• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Doktor u kući/Informer.rs

04.11.2020

18:39

Ako koristite lekove protiv ZGRUŠAVANJA KRVI ovaj vitamin morate da "POJAČATE"! Ima ga u većini ZELENIH POVRĆKI!

Ljubav

Ako koristite lekove protiv ZGRUŠAVANJA KRVI ovaj vitamin morate da "POJAČATE"! Ima ga u većini ZELENIH POVRĆKI!

Podeli vest

Namirnice bogate vitaminom K treba da jedu ljudi oboleli od tromboze.

Kada se uzimaju lekovi protiv zgrušavanja krvi mora da se izmeni način ishrane - onima koji ih doživotno piju savetuje se da izbegavaju namirnice bogate vitaminom K, koga najviše ima u zelenišu, jer njegov povećan unos smanjuje dejstvo leka.

Međutim, dijetoterapeuti ističu da to ne znači da bi iz ishrane sasvim trebalo isključiti namirnice bogate vitaminom K, jer u tom slučaju se povećava dejstvo leka, pa je veći rizik od krvarenja. Dakle, trebalo bi uskladiti dozu leka, unos vitamina K i individualne potrebe pacijenta. To se može postići jedino redovnim lekarskim kontrolama, uz određivanje protrombinskog vremena i INR-a u krvi.

Vitamin K treba da se unosi svakog dana.

Foto: Pixabay

To je dodatni razlog zašto namirnice koje sadrže ovaj vitamin ne bi sasvim trebalo eliminisati sa trpeze.

Vitamin K, pored ogromnog značaja za koagulaciju krvi, ima i druge važne uloge u organizmu. To su prevencija osteoporoze, regulacija funkcije velikog broja enzima i nivoa šećera u krvi.

Dijetoterapeuti savetuju da unos vitamina K bude ujednačen na nedeljnom nivou. Pri tome, nije neophodno da unos svakog dana bude isti, već da ukupni unos tokom sedam dana bude približno isti iz nedelje u nedelju.

Jedino što bi trebalo imati na pameti je da se ne preteruje sa spanaćem, zeljem... Dovoljna je osrednja porcija ovakvih namirnica, jednom do dva puta nedeljno, a da se pri tome izbegavaju neke druge s visokim sadržajem vitamina K.

Bez drastičnih promena

Ne preporučuju se ni nagle i drastične promene u načinu ishrane, kao što su prelazak u vegetarijanstvo, makrobiotičku ishranu, hiperproteinsku dijetu...

Jedite spanać, blitvu, kelj, karviol, kupus, salatu...

Foto: Pixabay

Namirnice koje sadrže velike količine vitamina K su spanać, blitva, brokoli, kelj, zeleni kupus, prokelj, mladi luk, kopriva, karfiol, tamnozelena salata, zelje, pasulj, sočivo, iznutrice, mango zeleni čaj, hrana i napici kojima je dodat vitamin K.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija