• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

22.12.2019

22:19

VODA MOŽE DA BUDE I OPASNA! Koliko tečnosti treba uneti na dan?

Ljubav

VODA MOŽE DA BUDE I OPASNA! Koliko tečnosti treba uneti na dan?

Podeli vest

Prevelika upotreba vode može da izazove ozbiljne posledice u organizmu čoveka, izjavila je doktorka medicinskih nauka Ala Pogoževa, sa ruskog Instituta za hranu i biotehnologiju

Prema rečima stručnjaka, preveliki unos tečnosti dovodi do povećanja razgradnje proteina i ispiranja potrebnih vitamina i minerala iz tela. Pored toga, izaziva opterećivanje kardiovaskularnog i mokraćnog sistema.

Prosečna potreba organizma za vodom iznosi dva i po litra dnevno, navela je Pogožina. Organizam dobija litar vode iz hrane, dok se 1-1,5 litara unosi kao tečnost — čaj, mleko, supa.

NAPRAVITE JELKU OD TESTA! Obradujte vaše najmilije!

Ruska doktorka je objasnila da za gašenje žeđi nije važna samo količina tečnosti, već i njen ukus. Na primer, kiseli napici (iz voća, kvas, zeleni čaj) stimulišu lučenje pljuvačke i smanjuju osećaj žeđi.

Foto: Shutterstock

- Napici kao što su kafa, crni čaj i ostali uključuju se u ishranu u obliku slobodne tečnosti, koja se ne sadrži u čvrstoj hrani. Količina takve tečnosti treba da iznosi 1.500-2.000 mililitara (tj. šest-osam čaša) dnevno - dodala je Pogožina.

UZNEMIRUJUĆE ISTRAŽIVANJE! Rak dojke i farbanje kose - da li postoji veza?

Prema njenim rečima, udeo vode u organizmu čoveka varira tokom života: kod deteta je ima 75 odsto, a kod starije osobe 55 odsto.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Makilica75

pre 4 godine

Slazem se,ali isto tako i smatram da treba piti preciscenu vodu, jer je zdravija. Ne flasiranu, koja stoji u plasticnim bocama. Mi imamo nobel aparat sa filterima, koji preciscava cesmovacu. Voda je bitna za zdravlje, ali mora da se vodi racuna da ta voda bude ispravna za pice.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija