• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata/informer.rs

27.01.2021

21:48

OVO ULJE ZAOBIĐITE U ŠIROKOM LUKU: Izaziva dijabetes, depresiju, ali i AUTIZAM!

Ljubav

OVO ULJE ZAOBIĐITE U ŠIROKOM LUKU: Izaziva dijabetes, depresiju, ali i AUTIZAM!

Podeli vest

Sojino ulje sve se češće koristi za pripremu jela.

Budući da podnosi prilično visoke temperature pre nego što se počne dimiti, vrlo je praktično za primenu u fritezama, na roštiljima i tiganjima.

Ali, novo istraživanje sprovedeno na Kalifornijskom univerzitetu Riversajd pokazalo je da sojino ulje, osim što izaziva dijabetes i gojaznost, takođe može dovesti do genetskih promena u mozgu, koje posledično izazivaju neurološke poremećaje uključujući anksioznost, autizam, Alchajmerovu bolest i depresiju, prenosi International Business Times.

Istraživanje je sprovedeno na miševima. Jedna grupa dobijala je hranu bogatu normalnim sojinim uljem, druga sojino ulje bez linoleinske kiseline, a treća kokosovo ulje.

Foto: pexels.com

Rezultati su pokazali da je sojino ulje modifikovalo ekspresije stotinak različitih gena u području hipotalamusa te tako izaziva različite upale, neurološke poremećaje i negativno utiče na metabolizam. Obe vrste sojinog ulja imali su slične učinke, dok ih kokosovo ulje nije imalo.

Promenjeni geni uključuju one koji se povezuju sa šizofrenijom, depresijom i Alchajmerovom bolešću. Najveće posledice pretrpeo je gen zadužen za lučenje hormona oksitocina, koji podstiče zbližavanje s drugima i osećaje euforije.

Promene u funkciji tog gena povezuju se s depresijom i autizmom. Iako tačan sastojak sojinog ulja koji izaziva takve promene nije još otkriven, naučnici preporučuju smanjivanje količine tog ulja u ishrani.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala od Banata

pre 4 godine

Taman ovi ameri napravise genetski modifikovanu soju kad eto problema ? Nakon prodaje licence Nemcima eto problema i stetnosti za ljude utvrdili Amerikanci ( prodavci licence ). Toliko o placenim istrazivanjima svega i svacega i kontrole istog.

zzz

pre 4 godine

autizam je inace genetska bolest.. ne izaziva je nista.

Stole

pre 4 godine

Soja u SAD genetski je modifikovana, tako da je istraživanje išlo u tom smeru.

Što je bitno

pre 4 godine

A soje ima koliko hoćete u industrijskim proizvodima, tunjevina je upravo u sojinom ulju, sojin lecitin u paštetama, viršlama, keksu, grisinama...Ja smatram da sam hormonske silne probleme upravo zbog nje. Lepo ona Hajdi Klum ne da deci ništa industrijsko.

pekicmeki

pre 3 godine

A zašto se jednostavno ne zabrani upotreba svih štetnih namirnica o kojima čitamo svaki dan. Počev od viršli i parizera do sojinog ulja. Polazim od toga da sve što mogu da kupim u prodavnici ima rešenje da je bezbedno za korišćenje u ljudskoj ishrani. Da su svi aditivi, emulgatori, itd, itd prisutni u koncentracijama koje nisu štetne. Inače se ne bi moglo naći na policama. Užina za decu u vrtićima vrvi od viršli i parizera. Jel neko zabranio? Šta su objavili ti naučnici sa Riversajda. Da je otrovno, štetno nije bilto. I to je sve. Da li je neko pokrenuo postupak da se zabrani proizvodnja sojinog ulja. Nije? Onda bi bilo bolje da su čutali. A zapravo nas najviše trujete vi novinari sa ovakvim informacijama. Bolje da ste i vi čutali.

aNTIPROPAGANDA

pre 3 godine

Ugrozilo sojino ulje ostala ulja, pa sada, hajde da ga "unistimo". Narod se prima na propagandu ovog tipa, a mediji su tu da objave "exkluzivu", sta god da je. Novine prodaju, sex, skandali i lazi.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija