• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: magazin.novosti.rs

12.05.2020

08:38

DA LI STE UZNEMIRENI I NAPETI? Uradite ove 3 lake vežbe i SVE ĆE BITI U REDU!

Ljubav

DA LI STE UZNEMIRENI I NAPETI? Uradite ove 3 lake vežbe i SVE ĆE BITI U REDU!

Podeli vest

Stara kineska borilačka veština danas se koristi za vežbanje tela i duha, a preporuka je da se izvodi radi u prirodi

Tai či čuan je stara kineske borilačka veština koja se lako prepoznaje po sporim, fluidnim pokretima tela. Obično se vežba u prirodi, gradskim parkovima i radi se mekim poretima uz pravilno disanje.

To je unutrašnji stil vežbanja koji se praktikuje radi očuvanja i poboljšanja zdravlja, dok je borilački aspekt neprimetan. Međutim, ukoliko se vežbe radi brže - postaje prava borilačka veština.

Reč je sistemu pokreta, formi, vežbi, disanja, koncentracije i vizualizacije, a sve je u skladu sa tradicionalnom kineksom medicinom. Radi se pažljivo, strpljivo i uz pravilno disanje.Najpoznatiji stilovi tajćićuena su čen, jang, vu i si, prema kineksim porodicama koje su ih izučavale.

LETO KUCA NA VRATA! Pokrenite se i dovedite LINIJU U RED - fitnes trener ima plan za vas!

Tai či vežbe mogu da rade sve osobe, a naročito se preporučuje onima sa visokim pritiskom, astmom, sa bolovima u leđima, koji od depresije ili anksioznosti.Preporučujemo vam tri, početničke vežbe koje opuštaju i umiruju.

Foto: printscreen

Prva vežba

Spoje se noge, leđa su prava, ali ne kruta, pogled je napred, usta su zatvorena i obe ruke sporim nežnim pokretima idu u stranu. Ruke se pokreću paralelno do visine ramena. Pokreću se poput oblaka. Kada se ruke podižu ide uzdah, kada se spuštaju izdah. Vežba se ponavlja deset puta i bez žurbe.

Vežbe se rade polako, bez nervoze, a ruke treba da budu opuštene poput oblaka.

Druga vežba

Stane se u blagi raskorak i na isti način se ruke podižu napred do visine grudi. Udiše se kada se podižu i izdiše kada se spuštaju. Kada se ruke spuštaju blago se saviju kolena i uz udah i podizanje ruku se ispravljaju. Ruke se podižu u istoj visini, pa laktovi ne smeju da vise, a šake idu prve.

Treća vežba

Stoji se u bagomr askoraku pravih leđa, a ruke se podignu u stranu do visine ramena, pa se dovedu napred, saviju se laktovi i šake privuku grudima, pa polako spuštaju dole. Kada se ruke dižu udiše se, a kada se spuštaju dole izdiše se i kolena blago savijaju.

Ova vežba je privlačenje "čija" - univerzalne energije i izuzetno prija organizmu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija