• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: majkapriroda.com

05.02.2021

07:43

OVO SU RAZLOZI zbog kojih bi ren trebalo ČEŠĆE DA JEDETE

Ljubav

OVO SU RAZLOZI zbog kojih bi ren trebalo ČEŠĆE DA JEDETE

Podeli vest

Ren je veoma bogat karotenom, hlorofilom, fosforom, sumporom, magnezijumom, hlorom, kalijumom, kalcijumom ali i vrlo važno je reći da je takođe i odličan izvor vitamina C

Ima veoma značajnu primenu u lečenju i koristi se još od davnina.

Ren se najviše preporučuje za izbacivanje kamena i peska iz bubrega, za znojenje i izbacivanje mokraće. Koristi se takođe i kao lek protiv raznih bolesti kao što su reuma, giht, kijavica, sekret, dijareja. Takođe dobar je i za pročišćavanje pluća.

Možete ga koristiti i kada imate upalu sinusa, kod oboljenja srca i krvnih sudova, kao lek za astmu i bronhitis. Zaista mnogo korisnih stvari za koje malo ko zna.

Po određenim istraživanjima je utvrđeno da ovaj koren u sebi sadrži znatne količine glukozinolata koji povećava otpornost našeg organizma na kancer.

U nastavku smo spremili nekoliko najvažnijih recepata koji će Vam se sigurno dopasti a koji će pomoći da se rešite dosta problema.

Lečenje upale sinusa

Ukoliko imate problema sa sinusima, eto rešenja za tili čas. Evo šta je potrebno da uradite:

Pripremite ren i malo vode. Narendajte ren u šerpu i u nju sipajte malo vode. Stavite na ringlu i stavite na umerenu temperaturu, kada počne da isparava šerpu sklonite sa vatre i sagnite glavu nad nju. Preko glave stavite peškir i udišite isparenje nekih 8-10 minuta, najbolje je da to uradite pre nego što pođete da spavate.

Ren za oboljenje srca i krvnih sudova

Foto: Shutterstock

Ren

Pripremite sledeće sastojke:

3 limuna
2 čaše meda
5 kašika rena

Napravite sok od tri limuna, to pomešajte sa dve čaše meda i 5 kašika rena u posudi. Dobro promešajte dok se ne sjedini. Ovo uzimajte 3 puta dnevno, 1 sat pre obroka, i to po jednu manju kašičicu. Ovo koristite u toku dva meseca od dana pravljenja, a vodite računa o tome da čuvate na hladnom i suvom mestu.

Ukoliko imate problema sa srcem, onda će ovo biti odlično rešenje za Vas, vodite računa o dozi i načinu konzumiranja, da nebiste preterali sa upotrebom, jer je ova mešavina dosta „jaka“ i bogata hranljivim sastojcima.

Ren za jačanje i čišćenje pluća

Ukoliko ste rešili da ojačate svoja pluća i da ih malo pročistite onda je čaj od rena pravo rešenje za to. Potrebno je da 10 grama narendanog rena, prelijete sa 250 ml vode koja je ključala. Ovo ostavite nekoliko minuta da odstoji.

Procedite uz pomoć cediljke i konzumirajte dok je još uvek mlako. U toku dana preporučujemo da popijete 2-3 šolje čaja. Ne bi bilo loše da to učinite pre obroka.

Ren za astmu

Astmatičare će sigurno obradovati vest da je on vrlo pogodan za njih i da mogu slobodno da ga koriste.

Pripremili smo recept za kašu koja je dobro rešenje kao lek protiv astme.

Narendajte ga i otprilike 4 kašike rena pomešajte sa 250 ml (jedna šolja) jabukovog sirćeta. Ovo stavite na ringlu i kuvajte na tihoj vatri. Kada se malo razmekša procedite i na tu količinu što preostane dodajte istu količinu meda, tačnije razmera je 1:1.

Ovo još malo dodatno prokuvajte sa sve medom dok se masa ne stegne. Pomešajte kuvani deo i ren i ostavite da se ohladi. Ovo držite zatvoreno u frižideru, uzimajte ujutru i uveče po jednu kašiku.

Ren i med kao dobitna kombinacija za bronhitis

Naizgled malo čudna kombinacija pikantnog i slatkog, ali verujte, svaki gram ove mešavine zlata je vredan.

