• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: BastaBalkana

26.11.2019

12:00

RUSI PIJU VREO ČAJ NA +40, A NA -10 SE KUPAJU NAPOLJU! Evo koje su sve blagodeti tople kupke

Ljubav

RUSI PIJU VREO ČAJ NA +40, A NA -10 SE KUPAJU NAPOLJU! Evo koje su sve blagodeti tople kupke

Podeli vest

Topla mirisna kupka simbol je za opuštanje na kraju teškog radnog dana. Osim što opuštate misli, odlična je i za cirkulaciju, organizam i celo telo

Kada dođu letnji dani, i temperature preko 40 stepeni, sigurno nam nije na pameti vruća kupka.

NAPITAK ZA LEČENJE CELOG TELA! Pomaže kod artritisa, leči glavobolju, kašalj i groznicu, a TO NIJE SVE!

Privlačnije deluje kupanje u ledu, ili bar brzinsko hladno tuširanje. Međutim, naš organizam nije uvek u pravu kada traži nešto od nas. Ponekad moramo da delamo drugačije od onoga što nam zapravo prija, jer je zdravije.

Foto: Pixabay

Da li je hladan tuš odlično osveženje za vrele dane ili ga treba praktovati najčešće zimi? Tuširanje i kupka imaju dosta toga zajedničkog, ali znajte da ipak postoje evidentne razlike. One su pre svega jako bitne za naše zdravlje i ceo naš organizam.

Toplo – hladno

Kada su temperature previsoke, hlađenjem organizam (hladnim napitcima, tuširanjem hladnom vodom) organizam se rashlađuje. Kada napravimo veliku razliku između spoljne temperature i temperature našeg tela, ubrzo dolazi do prevelikog znojenja. A i jako je bitno znati kako pravilno hidrirati telo. Da li ste znali da Rusi na +40 piju vreo čaj, a na -10 se kupaju napolju, ni manje ni više nego u snegu. Da nije duge istorije i svetskog zdravstvenog poretka, rekli bi smo da su samo ludi. Ovako, zaključujemo da su ipak i te kako normalni, i paze na sebe. Zato Rusi, i drugi narodi naravno, praktikuju taj običaj. Lakše podnose zimu i leto jer prilagođavaju temperaturu svog organizma spoljnim uslovima. Dakle, vruća kupka nije namenjena samo za zimu, već se slobodno možete opustiti i leti.

Foto: Pixabay

Povećava otpornost krvnih sudova

Topla voda izuzetno povoljno deluje na ceo kardiovaskularni sistem. U vrućoj kupki povećava se temperatura srca, kao i brzina otkucaja. Uranjanjem u vruću vodu dolazi do povišenja temperature tela i do ubrzanog protoka krvi. Ovi “efekti” slični su onima koji se dešavaju tokom vežbanja, a to izuzetno dobro deluje na krvni sistem. Međutim, ne zavaravajte se da pomaže u mršavljenju. Vruća kupka neće skinuti kilažu, niti istopiti masne naslage. Za to je ipak potrebna vežba, a prijatna i topla voda podstiču cirkulaciju.

POLA SATA PLIVANJA DNEVNO smanjuje rizik od srčanih bolesti!

Mada, sa druge strane može vam pomoći da izgubite višak kalorija. Jedno zanimljivo istraživanje je pokazalo da sat vremena provedenih u kadi vruće vode sagoreva oko 130 kalorija iz vašeg organizma. Što je otprilike kao da ste pešačili pola sata.

Previše vruće – previše loše?

Nije zdravo naglo menjati temperaturu tela u odnosu na spoljašnju temperaturu. Zato lekari ne preporučuju vruću kupku kada je zima i kada su dani hladniji. Prilikom potalanja u vrelu kadu iz spoljašnje hladne sredine, može doći do naglog pada pritiska, što predstavlja stres za srce. Zato se preporučuje da pre ulaska u vruću kupku zagrejete telo. Rekli smo da je vruća kupka dobra i za kožu, tj da sva prljavština izlazi napolje. Ali gde? Da, ona ostaje u toj vodi u kojoj se nalazimo. Sva prljavština sa naše kože ostaje tu, što svakako nije baš najprijatniji prizor. Zato se preporučuje tuširanje nakon kupke, kako bi dodatno oprali, osvežili našu kožu i napravili je zaista čistom. Pogotovo treba izbegavati vruće kupke u hotelima i apartmanima, jer nikada niste sigurni koliko (i da li je) kada dobro očišćena.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija