• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ordinacija.hr

23.12.2020

14:43

OVAJ VITAMIN TREBA DA UNOSIMO SVAKOGA DANA! U ovim namirnicama ga ima sasvim dovoljno!

Ljubav

OVAJ VITAMIN TREBA DA UNOSIMO SVAKOGA DANA! U ovim namirnicama ga ima sasvim dovoljno!

Podeli vest

Ako ne unosite dovoljno vitamina K, nemoguće je da imate optimalni nivo vitamina D u organizmu

Poznat kao koagulacioni vitamin, vitamin K ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi.

Pripada grupi vitamina topivih u mastima, zajedno sa vitaminima A, D i E (nalaze se u mastima i u masnim delove hrane. Vare se samo u žuči jer su netopljivi u vodi).

Istraživanja su pokazala da je vitamin K važan u održavanju adekvatnog nivoa vitamina D.Ako vam manjka jedan od ova dva vitamina, nijedan neće funkcionisati kako treba. Takođe, nemamo svi potrebnu količinu vitamina K u organizmu. Istraživanja su pokazala da je biljni K1 najdelotvorniji oblik vitamina K u zaštiti od osteoporoze i preloma, jer omogućuje taloženjekalcijuma u kostima, a ujedno sprečava stvaranje osteoklasta (tip koštane ćelije koja razlaže koštano tkivo).

Foto: Shutterstock

Vitamin D

Postoji nekoliko oblika ovog vitamina, u zavisnosti od izvora. Vitamin K1 nalazi se u biljnim namirnicama, naročito u zelenom lisnatom povrću. Vitamin K2 sadrže namirnice životinjskog porekla. Manje količine vitamina K2 naš organizam i sam proizvodi pomoću bakterija u crevima. Vitamini K3, K4 i K5 dobijaju se sintetičkim putem.

Simptomi nedostatka vitamina K mogu biti krvarenje iz nosa, duga krvarenja pri povredamai rane koje sporo zaceljuju, kao i jaka krvarenja tokom menstruacije kod žena.

Cink i selen imaju značajnu ulogu u jačanju imuniteta: U ovim namirnicama ih ima najviše!

Radi se o esencijalnom nutrijentu koji pomaže zgrušavanju krvi i pravilnom razvoju kostiju.Kao takav pomaže pri prevenciji osteoporoze. Ženama je preporučen unos od 90 mikrograma ovog vitamina, dok je za muškarce preporučena doza 120.

Foto: pexels.com

Vitamini

Evo kako da obezbedite organizmu svakodnevni unos vitamina K:

1. Jedite više povrća

Spanać i drugo zeleno povrće sadrži najviše vitamina K. Najviše vitamina K ćete "izvući" iz kuvanog kelja jer samo šoljica sadrži čak 531 mikrogram vitamina K. Špargle, bamija i brokoli su takođe odličan izbor.

2. Pojedite jabuku


U voću se takođe može pronaći puno vitamina K, ali ne u svakom. Birajte jabuke, avokado, borovnice, banane i grožđe.

Ključni nutrijenti i vitamini koje možete uneti samo kroz meso i mlečne proizvode: U biljkama ih nema!

3. Koristite sojino ulje


Ovo je ulje prepuno vitamina K, a samo jedna kašicica sadži oko 25 mg vitamina K.

4. Orašasti plodovi


Prepuni su vitamina K, ali i proteina, vlakana, zdravih masnoća i ostalih nutirijenata koji se bore protiv upala. Ili ih grickajte kada je vreme za međuobrok ili ih dodajte omiljenom jelu i salati.

Foto: Pixabay

Vitamini

5. Jedite ribu redovno

Većina stručnjaka će upozoriti da dva puta nedeljno treba jesti ribu poput lososa. Kako je prepuna zdravih ulja, proteina, minerala koji snižavaju krvni pritisak, tako i doprinose snižavanju rizika od srčanog i moždanog udara. Kuvani losos i škampi imaju malo vitamina K, ali ga zato ima puno u tuni.

6. Domaći sok od šargarepe

Ako ste u žurbi, pretvorite svoje povrće i voće u sok. Mala čaša soka od šargarepe će ponuditi 28 mg vitamina K.

Kako termička obrada utiče na vitamin K?


Količina vitamina K koju unesete u organizam zavisi od načina pripreme namirnice. Smrznuta hrana, koju sami pripremate, sadrži više ovog vitamina nego sveže.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija