• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kucnilakar

04.11.2020

07:38

PRIRODNI LEKOVI ZA KAŠALJ! Bol u GRLU provereno NESTAJE

Ljubav

PRIRODNI LEKOVI ZA KAŠALJ! Bol u GRLU provereno NESTAJE

Podeli vest

Spremili smo vam nekoliko proverenih recepata za otklanjanje grlobolje i kašlja

Sirup od šargarepe i meda protiv kašlja

Za sirup od šargarepe i meda potrebno je 1/2 kg šargarepe i 3-4 kašike meda, priprema se jednostavno i to se na sledeći način: očišćenu šargarepu isecite na kolutove, zalijte vodom taman toliko da se šargarepa prekrije i neka kuva dok ne omekša. Kada je kuvana propasirati je viljuškom ili u blenderu. Vodu u kojoj se kuvala ne bacati, već u nju (kada se prohladi), dodati med i sjediniti sa propasiranom šargarepom. Čuvati u staklenoj posudi na hladnom.

Ovako pripremljen sirup od šargarepe ublažava kašalj a potrebno je uzimati po 3-4 kašike dnevno.

Med od maslačka protiv kašlja

Med od maslačka uspešno suzbija kašalj a da bi se ovaj prirodni lek pripremio potrebno je: oko 250 cvetova maslačka, 2 limuna, 1 pomorandža, 1 kilogram šećera i 1 litar vode.

U litar vode ubaciti limun i pomorandžu naseckane na komadiće zajedno sa maslačkom, pa kuvati oko 2 sata. Nakon toga procediti, gusti deo baciti a tečni deo prokuvati još pola sata. Zatim dodati šećer i kuvati dok ne postane gustine meda (može i malo ređe jer će se sirup još zgusnuti kada se ohladi).

Med od maslačka naliti u staklene teglice, zatvoriti celofanom i gumicom. Uzimati 3 puta dnevno po jednu kašiku.

Lek sa negro bombonama

U zagrejanu čašu mleka otopiti 3 negro bombone.Mešati celo vreme da ne zagori. Prohladiti i piti.

Sirup protiv kašlja i grlobolje

Sjedinite 500ml vode sa 400g šećera( smeđeg), oguljena i iseckana 2 limuna, 2 kašike belog sleza,2 kašike cvetova kamilice, 2 kašike žalfije i komad sečenog đumbira. Kuvajte sjedinjene sastojke 45 minuta. Procedite i konzumirajte 3 puta dnevno kašiku ovog sirupa.

Foto: Shutterstock

Čaj od crnog luka

Čaj od crnog luka je možda jedan od najstarijih proverenih prirodnih lekova za kašalj.

3 glavice crnog luka srednje veličine (zajedno sa ljuskom), oprati, zatim svaku iseći na četiri jednaka dela i kuvati u litar vode sve dok 1/3 vode ne ispari. Kada je gotovo luk baciti a čaj od luka piti tokom dana, polako u gutljajima.

Ako se nekome ne dopada ovaj ukus, dobro će poslužiti i čaj koji je pripremljen samo od ljuski crnog luka.

Priprema:
Jednu šaku ljuski crnog luka prokuvati u pola litra vode, 10-tak minuta, procediti i piti kao i svaki drugi čaj, nekoliko šolja dnevno.

Foto: Shutterstock

Čaj od podbela 

Čaj od podbela posebno je koristan kod upornog kašlja.

Čaj od podbela priprema se na uobičajen način; tako što se jedna kašika osušenih cvetova i listova podbela prelije sa 250 ml ključale vode. Nakon nekoliko minuta procedite i pijte, (2-3 šolje u toku dana).

Sirup od pomorandže protiv suvog kašlja

Jednu pomorandžu dobro oprati pa je zajedno sa korom naseckati na sasvim sitne komadiće. Zatim je staviti u odgovarajući sud, dodati 2 kašike šećera i preliti sa svega 1 dl vode. Kuvati dok se ne zgusne (oko pola sata).

Sirup od pomorandže uzimati svaki put kada naiđe napad suvog kašlja i to po jednu kašiku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav
Politika

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav

Ambasador Ruske federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da bi Rezolucija o Srebrenici mogla da otvori "Pandorinu kutiju", ali i da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio prisutan danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji.

22.04.2024

23:44

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20