• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stil/Informer.rs

28.11.2020

13:04

PRVI ZNAKOVI URINARNE INFEKCIJE! Ovo nikako ne smete da IGNORIŠETE

Ljubav

PRVI ZNAKOVI URINARNE INFEKCIJE! Ovo nikako ne smete da IGNORIŠETE

Podeli vest

Hiperaktivna bešika je stanje rasprostranjeno gotovo kao hipertenzija - prema studijama, svaka treća žena ima ovaj problem. Najsklonije su mu starije i dame koje prolaze kroz menopauzu, ali jednako često pogađa i mlađe žene

Ipak, većina njih ovo stanje ne smatra bolešću i ne ide kod lekara, a nekad je poseta stručnjaku neopodna.

Ovo su simptomi hiperaktivne bešike:

1. Budite se noću zbog odlaska u toalet

U normalnoj situaciji čoveka ne bi trebalo da budi potreba da ode da mokri. Trebalo bi da je sasvim dovoljno da ispraznite bešiku pred spavanje i ujutro nakon buđenja. Ako se noću budite zbog odlaska u toalet, to je prvi znak da nešto nije u redu.

2. Prečesto mokrenje

Ako idete u toalet više od osam puta dnevno, to se smatra učestalim mokrenjem. Kada se tome doda i ustajanje noću najmanje dva puta, to je jasan znak da treba da odete kod lekara.

3. Mala količina urina, a snažna potreba za mokrenjem

Kod hiperaktivne bešike, nagon za mokrenjem se ne javlja zbog velike količine urina, već zbog nevoljnih kontrakcija mišića bešike. U ovom slučaju osobe osećaju snažan nagon za mokrenjem čak i kada je bešika do pola puna ili manje. Ovo je jedan od prvih simptoma infekcije urinarnog trakta.

4. Ponovni nagon za mokrenjem odmah nakon mokrenja

Kod hiperaktivne bešike, mišići ovog organa su napeti gotovo neprekidno, pa pacijenti mogu da osećaju nagon za mokrenjem stalno, uključujući i odmah nakon što ste ispraznili bešiku. Ovde vam mogu pomoći Kegelove vežbe, koje će olakšati simptome, ali svakako bi trebalo da posetite lekara.

5. Desi se da "procuri"

Ako vam se događa da nevoljno ispustite malo urina, to može takođe biti znak hiperaktivne bešike. Za početak, morate da identifikujete mogući uzrok, među kojima su hladna voda, prevelik unos tečnosti, zvuk tekuće vode... Pokušavajte da izbegavate moguće okidače da biste shvatili da li je u tome problem.

6. Određena pića pogoršavaju simptome

Zaslađena pića, alkohol, kofein i prezačinjena ili kisela hrana mogu da pogoršaju simptome hiperaktivne bešike.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija