NOVAK JE POČEO DA JEDE CVEĆE! Ali morate znati da NIJE SVAKO JESTIVO! Evo koje smete da jedete i KAKO!

instagram/djokernole

17:25 Ljubav i zdravlje 1

Danas | 20. 10. 2020.

NOVAK JE POČEO DA JEDE CVEĆE! Ali morate znati da NIJE SVAKO JESTIVO! Evo koje smete da jedete i KAKO!

Naš najpoznatiji teniser se zdravo hrani, a sada je u ishranu uvrstio i cveće

Salate od jestivog cveća postale su pravi trend, a i prvi reket sveta Novak Đoković, koji vodi računa o zdravoj ishrani i ne jede meso, voli da jede jestivo cveće (više o tome smo pisali OVDE).

Cvetovi se mogu dodavati u razna jela ili mešati sa salatama (sveži, sušeni, kandirani), ali mogu biti i deo recepta za kolače, umake, sirupe, čajeve i aromatizovana pića. 

Ipak, nije svako cveće jestivo!

Naprotiv, poneki cvetovi su vrlo otrovni. Takvi su narcis, oleander, pustikara, rododendron, đurđica, visterija. Vrlo je važno dobro se raspitati o biljci koja se servira na tanjiru. Isto tako, važno je da biljka nije obrađivana pesticidima i drugim hemikalijama.

Pixabay

Postoje dve vrste jestivog cveća: ukrasno i lekovito.

Lekovito može biti malo bezukusno, posebno stabljike i lišće. A zanimljivo je istaći i da se, recimo, za borač kaže da nam pomaže da zaboravimo probleme, a da neven donosi sreću.

Poznato je da cveće pozitivno utiče na raspoloženje i na opšte emotivno stanje čoveka. Alternativni lekari svedoče o brojnim zdravstvenim dobrobitima cveća.

Cvet ruže pomaže radu jetre i creva. Kamilica ublažava stres i osnažava imunitet. Begonija eliminiše toksine i čisti jetru. Hrizanteme leče grip i prehladu. Valerijana smiruje i olakšava nesanicu. Kadifica je poznata po svojim antiseptičkim i antigljivičnim svojstvima i koristi se u homeopatskoj i konvencionalnoj medicini za brže zaceljivanje rana.

Pixabay

 

Neven ublažava menstrualne bolove. Potočarka, koja ima antivirusna i antibakterijska svojstva, leči prehladu, respiratorne infekcije i bolesti urinarnog trakta. Cveće šljive se koristi za lečenje kašlja, bolesti pluća i dijareje.

Cveće se bere rano ujutro ili predveče, kada je sadržaj vode u njemu veliki. Treba odabrati cveće koje se tek otvorilo i izgleda živo i zdravo. Izbegavati cveće koje izgleda bolesno ili koje su jele bube. Obično se jedu samo latice, izuzimajući šafraniku i šafran, čiji se tučak koristi kao začin.

Pošto su cvetovi obično puni polena, kod nekih ljudi može doći do alergijske reakcije, pa se preporučuje uklanjanje prašnika i tučka. Postoji čitav spisak najčešćeg cveća koje se, osim u vazi, može naći i na tanjiru. To su jestivi tulipan, hrizantema, cvetovi jabuke, limuna, pomorandže, breskve, kruške, maslačak, gardenija, hibiskus, crveni slez, jasmin, lavanda.

Shutterstock

Neven – izazovne žute boje, žestokog, gorkog ukusa. Stavlja se u supe, variva, pirinač (umesto šafrana), maslac.

Bundevin cvet – sladak, sa ukusom nektara, pogodan je za pohovanje, koristi se za pravljenje pita.

Karanfil – žestokog ukusa, sličan klinčiću.

Gladiola – vrlo blag cvet, ima sličan ukus kao zelena salata, a često se stavlja u namaze i paštete.

Ljiljan – mnoge vrste nisu pogodne za jelo jer sadrže alkaloide. Biljka tzv. zlatnog ljiljana može se jesti cela, latice su blage, a ukus pomalo asocira na kesten. Mogu biti deo salate ili se puniti svežim sirom. Sušeni ljiljan je sastavni deo kineske slatko-kisele supe.

pexels.com

Pelargonija – laganog citrusnog ukusa, odlično se slaže u voćnim salatama i koktelima.

Ruža – slatki ukus proporcionalan intenzitetu mirisa. Pre jela se odstranjuju donji, beli delovi latica, a leti je izvrstan dodatak osvežavajućim pićima. Od ruža se pravi ukusan džem.

Jorgovan – bogat cvetni citrusni ukus. Kandirani cvetovi mogu biti raskošan ukras desertima, a jorgovan može, zajedno sa voćem, da bude sastojak u jogurtima i frapeima.

Ljubičica – slatkog ukusa, dobro se kandira. Koristi se u salatama ili kao ukras na desertima (kandirana).

Suncokret – gorko-slatkog ukusa. Jede se dok je u stadijumu pupoljka, otvorene latice mogu biti ukras raznim jelima.

Pixabay

Dragoljub – naročito lep, ali i ukusan cvet. Mladi listovi dragoljuba imaju mnogo vitamina C i jačaju imuni sistem. Cvetovi su blaži od pikantnih listova i odlični su u salatama sa paradajzom, svežim kozjim sirom.

Borač – ili krastavac biljka – svojim divnim plavim cvetovima predstavlja lepu jestivu dekoraciju. Borač se koristi kao začin za salatu, a naročito za salatu od krastavaca jer ima sličan ukus, ali ide i uz povrće, supe i sosove. Pomaže i prilikom prehlade.

Timijan – idealan je za pravljenje marinada za roštilj, uz povrće i kuvana jela.

Žalfija – ima veoma intenzivan miris. Dobro se slaže sa ribom, a nezamenljiva je kada se priprema teleća džigerica. Često se pije kao čaj ili se prerađena jede u bombonama.

Shutterstock

Cvetovi banane, akacije ili gardenije namenjeni su ljubiteljima egzotičnijih ukusa.



BajchaFromTheBlock

21.10.2020. 01:25

Volim ga ko brata, ali izgleda da je prso ko parket lajsna !


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.