EVO KAD NE SMETE DA JEDETE BELI LUK! Iako je odlična prevencija kod OVE ŽENSKE BOLJKE, nije ga uvek pametno koristiti!

Pixabay

11:55 Ljubav i zdravlje 0

sputnjik/informer.rs | 23. 03. 2021.

EVO KAD NE SMETE DA JEDETE BELI LUK! Iako je odlična prevencija kod OVE ŽENSKE BOLJKE, nije ga uvek pametno koristiti!

Mnoga od blagotvornih dejstava belog luka su već odavno poznata, a turski nutricionista Šebnem Kandirali Jildirim smatra da beli luk pomaže u preventivi raka mlečnih žlezda, a snižava i nivo šećera u krvi.

Ovo povrće takođe pomaže u neutralisanju posledica trovanja hranom, a sumporno jedinjenje koje sadrži doprinosi normalizaciji krvnog pritiska.

„U slučajevima trovanja hranom prouzrokovanih kampilobakterijama, beli luk je sto puta efikasniji, nego uobičajeni antibiotici“, smatra Jildirim.

Pozivajući se na podatke istraživanja, ona je izjavila da žene koje redovno konzumiraju beli icrni luk ređe oboljevaju od artritisa kukova, pošto ovo povrće sadrži supstance, koje sprečavaju uništavanje zglobne hrskavice.

Štetnost

S druge strane, ruski infektolog Elena Ciganova je u izjavi za radiostanicu „Govori Moskva“ upozorila u slučaju kojih bolesti ipak ne bi trebalo konzumirati ovo povrće.

Konkretno, treba ga izbegavati u slučaju kamena u žuči, problema s bubrezima, kao i gastrointestinalnim traktom.

unsplash.com

„U slučaju običnog gastritisa, kao i čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu treba izbegavati konzumiranje belog luka“, istakla je Ciganova.

Ona je još istakla da ne treba koristiti previše belog luka u cilju jačanja imuniteta, jer njegova efikasnost u borbi protiv akutnih respiratornih virusnih infekcija nije dokazana.

Jak miris

Turski nutricionista Šebnem Kandirali Jildirim smatra da neprijatni miris belog luka ne bi trebalo da predstavlja smetnju za njegovu konzumaciju. Da bi se to izbeglo, ona preporučuje da se beli luk jede zajedno s prokuvanim mlekom.

„Ako vam se sviđa ukus belog luka, umesto da ga dodajete tokom pripreme jela, možete ga jesti i sirovog, pošto termička obrada sprečava formiranje veoma korisnog sumpornog jedinjenja koje on sadrži“, istakla je turska doktorka.

PROČITAJTE JOŠ

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.