PAŠKANAT i REN, zaboravljeno BLAGO! Leče PREHLADU, podstiču varenje, čuvaju SRCE i BUBREGE! /RECEPTI/

Shutterstock

16:38 >> 16:39 Ljubav i zdravlje 0

ljubav&zdravlje/soibiberblog/informer.rs | 11. 01. 2021.

PAŠKANAT i REN, zaboravljeno BLAGO! Leče PREHLADU, podstiču varenje, čuvaju SRCE i BUBREGE! /RECEPTI/

Iako se smatra da je poreklom sa Mediterana ili iz zapadne Azije, ren danas raste gotovo u svim podnebljima, a još od srednjeg veka koren ove biljke smatra se jednim od najzdravijih i najlekovitijih začina

Ren ima jako antibiotsko delovanje, pomaže protiv umora, čisti telo, ubrzava metabolizam i poboljšava cirkulaciju. Paškanat, paštrnak ili bela šargarepa takođe spada među najvrednije povrtarske kulture - poboljšava rad bubrega, kao diuretik deluje i na rad srca, pluća, jetre, a pomaže i u bržem oslobađanju od celulita.

Ren, ljuti čuvar zdravlja

Presan, svež koren rena bogat je vitaminom C (više od 100 miligrama u 100 grama), a sadrži i kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, kao i etarska ulja od kojih potiče ljutina.

Vino za bolje varenje

U 1 l flaše belog vina dodajte naseckanih 50 g korena rena, zatvorite i ostavite sedam dana na sobnoj temperaturi. Uzimajte dva puta dnevno, pre jela, po decilitar napitka.

Dragocen je jer stimuliše varenje, a u vidu čajeva, sirupa i obloga u narodnoj medicini se vekovima koristi kao lek protiv bolesti pluća, reume, gihta i kijavice, za izbacivanje sekreta iz disajnih puteva i protiv skorbuta. Osim toga, preporučuje se i za čišćenje krvi, za izbacivanje kamena i peska iz bubrega, pomaže znojenje i podstiče mokrenje, a posebno se preporučuje u ishrani dijabetičara.

Oni koji ren svrstavaju među desetak biljaka koje bi zimi trebalo da budu što češće u jelovniku, podsećaju i da širi krvne sudove, zagreva telo, jača otpornost organizma i bori se protiv malokrvnosti. Ima i onih koji tvrde da je i jedan od proverenih afrodizijaka.

Shutterstock

Sveže izrendan koren rena je izuzetan dodatak sosovima, a u našim krajevima na ceni je mešavina rena i kisele pavlake ili mleka, koja se obično služi uz svinjsko pečenje, dimljenu ribu i šunku.

Paškanat pravo iz supe

Paškanat se, pak, izdvaja po visokom sadržaju mineralnih sastojaka. Najviše ima kalijuma, potom kalcijuma i fosfora, a bogat je i magnezijumom, sumporom, gvožđem i bakrom. Natrijuma ima relativno malo, pa je odlična dijetalna namirnica. Kada je u pitanju vitaminski sastav, najviše ima vitamina C, E i beta karotena.

Sprečite prehladu

Veći koren rena narendajte, dodajte sok od jednog limuna, promešajte, stavite u teglicu, zatvorite i čuvajte u frižideru. Uzimajte po kašiku mešavine, više puta dnevno, između obroka.

U zvaničnoj medicini nije priznata njegova lekovitost, mada se alkaloid pastinacid (u svim delovima biljke) u pojedinim zemljama koristi protiv neuroze, nemira i nesanice, grčeva u želucu i crevima, kao i za bolje varenje. Osim toga, pojačava znojenje i na taj način smanjuje telesnu temperaturu. Pokazalo se i da redovno uzimanje mešavine paškanata i praziluka u obliku guste supe, smanjuje telesnu težinu.

Ovaj koren poboljšava rad bubrega, a kao diuretik deluje i na rad srca, pluća, jetre. Reguliše krvni pritisak, jača zidove krvnih sudova i srce, poboljšava njegov rad, a pomaže i u bržem oslobađanju od celulita.

Nažalost, ovo povrće nije dovoljno iskorišćeno, jer se uglavnom upotrebljava kao dodatak za poboljšanje ukusa supa i čorbi.

RECEPTI:

Shutterstock

Čorba od paškanata

Sastojci: 300 g paškanata, manja glavica crnog luka, manja šargarepa, veći krompir, 2 kašike brašna, kašika kurkume, suvi bosiljak, so i biber, 30 g maslaca, 1 l vode, 2 kašike kisele pavlake, kašika seckanog svežeg peršuna.

Priprema: Propržite luk, dodajte povrće sečeno na manje komade, kurkumu, so i biber. Kada se povrće uprži dodajte dodati brašno i propržite minut, dva. Nalijte vodom i ostavite da proključa. Smanjite vatru i kuvajte u polupoklopljenoj šerpi dok povrće ne omekša, izblendirajte štapnim mikserom i začinite po ukusu. U tiganju istopite malo maslaca, dodajte suvi bosiljak, seckani peršun i dve kašike pavlake. Čorbu začinite prelivom od maslaca i pavlake.

Shutterstock

Junetina u sosu od rena

Sastojci: 1 kg junećeg mesa (od buta), 200 g šargarepe i paškanata, celer, 150 g praziluka, kašičica bibera u zrnu, 100 g crnog luka, 50 g svežih paprika, list celera, so, biber. Za sos: 150 g rena, 250 ml kisele pavlake, 2-3 kašike soka od limuna, 50 ml vode, so, biber.

Priprema: Meso staviti u vruću vodu (biće sočnije), dodati očišćeno i isečeno povrće, so, biber i list celera. Kuvati na laganoj vatri oko 2 sata i po želji dosoliti. U posebnom sudu sipati kiselu pavlaku i ren i malo prokuvati, dodati sok od limuna i vodu i kuvati 5 minuta. Kuvano meso izvaditi, iseći i poslužiti sa kuvanim povrćem i sosom od rena. Napomena: za bogatsvo ukusa u sos možete da dodate malo rendane ili na kockice isečene jabuke.

Shutterstock

Sos od cvekle i rena

Sastojci: koren rena, pakovanje kisele pavlake, na vrh noža smeđeg šećera, presna cvekla, so, biber.

Priprema: Sitno izrendajte koren rena, dodajte kiselu pavlaku, so, biber i na vrh noža šećera. Zatim dodajte sitno izrendanu presnu cveklu koja će sosu dati pikantniji ukus i lepu boju. Poslužite uz jela od mesa.

Shutterstock

Remulad sos

Sastojci: komad mladog luka, iseckan, manji čen belog luka, sitno iseckan, 2 kašičice limunovog soka, šolja majoneza, kašika rena, pola korena celera srednje veličine, sitno izrendana, 2 kašike Vorčester sosa, kašičica dižonskog senfa, pola kašičice mlevene slatke pavlake, kašičica Tabasko sosa, opciono, par listića peršuna za dekoraciju.

Priprema: Sve sastojke, iseckane, pomešajte zajedno. Sipajte u posudu za služenje i na kraju dekorišite peršunovim listom. Servirajte uz pečeno meso.   

TRČITE U TOALET čim POPIJETE KAFU? Lekari objasnili ZAŠTO se to DOGAĐA!

NAJZDRAVIJI NAMAZ NA SVETU! Malo kalorija, a zdravo i PREUKUSNO! Napravite sami HUMUS - lakše je nego što mislite!


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.