DOK IMATE OVE NAMIRNICE, NIKADA NEĆETE BITI GLADNI! Ključni sastojci za BROJNA JELA - slatka i slana (FOTO)

Shutterstock

14:27 Ljubav i zdravlje 0

Zadovoljna.hr | 20. 03. 2020.

DOK IMATE OVE NAMIRNICE, NIKADA NEĆETE BITI GLADNI! Ključni sastojci za BROJNA JELA - slatka i slana (FOTO)

Preporučuje se da ih uvek imate u kuhinji

Poslušajte savete mama i baka i uvek imajte u kuhinji nekoliko ključnih sastojaka s kojima možete pripremiti brojna jela, a zbog kojih nikada nećete biti gladni.

Ova hrana daće vam dovoljno energije za obavljanje svakodnevnih potreba u kriznim situacijama.

Pixabay

SPISAK NAMIRNICA:

- brašno - šećer - kvasac (u prahu ili sveži) - jaja - krompir - ulje - so

HLEB 

Postoje brojni recepti za pripremu, a baziraju se na nekoliko osnovnih sastojaka: brašnu, kvascu, šećeru, soli i vodi.

Šećer će vam pomoći da aktivirate kvasac, a možete premazati i uljem kako biste dobili finu i hrskavu koricu. 

Printscreen You Tube

JAJA NA 100 NAČINA

S čime ćete hleb poslužiti? S jajima! Taj odlični i relativno jeftini izvor belančevina možete pripremiti na sto načina.

Jaja možete skuvati, ispeći na oko ili kajganu, poširati ga, napraviti omlet... Izbora je mnogo.

Napravite supu s jajima.

Taj starinski recept smiruje probavu, a vrlo se lako priprema: u duboki lonac pomešajte tri kašike brašna s tri kašike ulja. Mešajte dok se brašno ne zgusne i ne dobije žućkastu boju. Kada tekučnost počne da vri, pustite da kuva još otprilike pet minuta. Ubacite u supu razbijeno jaje, dobro ga razmućkajte i pustite da se kuva. Začinite po želji i poslužite s komadićem preprženog hleba. 

Informer

KROMPIR

Izvor je brojnih hranjivih materija poput vitamina C, vitamina B6, pantotenske kiseline, kalijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa, mangana i kalcijuma, ali i jedna od najfleksibilnijih namirnica s kojom možete kuvati.

Pixabay

SVEŽA TESTENINA

Ako u kući imate brašna i jaja, vrlo lako možete napraviti i svoju testeninu.

Osnovni recept glasi da na jedno jaje ide 100 grama brašna te prstohvat soli. Brašno stavite u posudu, napravite udubljenje u sredini i u nju razbijte jaja te dodajte malo soli. Viljuškom mešajte sastojke, prebacite ih na površinu i mesite dok ne dobijete glatku i elastičnu kuglu testa. Pokrijte ga folijom i pustite da se odmara pola sata. Nakon toga ga oblikujte po želji.

BISKVIT S KARAMELOM

Kad se zaželite nečega slatkog, napravite jednostavan biskvit te ga premažite karamelom, odnosno šećerom koji ste rastopili u loncu dok nije dobio zlatnosmeđu boju.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]