Tokom zimskog perioda, najviše su rasprostranjeni virusi i retko ko ostane i uspe da odoli prehladama. Bronhitis se javlja u ovom periodu neretko i zato ga je važno odmah prepoznati. On ulgavnom traje nekoliko dana, prati ga jak kašalj, visoka temperatura i učestali bol u plućima, takav bronhitis je akutni bronhitis i on se najčešće i javlja tokom hladnog vremena.

Naravno prvo što bismo vam preporučili jeste da odete kod doktora i da dobijete dijagnozu i da utvrdite zaista u čemu je problem. Međutim postoji i rešenje koje možete dobiti kod kuće, a ono se ogleda u renu i medu.

Ovo ne važi za trudnice ili dojilje jer može biti štetno po njih i njima se bez odlaganja savetuje poseta lekaru.

Pripremite prvo:

2 šolje meda
½ šolje rendanog đumbira
½ šolje narendanog rena

Jednostavno izrendajte ren i đumbir u odvojene posude što sitnije možete. Potrebno je da samo sedinite i pomešate sve gore navedene sastojke i mešavina je spremna. Kada to uradite neophodno je da mešavina odstoji narednih 14 dana.

Uzimajte jednu kašičicu svakog jutra. Ukoliko vam neodgovara ukus ili je previše jak, onda možete dodati jednu kašičicu ove smeše u čaj.

Foto: Pixabay

Sirup od rena za vid, sluh i pamćenje

Dokazano je da pored svih gore navedenih benefita ima i dosta drugih, kao što su poboljšanje vida, sluha ali i pamćenja.

Sirup sastoji skroz zdrave i organske sastojke, vrlo je jednostavan za pravljenje i gotovo svako sa ili bez iskustva u kuhinji ga vrlo lako može napraviti.

Za pripremu ovog sirupa će Vam biti potrebni sledeći sastojci:

4 limuna
3 kašike meda
125 grama limuna
2 kašike cimeta
2 cm svežeg đumbira

Stavite u blender zajedno ren i đumbir. Nakon što ste ih dobro samleli, napravite sok od 3 limuna pa dodajte u to i mešajte naredna 3 minuta. Kada ste sve dobro izmešali, možete dodati med i cimet i mešajte sve dok se ne dobije sirup. Ovu mešavinu stavite u staklenu činiju i konzumirajte svakoga dana po jednu malu kašičicu i to najviše dva puta u toku dana, pre obroka ili još bolje pre treninga.

Važna napomena!

Ovo smete da koristite u kontinuitetu najviše 21 dan, a posle toga morate napraviti pauzu od 21 dan.

Kao što ste mogli i sami da zaključite, glavni sastojak ovog sirupa je naš dugo pominjani ren, koji vrlo uspešno čisti telo i ubrzava metabolizam, takođe smanjuje umor i stimuliše razvoj poželjnih dobrih bakterija unutar creva.

Ren kao lek za reumu

Reuma, artritis i druga hronična oboljenja umeju da budu vrlo neprijatna i bolna. Oni se najviše pojavljuju kod starijih osoba, i najčešće su to bolovi u zglobovima ili kostima, kao i u mišićima.

Starije osobe pate od teže pokretljivosti, pa samim tim su više podložni i manje mogu da trpe bolove koji su uzrokovani gore navedenim oboljenjima.

Lečenje ovih oboljenja nije nimalo jednostavno, u mnogim slučajevima ukoliko dođe do oštećenja hrskavice, preporučuje se operacija, ali ne može svako biti podvrgnut hirurškom zahvatu.

Neki od razloga nastajanja ovih oboljenja su umanjena fizička aktivnost kod ljudi, loš i nezdrav način ishrane, hormonski poremećaji, ali i ukoliko ste trpeli prevelik fizički napor tokom života, ne možete ih izbeći u starosti.

Odlično je rešenje za obloge, treba ga nerendati i naneti na bolno mesto i tako uz pomoć čiste krpe zamotati i stegnuti čvrsto.

Još bolji efekat ćete postići ukoliko ga budete kombinovali sa crnim lukom i tako ga budete naneli na bolni deo tela. Oblogu je potrebno držati 15-20 minuta na bolnom mestu, a nakon proteka ovog vremena, potrebno je da kožu isperete sa mlakom vodom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija