OVO POVRĆE JE DOKTOR ZA SVE! Štiti srce, leči anemiju i povišen holesterol, JAČA IMUNITET i ima ANTIKANCEROGENA SVOJSTVA!

Shutterstock

15:45 Ljubav i zdravlje 0

Ljubav&Zdravlje/N.L. | 26. 01. 2020.

OVO POVRĆE JE DOKTOR ZA SVE! Štiti srce, leči anemiju i povišen holesterol, JAČA IMUNITET i ima ANTIKANCEROGENA SVOJSTVA!

Za cveklu kažu da je u stanju da popravi većinu onoga što je u organizmu pokvareno...

Poreklom sa obala Sredozemlja, cvekla je bila poznata još starim narodima, koji su shvatili da im pomaže u lečenju malarije, gripa, te regulisanju krvnog pritiska. Danas se smatra jednom od najkorisnijih i najlekovitijih povrtarskih kultura, koja sadrži najširu lepezu vitamina i minerala, štiti srce i krvne sudove, leči anemiju i povišen holesterol, jača imunitet i ima antikancerogena svojstva.

DA LI SE NAGLO TRZNETE PRE PADANJA U SAN? Otkrivamo šta to znači!

DELUJE KAO TABLETA: Ovaj sveži začin UBLAŽAVA BOLOVE u zglobovima!

 

Pet na dan

Iako je mnogima najukusnija kuvana, nema dileme, cvekla je najzdravija ako nije termički obrađena. Termičkom obradom dužom od 15 minuta gubi nutritivne vrednosti, a njih nije malo. Pored vitamina C, sadrži redak vitamin B12, kao i gotovo sve minerale - kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor...

Shutterstock

Crvena boja cvekle potiče od antocijana, moćnog zaštitnika od bolesti koji utiče na obnavljanje krvi, dok biljka u celini deluje i antikancerogeno. Osim toga, potvrđena je i njena lekovitost u slučajevima demineralizacije kostiju i zuba, a prisustvo joda čini je dragocenim lekom protiv ateroskleroze i procesa starenja. Osnovu višestruke lekovitosti ove biljke čine sastojci betanin i betain, koji podstiču razmenu materija, regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol, održavaju krvne sudove u dobrom stanju, podstiču rad jetre.

(VIDEO) HRSKAVI KEKS SA DOMAĆOM NUTELOM KAKAV NIKAD NISTE PROBALI! Brzo i jednostavno!

Cvekla je izuzetno korisna u lečenju malokrvnosti, posebno kod dece, jer sadrži visok procenat gvožđa. Zahvaljujući celulozi i pektinu, kojih ima u izobilju, povoljno deluje i na rad creva i njihovu peristaltiku (pokretljivost). Ipak, da bi se zadovoljile dnevne potrebe organizma za dragocenim vlaknima, treba pojesti pet srednjih glavica cvekle.

Shutterstock

Sok od cvekle ima posebnu vrednost, jer je takođe delotvoran kod mnogih bolesti. Krepi i jača ceo organizam i povoljno deluje na metabolizam. Od kilograma cvekle dobije se oko 700 mililitara soka. Sprema se tako što se cvekla tanko oljušti, sitno izrenda i prelije medom i sokom od limuna. Kad ova smesa malo odstoji, dobro se procedi i pije se u gutljajima celog dana.

OTKRIJTE KAMEN DOK NE OŠTETI BUBREGE! Ovo su simptomi koji UKAZUJU NA BOLEST!

Koren ili list

Svi smo navikli da se jede samo crveni deo cvekle, odnosno koren. Iako je on najzdraviji, ne treba zanemariti ni zelene listove. Sadrže betakaroten, kalcijum i gvožđe, a mogu se pripremati poput blitve ili spanaća. Nekada davno jelo se samo lišće, a koren je, zbog mogućnosti čuvanja, korišćen isključivo kao lek.

RECEPTI:

Shutterstock

Smuti za dobro jutro

Sastojci: sirova oljuštena cvekla, koren sirovog celera, šargarepa, šolja bademovog ili kokosovog mleka, 2 kašičice mlevenog lanenog semena, kašika čija semenki (prethodno potopljenih u vodi), kašičica vanile po ukusu.
Priprema:
Isecite cveklu, jabuku i šargarepu na veće komade, te ih lagano izblendajte. Dodajte sve ostale sastojke, pa dodatno izblendirajte. Po želji možete dodati sok od svežeg limuna ili limete. Sok možete piti ujutru, kao energetski napitak, sat vremena pre doručka, ili posle podne kao užinu.

Shutterstock

Aromatične pljeskavice

Sastojci: cvekla, glavica crnog luka, čen belog luka, 2 cveta brokolija, crvena paprika, šaka pečenih oraha, po 5 kašika prezli, parmezana i peršuna, so, biber.
Priprema:
Oljuštite i izrendajte cveklu, crni i beli luk sitno iseckajte, brokoli skuvajte, a pečene orahe sameljite. Sve sastojke pomešajte i pravite male pljeskavice. Ako je potrebno, dodajte još prezli da se masa lepo sjedini. Zagrejte ulje i pržite pljeskavice sa obe strane od tri do pet minuta.

KORTIKOSTEROIDI, MOĆNI, ALI OPASNI! Na spisku neželjenih dejstava DIJEBETES, OSTEOPOROZA, HIPERTENZIJA...

Shutterstock

Boršč sa piletinom

Sastojci: pola pileta (može i teletina), cvekla, 2 krompira, pola glavice kupusa, crni luk, šargarepa, 2 dl soka od paradajza, ulje, so, biber, peršun.
Priprema:
Pola pileta u komadu stavite u 4,5 litara hladne vode (posolite i pobiberite) i kuvajte kao supu dok se meso ne skuva, zatim ga izvadite i ostavite na stranu. U vodu u kojoj se kuvalo meso dodajte cveklu isečenu na rezance. Kada je cvekla napola kuvana, dodajte krompir isečen na kocke. Nakon što su cvekla i krompir kuvani, dodajte kupus iseckan na rezance i kuvajte još 10-15 minuta. U međuvremenu napravite zapršku i to tako što će te na malo ulja prodinstati sitno seckani luk dok ne postane staklast, dodati rendanu šargarepu i dinstati dok ne omekša. Nakon toga dodajte sok od paradajza i još malo prokuvajte, a zatim stavite u šerpu u kojoj ste kuvali kupus, cveklu i krompir. Promešajte i eventualno dosolite i pustite da provri. Meso koje ste ostavili sa strane razdvojte na komade, malo propržite u tiganju da dobije zlatnožutu boju i ubacite u šerpu sa povrćem i dodajte seckani peršun.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]