• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Miss.24.sata.hr

19.05.2020

08:12

OSAM NEVEROVATNIH stvari će se desiti organizmu ako svaki dan popijete čašu JOGURTA!

Ljubav

OSAM NEVEROVATNIH stvari će se desiti organizmu ako svaki dan popijete čašu JOGURTA!

Podeli vest

Jogurt je kod mnogih ljudi među omiljenim mlečnim napitkom koji ima blagotvorno dejstvo na organizam

Jogurt sadrži zdrave bakterije "Lactobacillus acidophilus" i "Streptococcus thermophillus" koje suzbijaju štetne bakterije.

Jedna čaša jogurta sadrži značajne količine kalijuma, fosfora, riboflavina, joda, cinka i vitamina B5, vitamina B12.
Za ravan stomak

Istraživanje sa Univerziteta u Tennessee u Knoxvilleu pokazalo je da osobe koje su pile 500 grama jogurta dnevno, u kombinaciji sa smanjenim unosom kalorija, izgubile su 22 posto više težine i 81 posto više masnoće oko stomaka od osoba koje su preskočile ovaj međuobrok.

Takođe, zadržale su i jednu trećinu više mišićne mase.

"Konzumiranjem jogurta u organizam unosimo kalcijum koji pomaže izlučivanju manje hormona kortizola, što olakšava mršavljenje, dok aminokiseline pomažu u sagorevanju masnih naslaga" - otkrio je dr. Majkl Zemel, profesor nutricionizma i autor studije.

Reguliše probavu

Naziv "aktivna kultura" koji se nalazi u čašici jogurta označava da su u njemu probiotici, odnosno dobre bakterije koje žive u našem probavnom traktu, te pomažu u izbacivanju štetnih mikroorganizama.

Danas, mnoge vrste jogurta sadrže i posebne sojeve probiotika koji pomažu kod varenja ili jačanju imuniteta.

Unosite puno vitaminima

Samo jedna čaša jogurta je dobar izvor kalijuma, fosfora, riboflavina, joda, cinka i vitamina B5. Takođe, sadrži i vitamin B12 koji pomaže u očuvanju zdravlja živčanog sistema.

Foto: Pixabay

"Uobičajeni su izvori vitamina B12 životinjskog porekla, na primer piletina, riba, strogi vegetarijanci često pate od manjka tog vitamina", kaže Newgent, fitnes savetnica i autorka knjige 'Big Green Cookbook'.

Konumiranje više jogurta može pomoći da to nadoknadimo: 220 g jogurta sadrži 1.4 mikrograma vitamina, što je 60 posto dnevne preporučene doze za žene.

Pomaže bržem oporavku nakon vežbanja

S pravom razmerom proteina i ugljenih hidrata jogurt je odličan izbor  nakon vežbanja, po mogućnosti unutar 60 min posle treninga. 

Proteini osiguravaju aminokiseline koje su neophodne mišićima kod oporavka, a ugljeni hidrati obnavljaju ispražnjene energetske zalihe u mišićima. Bonus je ako uz jogurt popijete i vode. Naime, proteini iz jogurta pomažu crevima u apsorpciji vode što pozitivno deluje na hidrataciju celog organizma.

Reguliše visok pritisak

Većina nas (oko 70%) svakodnevno u organizam unosi dvaput više od preporučene dnevne doze soli, a to može dovesti do visokog krvnog pritiska, bolesti bubrega i srca.

Kalijum iz jogurta (600 mg kalijuma na 220 g jogurta) pomaže u izbacivanju viška soli iz organizma.

Studija objavljena u 'American Journal of Clinical Nutrition' pokazala je da su osobe koje su dnevno konzumirale dve ili više porcije jogurta za 54 posto smanjile rizik od nastajanja visokog krvnog pritiska u odnosu na osobe koje su konzumirale manje porcije.

 Pomaže u borbi protiv prehlade

Prema rezultatima istraživanja Univerziteta u Beču, sezonu prehlade i gripa bez problema ćete preskočiti ako pijete 100 g jogurta dnevno.

Istraživanje je pokazalo da su žene koje su dnevno konzumirale barem 100 g jogurta imale aktivnije T ćelije ( koje se bore protiv bolesti i infekcija) nego što su to imale pre početka redovnog konzumiranja ove namirnice.

Foto: Shutterstock

"Zdrave bakterije iz jogurta signalizuju imunološkom sistemu da se bori protiv štetnih bakterija" - tvrdi autorrka studije dr. Alexa Meyer.

Rezultati istraživanja studije objavljene u 'Journal of Nutrition' pokazuju da su osobe koje su dnevno konzumirale 200 g jogurta ređe pokazivale simptome alergije od osoba koje nisu redovno pile jogurt.

Lep osmeh

Uprkos šećeru u svome sastavu, voćni jogurt ne uzrokuje karijes. Naučnici s Marmara University iz Turske testirali su niskokalorične, lagane i voćne ukuse jogurta i otkrili su da niti jedan ne oštećuje zubnu gleđ, što je inače najčešći uzrok propadanja zuba.

Takođe, mlečna kiselina iz jogurta štiti desni. Stoga, želite li smanjiti rizik od zubnih bolesti i do 60 posto pijte barem 50 g jogurta dnevno.

Duže će vas držati sitim

Jogurt je odličan izvor proteina, ali ipak postoji jedna vrsta koja sadrži čak dvostruku dozu.

Reč je o grčkom jogurtu za kojeg se pokazalo kako ima i do 20 g proteina po čašici, dok tradicionalne vrste jogurta mogu imati i svega 5 grama.

 Proteini iz jogurta mogu da smanje osećaj gladi. Tako je u časopisu 'Apetite' objavljeno istraživanje u kojem se pokazalo kako su oni ispitanici koji su konzumirali grčki jogurt nakon ručka osećali sitije od onih od grupe koja je pla jogurt s manje proteina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad!
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad!

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija