• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kucnilekar

26.11.2020

07:42

NAPITAK KOJI ČINI ČUDA ZA VAŠ ORGANIZAM! Samnjuje pritisak, odličan je za koncentraciju, a pomaže i kod MRŠAVLJENJA

Ljubav

NAPITAK KOJI ČINI ČUDA ZA VAŠ ORGANIZAM! Samnjuje pritisak, odličan je za koncentraciju, a pomaže i kod MRŠAVLJENJA

Podeli vest

Osim što se preporučuje za uživanje u bogatom ukusu, crni čaj ima mnogo prednosti, kada je reč o očuvanju zdravlja

Zanimljivo je da sa crnim čajem (Camellia sinensis) možete zaceliti rane na koži. Zato ako se posečete ili povredite, skuvajte sebi šolju crnog čaja. Filter kesicu nemojte bacati, već je ostavite da se ohladi, a zatim je prislonite sebi na ranu. Ako ste u mogućnosti, pričvrstite je zavojem, neka odstoji neko vreme. Sadrži taninsku kiselinu koja zaceljuje rane.

Može se koristiti i ako imate herpes oko usta ili kod iritacija na koži. Na primer uspešno umanjuje iritaciju od koprive, ujeda komarca ili ako iz nekog drugog razloga imate prolem sa svrabom.

S obzirom da može da zaceli rane na koži, isto važi i za sluzokožu. Ako imate rane u ustima i na desnima, dovoljno je ispirati ih rashlađenim crnim čajem. Treba pomenuti da će crni čaj pomoći kod blažih problema, tipa ako ste se ujeli za unutrašnju stranu obraza, pa vam je ostala rana, ako imate afte, ukoliko ste vadili zub i slično. Kod ozbiljnijih problema, kao što je paradentoza, terapija crnim čajem nije dovoljna i potrebno je da se obratite stomatologu.

To nije jedina prednost taninske kiseline. Sa ovim sastojkom možete rešiti problem i neprijatog mirisa, naročito kod stopala. Napravite sebi crni čaj sa četiri filter kesice i litar vode. Ostavite da se prohladi, sipajte čaj u lavor i dobro operite svoje noge. Poželjno je da budu potopljene oko dvadeset, dvadeset pet minuta. Na kraju ih normalni isperite sa vodom.

Smatra se da je veoma dobar za jačanje imuiniteta, mada potrebna su dodatna istraživanja, da bi se ova teorija u potpunosti potvrdila.

On vaš štiti od slobodnih radilaka, sprečava oštećenje ćelija, a samim tim i štiti od nastanka raznih hroničnih bolesti.

Planirate bebu? Bar jednom dnevno popijte šolju crnog čaja sa svojim partnerom. Ovaj popularni napitak pozitivno utiče na plodnost, pre svega zahvaljujući antioksidansima koji se nalaze u njemu.

Foto: Shutterstock

Ako koristite veštačke suplemente koji sadrže antioksidanse, preporučuje se da ih zamenite prirodnim lekovima, kao što je crni čaj. Naime sprovedena su istraživanja koja su pokazala da veštački suplementi koji sadrže antioksidanse mogu da naškode našem zdravlju, pa je najbolje unositi vitamine kroz hranu i piće.

Crni čaj za pritisak

Naučno je dokazano da crni čaj smanjuje krvni pritisak. Ako imate probleme sa hipertenzijom, preporučuju se tri šolje čaja na dnevnom nivou.

Shodno tome, blagotvoran je i za rad srca, pa ga mogu piti i srčani bolesnici. Smanjuje nivo holesterola i nivo šećera u krvi, poboljšava rad krvnih sudova.

On će vas zaštititi od bolesti kao što su srčani ili moždani udar. Jedno istraživanje koje je trajalo preko deset godina i u kojem je učestvovali skoro 75000 ljudi pokazalo je da su osobe koje su svakodnevno pile tri i više šoljica crnog čaja, imale 32% manje šanse da dobiju šlog. U istraživanju su učestvovali i žene i muškarci.

Naravno, ovaj čaj nije magični napitak. Ne nadajte se potpunom izlečenju ukoliko samo pijete čaj. Ako ste srčani bolesnik ili imate povišeni krvni pritisak, potrebno je najpre da promenite neke svoje životne navike. Uvedite sebi laganu fizičku aktivnost, poput šetnje. Korigujte ishranu, potrudite se da ostavite cigarete i alkohol ( ili bar smanjite ). Terapija koju je prepisao doktor i redovne kontrole se podrazumevaju.

Crni čaj je tu da dodatno pripomogne, svojim blagotvornim dejstvom na organizam, a ključna stvar u lečenju visokog pritiska jeste upravo korigovanje ishrane i životnih navika.

Ako ste zdravi, konzumiranje ovog čaja će vam pomoći da vas bolesti poput hipertenzije zaobiđu.

Foto: Pixabay

Odličan je za koncentraciju

Kao što smo već pomenuli, može zameniti kafu, s obzirom da ima visok novi kofeina. To znači i da povoljno utiče na koncentraciju i pamćenje.

Ukoliko se spremate za važan ispit ili ste ostali prekovremeno na poslu, pokušajte da zamenite kafu sa crnim čajem. Bar delimično. S obzirom da smo ponekad tokom rada ili učenja pod velikim stresom i tenzijom, crni čaj će umanjiti napetost i smanjiti nervozu.

Za razliku od kafe, on nije toliko štetan, ako se konzumira u većim količinama. Preporučuje se i kao prevencija od demencije.

Crni čaj za mršavljenje

Nadaleko je poznato da je zeleni čaj veoma efikasan u borbi protiv viška kilograma. S obzirom da se zeleni i crni dobijaju od iste biljke, logično je i da će crni čaj biti podjednako koristan osobama koje žele da smršaju.

Ovaj napitak će vam ubrzati metabolizam. Ako je metabolizam usporen, hrana se slabije vari, probava je lošija, što često dovodi do gojenja. Takođe, crni čaj topi masne naslage na vašem telu.

Naravno, treba pomenuti da ne čini čuda i da nije dovoljno samo piti ga kako bi ste izgubili koji kilogram. Kao što smo već pomenuli kod lečenja holesterola i hipertenzije, crni čaj je samo pomoćno sredstvo.

Ako želite da smršate, potrebno je uvesti neku vrstu fizičke aktivnosti, u skladu sa vašim zdravstvenim mogućnostima. Najbolje je trčanje, vežbe u teretani, ili bar šetnja od par kilometara nekoliko puta nedeljno.

Potrebno je i korigovati ishranu. Ukoliko postoji mogućnost, konsultujte se sa nutricionistom oko ishrane. Ako niste u mogućnosti da posetite nutricionistu, onda bar izbacite brzu hranu i peciva. Jedite više salata, voća, i domaću, kuvanu hranu. Potrudite se da svoje obroke spremate sa što manje masnoće.

Uz ovakav način života i crni čaj koji će dodatno pomoći da se ubrza vaš metabolizam i istope masne naslage, gutitak kilograma je zagarantovan.

A kada dostignete željenu kilažu, nastavite da koristite čaj, kako bi ste održali svoju vitku liniju.

I ne samo to! On čisti vaša creva od raznih bakterija, koje uzorkuju bolesti poput kacera, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i drugo. Takođe, svako ko želi da smrša mora najpre da poradi na čišćenju svojih creva i detoksikaciji organizma, a crni čaj je prava stvar za to.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija