• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: gloria.hr

28.10.2020

10:08

PROBUDILI STE SE USRED NOĆI I NE MOŽETE DA ZASPITE? Evo šta NIKAKO NE TREBA da radite

Ljubav

PROBUDILI STE SE USRED NOĆI I NE MOŽETE DA ZASPITE? Evo šta NIKAKO NE TREBA da radite

Podeli vest

Sigurno ste se nekad probudili usred noći bez ikakvog posebnog razloga i niste mogli ponovno da zaspite. Šta učiniti u takvim situacijama? Buđenje usred noći i bezuspešno pokušavanje da ponovo zaspete i više je nego frustrirajuća i verovatno mnogima dobro poznata situacija

Odgovor na to pitanje dao je doktor Robert Rontri koji tvrdi da bi bilo najbolje da ostanete budni, koliko god bilo kasno. On je objasnio zbog čega je gore siliti se da ponovno utonete u san i šta bi trebalo uraditi umesto toga.

Nemojte dugo ostajati u krevetu

Buđenje usred noći posebno se dešava ljudima koji su pod stresom, one koji razmišljaju o nedovršenom poslu, odgovornostima i problemima.

 - Ako se budite i razmišljate o svim stvarima koje niste tog dana obavili, to je znak da ste otišli na spavanje s puno neprocesuiranih informacija. Ostanak u krevetu, zatvaranje očiju i opsednutost pitanjem zašto ne možete spavati neće oterati te misli. Umesto toga, treba odvratiti um -  savetuje doktor.

Foto: Pixabay

Ako duže od 30 minuta ležite u krevetu, a niste uspeli da zaspite, doktor tvrdi da bi trebalo ustati.

Šta raditi umesto spavanja?

Rontri predlaže bilo kakvu aktivnost koja vas opušta, toplu kupku s uljem lavande, slušanje muzike ili meditacije. Kuckanje na telefonu vam definitivno neće pomoći, baš kao ni kasnonoćni zalogaj, alkohol, vežbanje ili obavljanje poslovnih zadataka. Ovo ne znači da bi trebalo odustati od spavanja te noći, već da će vam ustajanje iz kreveta i smirivanje verovatnije olakšati povratak u san.

Prizovite bolji san

Uz neke preventivne mere možete izbeći buđenje usred noći. Prvenstveno se pridržavajte istog vremena spavanja i buđenja kako biste pomogli svom unutrašnjem satu. Ljudi koji to čine imaju manje problema s uspavljivanjem nakon buđenja.

Stručnjaci preporučuju i da pre spavanja popijete magnezijum suplemente koji pomažu u održavanju zdravih nivoa hormona stresa hortizola i smiruju preaktivan um.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija