PRIRODNO LEČENJE ANEMIJE! Pobedite malokrvnost koristeći ove NAMIRNICE - spisak je podugačak! A ove nikako ne smete da konzumirate...

Shutterstock

16:59 Ljubav i zdravlje 0

prirodno lečenje/informer.rs | 12. 10. 2020.

PRIRODNO LEČENJE ANEMIJE! Pobedite malokrvnost koristeći ove NAMIRNICE - spisak je podugačak! A ove nikako ne smete da konzumirate...

Anemija je „stanje obeleženo nedostatkom crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina u krvi.” Hemoglobin je gvožđem bogat protein koji daje krvi crvenu boju. Glavna odlika anemije je smanjena sposobnost krvi da prenosi kiseonik, zbog smanjene koncentracije hemoglobina.

Drugim rečima, anemije se definišu kao stanja sa vrednostima parametara eritrocitne loze (broja eritrocita, hematokrita i hemoglobina) ispod donje granice referentnih vrednosti.

Anemija je usko povezana s nedostatkom gvožđa.

SIMPTOMI ANEMIJE (MALOKRVNOSTI):

  • umor, malaksalost, opšta mišićna slabost
  • zamaranje
  • grčevi u mišićima
  • ubrzan rad srca
  • subjektivni osećaj lupanja srca
  • glavobolja
  • nesvestica
  • vrtoglavica
  • zujanje u ušima
  • nedostatak koncentracije
  • mrlje pred očima
  • gubitak apetita
  • mučnina
  • gađenje
  • gubitak telesne težine
  • poremećaji menstruacionog ciklusa
  • gubitak libida kod muškaraca

Instagram

Namirnice koje treba uključiti u svoju ishranu, kako bi se savladala anemija:

Jetra: goveđa jetra je vrlo bogata gvožđem i vitaminom B12 i nizom drugih važnih minerala.

Pivski kvasac: Visoka folna kiselina, B12 i gvožđe.

Hrana bogata vitaminom C: Vitamin C pomaže apsorpciju gvožđa.

Ako jedete hranu bogatu gvožđem – meso, pokušajte uključiti izvor vitamina C na tom istom obroku kao što su paradajz, paprika i jagoda.

Zeleno lisnato povrće: Ono pruža značajnu količinu gvožđa i folne kiseline. Spanać je dostupan tokom cele godine, a zahvaljujući gvožđu, dobar je za popravljanje krvne slike – anemije, kao i smanjenje lošeg holesterola u krvi. Od ostalog zelenog lisnatog povrća uključiti bareni kelj i brokoli.

Prirodni zaslađivači (u malim količinama): Ako se pitate šta učiniti kada je potrebno koristiti neku vrstu zaslađivača, ali se izbegava dodati šećer, pokušajte sirovi med u malim količinama (oko jedne kašike najviše).

Gvožđe je poznat kao drugi najvažniji mineral u telu (kalcijum je broj jedan). Vaše telo sadrži samo 3-5 grama gvožđa. Iako vam je potrebno vrlo malo gvožđa, to je apsolutno neophodno za život, i vaše telo naporno radi kako bi recikliralo i ponovno upotrebilo gvožđe koje ima.

Najgora hrana koju morate izbegavati kod anemije:

  • Šećer / zaslađivači
  • Obrađene žitarice
  • Čokoladu. Čokolada sadrži supstancu koja uklanja gvožđe iz tela, tako da je najbolje da je izbegavate kada pokušavate povećati svoj nivo gvožđa.
  • Konvencionalne mlečne proizvode. Kalcijum se veže sa gvožđem u hrani i može dovesti do slabe apsorpcije.
  • Kafa i crni čaj. Preterana konzumacija kafe može blokirati apsorpciju gvožđa, pa smanjite na ne više od jedne šoljice dnevno.

Pixabay



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.