• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs

17.05.2020

20:37

PREVIŠE SE ZNOJITE? 10 načina kojima ćete ovo sprečiti, evo šta nikako NE SMETE DA URADITE!

Ljubav

PREVIŠE SE ZNOJITE? 10 načina kojima ćete ovo sprečiti, evo šta nikako NE SMETE DA URADITE!

Podeli vest

Često vam bude neugodno zbog ovoga.

Normalna pojava je kada se znojite kada su temperature visoke, ali krugovi od znoja ispod pazuha, slepljena odeća i stalno vlažni dlanovi mogu da budu izuzetno neprijatno.

U nastavku možete pročitati nekoliko saveta koji će vam pomoći da sprečite ili ublažite znojenje i neprijatne mirise koji uz to idu.

Ako ništa od ovoga ne pomaže, postoje i medicinski načini lečenja ovog poremećaja, kao što su primena botoksa, ili operacija.

RUSI JE ZOVU "MORSKI KUPUS", A JAPANCI "KOMBU" Ova biljka je odlična u prevenciji KANCERA, ali i mnogih drugih bolesti!

OVAJ ZAČIN JE NAZAMENLJIV U KUHINJI, a da li znate i šta sve LEČI?

1. Ne začinjavajte hranu

Velika šolja ledene kafe ili pikantni sosovi jesu neodoljivo ukusni, ali pokušajte da ograničite začine i kofein ako želite da se manje znojite.

2. Koristite antiperspirante

Oni sadrže aluminijumske soli, i kada ih nanesete na kožu, formiraju čepove koji blokiraju znoj. Možete tražiti od dermatologa da vam preporuči antiperspirant. Medicinski antiperspiranti su efikasniji u zaustavljanju znojenja zato što imaju veće koncentracije aktivnih sastojaka.

Foto: Shutterstock

3. Stavite dezodorans pre spavanja

Proizvodnja znoja je noću na najnižem nivou, pa aktivni sastojci antiperspiranata imaju veće šanse da uđu u pore i blokiraju znojenje ujutru. Možete naneti antiperspirant i ujutro. Ne brinite da će se proizvod isprati tokom tuširanja, jer su njegovi sastojci već prodrli u znojne kanale.

BOTOKS

Ubrizgavanje botoksa (Botulinum toksin). Druga opcija za lečenje jakog znojenja su injekcije botulinum toksina (botoksa), koji se koristi i za bore. Botoks deluje tako što sprečava oslobađanje određene hemikalije koja signalizira znojnim žlezdama da se aktiviraju. Rezultati mogu da traju od šest meseci do godinu dana.

4. Ostale zone

Ruke, noge, lice, leđa, grudi, pa čak i prepone imaju visoku koncentraciju znojnih žlezda. Ovi delovi tela biće suvlji ako i na njih nanesete antiperspirant, ali budite pažljivi sa osetljivim delovima tela. Nemojte nanositi antiperspirant na lice.

6. Ne dozvolite dehidraciju

Prekomerno znojenje može da dovede do dehidracije i toplotnog udara. Voće i povrće su prirodni hidratori, jer sadrže od 60 do 95 odsto vode. Dinje, papaja i mango su naročito korisni, jer sadrže i kalijum, koji pomaže u regulisanju ravnoteže tečnosti i minerala u telu. Pijte dosta vode, a izbegavajte alkohol, jer on samo doprinosi dehidraciji.

7. Budite smireni

Ako se često jako znojite kada ste u stresnoj situaciji, lekar može propisati lekove za smanjivanje znojenja u ovim situacijama, ili predložiti druge mogućnosti lečenja.

8. Hladna voda

Hladna voda pospešuje znojenje, pa se zato tuširajte samo mlakom vodom i sapunima neutralne ili blago kisele pH vrednosti (5,5). Oni čuvaju zaštitni kiseli omotač kože i sprečavaju razmnožavanje bakterija na njenoj površini. Nemojte koristiti klasične bazne sapune.

9. Uklanjajte dlačice ispod pazuha i sa prepona

Znoj se zadržava na dlačicama, a onda lako dolazi u kontakt sa vazduhom i bakterijama. Pod uticajem bakterija oslobađa se jedna vrsta kiseline, koja je glavni uzrok neprijatnog telesnog mirisa.

Foto: Shutterstock

10. Odeća

Nosite samo pamuk, lan i prirodne materijale. Oblačite svakog dana čiste stvari jer bakterije na neopranoj odeći stvaraju neugodan miris znoja.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija