• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.04.2020

12:11

NAJBOLJE SREDSTVO ZA IMUNITET KOD STARIJE POPULACIJE! Jod je jedan od najvažnijih MINERALA u našem organizmu

Ljubav

NAJBOLJE SREDSTVO ZA IMUNITET KOD STARIJE POPULACIJE! Jod je jedan od najvažnijih MINERALA u našem organizmu

Podeli vest

Pandemija koronavirusa nas je sve, više nego ikada, navela na razmišljanje o imunitetu, pogotovo kada je u pitanju populacija iznad 65 godina, kod koje ova bolest može da bude veoma opasna, pa čak i fatalna

Osim izbegavanjem kontakata i pravilnim održavanjem lične higijene, svako od nas može da značajno umanji rizik od obolevanja podizanjem svog imuniteta, u čemu nam jedan od naboljih saveznika može biti jod.

Jod je jedan od najvažnijih minerala u našem organizmu, ali je i veoma zanemaren, s obzirom na to da svega jedna trećina svetskog stanovništva unosi dovoljno joda. Jedan od najzdravijih i najdugovečnijih naroda je japanski, a na njegovo zdravlje i dugovečnost u velikoj meri utiče upravo ovaj element, koji se inače mora unositi ishranom, a stanovnici zemlje izlazećeg sunca to ponajviše čine tako što konzumiraju ribu, morske plodove i alge. Jod, između ostalog, održava pravilnu funkciju štitne žlezde, omogućavajući nam tako da se nosimo sa stresom, a to je posebno važno u ovim nedeljama izolacije. Kako bismo svi, a posebno starija populacija, izbegli umor, debljanje, probleme sa pamćenjem, loše raspoloženje, gubitak energije, od velike je važnosti da konzumiramo dovoljne količine joda.

Odraslom čoveku neophodno je od 150 do 200 mikrograma joda, koji, osim kroz morsku hranu, možemo uneti i kroz mlečne prozvode, jodiranu so, suve šljive, kao i jaja, posebno žumance, zatim kukuruz, banana, grašak kao i mineralnu vodu bogatu jodom. Srećom, sve ove namirnice možemo pronaći u trgovinama i na pijacama, samo je važno da izbegavamo brzu hranu i šećere, koji slabe imunitet. Uz balansiranu ishranu bogatu jodom i redovnu šetnju, velike su šanse da izbegnemo da se zarazimo koronavirusom, ali i drugim virusima koji su oko nas.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sloba

pre 3 godine

kome solite pamet bre! ako japanci i kinezi ne jedu tu ribu i morske alge i ostale vitamine D-a najvise ih inficiranih bas iz tih podrucja ima to je ocigledno da vi promovisete skupu hranu,a nije vam do nekog leka bas stalo- sram vas bilo!!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija