• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje

19.09.2020

08:19

OVA BOLEST JE SVRAB ZA CEO ŽIVOT! Kreme i PRIRODNI LEKOVI koji upalu drže POD KONTROLOM!

Ljubav

OVA BOLEST JE SVRAB ZA CEO ŽIVOT! Kreme i PRIRODNI LEKOVI koji upalu drže POD KONTROLOM!

Podeli vest

Sako peto dete ima atopijski ekcem i svaka deseta odrasla osoba ima ovo kožno oboljenje...

Ekcem (stručno atopijski ekcem ili atopijski dermatitis) često nastaje u detinjstvu, ali može da se javi i u odraslom dobu i gotovo nikada ne dolazi sam, već je povezan sa drugim atopijskim (alergijskim) bolestima - skoro polovina svih osoba sa ekcemom ima i alergiju na polen, oko trećine njih ima alergiju na grinje, kućnu prašinu, životinje ili određenu hranu, a mnogi imaju astmu.

Kako prepoznati

Danas se smatra da je ekcem kombinacija genetrske predispozicije za alergijske bolesti i spoljašnjih faktora, poput alergena iz hrane i vazduha, prekomerne upotrebe sapuna, šampona i deterdženata, koji “provociraju” nastanak bolesti. Suština ekcema, na nivou same kože, je zapravo suva i osetlljiva koža sklona svrabu i osipu. Alergolozi vole da kažu da je ekcem u stvari “svrab koji se osipa”.

KESTEN JE VITAMINSKA BOMBA! Poboljšava rad mozga, štiti imuni sistem, snižava holesterol, sprečava infarkt i karcinom!

Foto: Shutterstock

Noćurak i neven

Ako ste zainteresovani da dete negujete prirodnim kremama i uljima, birajte one od žutog noćurka ili nevena. U zimskom periodu tradicionalna medicina preporučuje upotrebu losiona koji se sastoji od dve kašike kokosovog mleka (u nedostatku može i vode), jedne kašike maslinovog ulja i svega nekoliko kapi eteričnog ulja đumbira. U letnjem periodu dobro će doći hidratantni losion u čiji sastav ulazi sok od svežeg krastavca i bademovo ulje. Dobrim su se pokazali i ljiljanovo, kokosovo, kantarionovo, kao i ulje pšeničnih klica.

Bolest se najranije javlja oko 40. nedelje od rođenja, a roditelji prvo uočavaju “ostrva” suve i hrapave kože koja vremenom postaju crvena. Mogu da se pojave bilo gde, ali se obično vide na obrazima, pregibima, ali i na spoljašnjoj strani ruku i nogu. Neretko su bebe sa ekcemom sklona i čestim ojedima. Situacija se pogoršava u kontaktu s vodom, kada se dete pregreje i počne da se znoji, ali i zimi, na hladnom vremenu i vetru. S druge strane ekcemu prija sunce, te se leti po pravilu bolest povlači.

Dijgnoza što pre

Najvažnije je da se dijagnoza atopijskog dermatitisa postavi što pre, kako bi što pre krenula i adekvatna nega hidrantnim (najbolje specijalizovanim) kremama kojima se koži “dotura” ono što joj najviše nedostaje - voda. Ove kreme hrane suvu kožu i tako joj pomažu da bude otpornija i zdravija. Uz izbegavanje svega što detetu pojačava ekcem, ovo je osnov prevencije.

OVO JE BOLJI LEK ZA BOLOVE OD TABLETA! Doktor Nestorović upozorava: Farmaceutski lekovi MOGU DA IZAZOVU HAOS

Foto: Shutterstock

Kada se pojave svi znaci ekcema, crvenilo koje se širi, svrab, ljuspice…, onda obične kreme za negu nisu dovoljne, te se prepisuju one na bazi kortikosteroda. Ove masti i kreme prodiru u kožu, sprečavaju upalu i umanjuju svrab, ali treba biti oprezan kod dugotrajne upotrebe. Atrofija, odnosno “istanjenje” kože je, recimo, jedno od vrlo poznatih neželjenih dejstva, te su preparati koji ne sadrže kortikosterode (inhibitori topičnog kalcineurina) dragocena alternativa i mogu se koristiti od druge godine života. Ove, kao i druge lekove za lečenje ekcema isključivo treba davati detetu samo po savetu lekara i nikako “na svoju ruku”.

Ono što sami možete da uradite kod kuće je sledeće:

* Izbegavajte da previše kupate dete, i još važnije da brčkanje traje dugo. Paradoksalno, voda, koje nema u koži (jer je suva) joj smeta, zbog toga što je kupanje isušuje i tako pogoršava problem. Zato bebe ne treba kupati više od dva do tri puta nedeljno, naravno uz detaljnu negu i pranje intimnih regija. Budite oprezni kada peškirom sušite kožu, nemojte je trljati, već samo blago tapkajte.

ŠERON STOUN UBEĐENA: Ko god vam kaže da izgled nije važan, debelo vas laže!

* Koristite prirodne ili specijalne uljane kupke kako bi koža vašeg deteta bila vlažna i vodite računa da voda bude blago topla (leti mlaka), a nikako vruća.

* Redovno koristite kreme i losione kako bi se koža osvežila i hidrirala. Postoje veoma dobri preparati namenjeni atopijskoj koži, mada su i prilično skupi, naročito u situaciji kada je zahvaćena veća površina kože (lice, leđa, ruke, noge).

Foto: Shutterstock

Kreme i ulja na bazi nevena mogu da pomognu

U takvoj situaciji, krenite sa jeftinijim kremama, poput onih na bazi pantenola, sve dok ne otkrijte šta prija i pomaže vašem mališanu.

* Izbegavajte vunu, svilu ili sintetičku odeću, dok je pamuk uvek dobar izbor, jer dopušta koži da diše. Zaboravite na omekšivače sa kojima dete ima direktan kontak preko odeće. Ako baš morate, koristite sodu bikarbonu ili specijalne omekšivače namenjene bebama. Kada je reč o deterdžentu, za bebe se koristi duplo manja doza.

OPREZ! Stalna POSPANOST tokom DANA može da ukazuje na OVU OPAKU BOLEST!

* Čuvajte da noktići deteta budi kratki kako bi napravili manju štetu ukoliko se češka.

Dobra vest je da kod 80 odsto dece ekcem spontano nestaje nakon puberteta, a loša da postoji čak 85 odsto verovatnoće da će vremenom (najčešće oko pete godine) razviti alergiju na inhalatorne alergene (polen, grinje…).  

Da li je moguće sprečiti alergije pročitajte OVDE.

A kako prepoznati dermatitis čitaje OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija