• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: yumama/informer.rs

28.05.2020

16:15

NE KRŠITE PRAVILA KOJA STE SAMI POSTAVILI! "Ja smem satima da gledam u telefon, ali ti ne možeš" i onda se pitate zašto se dete buni...

Ljubav

NE KRŠITE PRAVILA KOJA STE SAMI POSTAVILI! "Ja smem satima da gledam u telefon, ali ti ne možeš" i onda se pitate zašto se dete buni...

Podeli vest

Koliko puta se desilo da ste detetu govorili kako treba da se ponaša, a sami radili upravo suprotno?

Naravno da roditelji svojoj deci žele najbolje, ali se često desi da ih preteranom zaštitom i ljubavlju povrede. Mogu sladi mešane signale, ignorisati detetove poruke ili kršiti pravila koja su sami postavili.

MAJKE, NE RADITE OVO! Manipulacija decom ostavlja TRI OZBILJNE POSLEDICE!

1. Ti ne smeš da lažeš ljude, ali ja smem

Roditelji često uče decu da govore istinu i prihvataju posledice svog ponašanja, ali nekada i sami krše to. Takozvene bele laži, ulepšavanje istine ili prikrivanje informacija jer to 'neće ništa promeniti' može izgledati potpuno loše u detetovim očima.

2. Ti treba da spavaš sama, ja ne moram

Roditelji često misle da spavanje sa detetom ruši njihovu nezavisnost, pa odbijaju da legnu sa njima na kratko dok zaspe. Ipak, pitanje je zašto roditelji spavaju zajedno, dok dete mora da spava samo? Psiholozi predlažu da u ovakvoj situaciji pomognete detetu da zaspi, jer ćete stvoriti jaču vezu, ali i poboljšati detetovo mentalno zdravlje. 

3. Ja mogu sama da odlučim kada sam gladna, ali ti ne možeš.

Koliko puta ste dete terali da pojede šta ste spremili iako nije gladno, dok ste sami u sred noći posegnuli za slatkišima?

Zdrava i redovna ishrana je veoma važna, ali i sami često ne jedemo određenu vrstu hrane. Roditelji pred sobom imaju opciju da pojedu šta sami odluče, bio to zdrav obrok ili preskakanje istog jer nisu gladni. Deci je taj luksuz oduzet, pa moraju da slušaju šta roditelj govori. 

4. Ja smem satima da gledam u telefon, ali ti ne možeš.

U proseku, ljudi provedu više od tri sata dnevno koristeći mobilni telefon, a da uz to ne pominjemo poslovne laptopove, računare, televiziju i slično. Iako je potpuno zdravo ograničiti detetu korišćenje telefona, važno je da obratimo pažnju na sebe. Jako je loše govoriti detetu da mora da nauči da se zabavi bez telefona dok i sami proveravate društvene mreže celoga dana.

5. Meni sme da bude previše toplo ili hladno, tebi ne sme.

Neki roditelji mogu biti previše zaštitnički nastrojeni kada je odevanje u pitanju. Često ne uzimaju u obzir kako se dete oseća, već donose odluku na osnovu svoje percepcije. 

6. Ti moraš da deliš stvari, ali ja ne.

Roditelji decu uče kompromisu i deljenju, dok sami, naprotiv, mogu biti veoma posesivni i tvrdoglavi. Deca su posebne individue sa svojim potrebama i mišljenjima, stoga je postavljanje zdravih granica i prihvatanje njihovih mišljenja vrlo važno.

Foto: Shutterstock

7. Moraš istog momenta uraditi što ti se kaže, dok ja ne moram.

Nemojte govoriti detetu da uradi nešto odmah, ukoliko ćete kasnije sami odlagati neku obavezu dok ne završite seriju. 

Roditelji očekuju od dece momentalno izvršenje obavzee, bez obzira na to da li ona rade nešto drugo. Ignorisanje detetovog mišljenja dovešće do toga da  pomisli da njegove želje i mišljenja nisu važni. Nije cilj ne disciplinovati dete, već dati mu prostor koji mu je potreban.

8. Ne zanimaju me tvoja osećanja, ali ti moraš da misliš na moja.

Deci je nekada teško da prepoznaju i da upravljaju svojim osećanjima. Zato je posao roditelja da im pomognu u tome. Ignorisanje emocija i kažnjavanje da se osete na određeni način neće biti od pomoći. Naročito ukoliko i sami roditelji međusobno ne brinu o osećanjima onog drugog.

9. Moraš se uvek truditi da budeš bolji, dok ja ne moram. 

Teramo dete da ne koristi kalkulator pri matematičkim zadacima, a sami ga koristimo u svakodnevnom računanju.

Roditelji žele da njihova deca uspeju u životu i motivišu ih da uče i rade na sebi. Kada deci postane dosadno ili izgube motivaciju, roditelji izvlače sve razloge zbog kojih im je potrebno ovo znanje u životu. Ipak, često mogu biti kontradiktorni, dajući skroz drugačiji primer od onog što govore.

10. Ne treba da te interesuje mišljenje drugih. Mene plaši šta će neko reći. 

Ako ćete posle par dana i sami misliti o tome šta će neko reči za vašu haljinu, prenećete pogrešnu poruku.

Roditelji nekada posmatraju decu kao najbolju verziju sebe, pa ih pritiskaju da rade ono čega se sami plaše. Iako je ključno da ohrabrujete dete da bude ono što jeste, nemojte očekivati previše dok im ne objasnite kako to zapravo u svetu izgleda, i to kroz sopstveni primer. 

11. Zašto se brineš, ne možeš sve promeniti? 

Nemojte govotiri detetu da se ne brine oko stvari, ako ćete sami biti zabrinuti oko posla ili odnosa sa nekom osobom. 

Roditelji često žele da deca budu srećna i bezbrižna, naročito ako ne mogu promeniti situaciju u kojoj se nalaze. Ipak, jako je važno da deca govore o svojim problemima, jer u suprotnom mogu misliti kako njihove stvari i osećanja nisu uopšte važni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija