najveći broj pacijenata žali na bolove u vratu, leđima, kukovima i kolenima. Da bi se oni izbegli i ublažili, može da pomogne program od 10 vežbi kojima se postiže bolja pokretljivost zglobova, jača muskulatura, kao i gustina kostiju.

STAVILA SAM LUK U ČARAPE I TAKO PRESPAVALA! Rešila je problem koji ju je mučio GODINAMA!

- Ove vežbe mogu da rade svi zainteresovani, jer su istovremeno odlične za očuvanju dobre fizičke forme i smanjuju mogućnost da do reume ikada dođe - kaže sagovornica Novosti.

- U početku trebalo bi ih raditi od tri do pet ponavljanja, kasnije od osam do 10, laganim tempom. Sve vreme se diše lagano i ujednačeno. Udisaj je u neutralnom položaju i dok se pravi pokret, a izdisaj kada se vraća u početni položaj. Pauze između ponavljanja pokreta trebalo bi da budu od tri do pet sekundi, zatim odmor od 10 sekundi, pa izvođenje sledeće vežbe.

Foto: Shutterstock

Napomena: Oni koji pate od jakih bolova ne bi trebalo da vežbaju, već da potraže savet lekara, a kasnije da vežbaju po individualnom programu.

PRITISKANjE KA RAMENU

Nagnite glavu na stranu. Rukom je pritiskajte ka ramenu. Posle ponavljanja, uraditi isto i na drugu stranu.

BRADA KA GRUDIMA

Isturite glavu napred. Ruke stavite na potiljak i gurajte glavu tako da težite bradom ka grudima. Vratite se u početni položaj, pa ponovite istu vežbu.

GASTROENTEROLOG SAVETUJE: Ova jednostavna pravila eliminišu nadutost, gasove i regulišu težinu!

NAIZMENIČNO PODIZANjE NOGE

Sedite na ivicu kreveta ili na stolicu, leđa bi trebalo da budu zategnuta i prava. Polako podižite jednu nogu, potpuno je ispravite, zatežući butni mišić i list. Vežbu radite naizmenično.

POLUKRUG

Okrenite glavu u stranu, pa pravite polukrug bradom od jednog do drugog ramena.

POLUČUČANj

Ruke ispružite ispred tela i radite polučučanj. Polučučanj ne sme da bude suviše dubok, jer kod pacijenata koji imaju oštećena kolena, dubok polučučanj može da uzrokuje bol.

Foto: Shutterstock

ROTIRANjE

Lezite na leđa i oslonite se na laktove. Jednu nogu savijte u kolenu. Suprotnom rukom gurajte podignuto koleno u stranu i pružajte otpor da se telo ne zarotira.

ISTEZANjE LEĐA

Oslonite se na podlaktice i kolena. Stavite desnu šaku na mesto gde je bio lakat, rotirajte telo unazad, okrećući glavu na istu stranu. Ponovite isto i na suprotnu stranu.

TABLETU NIKADA NE TREBA GUTATI NA SUVO! Saznajte i zbog čega!

"SEDI - USTANI"

Iz sedećeg položaja pređite u stojeći i vratite se nazad.

 

 

PRITISKANjE JASTUKA

Sedite na pod. Između opruženih kolena stavite manji jastuk. Pritiskajte ga, zadržite i potom pustite.

ZAŠTO SMO ČEŠĆE BOLESNI TOKOM HLADNIH DANA? Evo šta kažu stručnjaci!

JAČANjE TRUPA

Lezite na leđa i oslonite se na laktove i stopala. Podižite trup od podloge i spuštajte dole.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija