• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/informer.rs

28.02.2021

16:11

Od maski STRADAJU NOS i GRLO! ORL specijalista otkriva kako ODRŽAVATI HIGIJENU i čime ih ISPIRATI!

Ljubav

Od maski STRADAJU NOS i GRLO! ORL specijalista otkriva kako ODRŽAVATI HIGIJENU i čime ih ISPIRATI!

Podeli vest

Kako se mogu sprečiti eventualni problemi u nosu i ustima izazvani dugotrajnim nošenjem maske, kakvi se sve problemi mogu javiti, koja sredstva za nos treba koristiti za održavanje higijene i čime ispirati usta, objašnjava doc. dr Jasmina Stojanović, ORL specijalista

- Gotovo 80 posto pacijenata obolelih od korone izgubi čulo mirisa, delimično ili potpuno, a sve najčešće prolazi za 14 dana, mada može da potraje i mesecima. Kako je slabljenje čula mirisa znak i drugih bolesti, ukoliko ovo stanje potraje nema razloga za paniku, ali se treba obratiti lekaru – kaže doc. dr Jasmina Stojanović, ORL specijalista.

Kako smo u zavisnosti od posla ponekad primorani da masku nosimo po 8, 9 ili 10 seti dnevno, postavlja se pitanje da li treba koristiti sredstva za održavanje higijene nosa i ispirati usta…

Foto: pexels.com

Dugotrajno nošenje maski isušuje sluznicu nosa i grla

- Maska više smetnje pravi onim pacijentima koji već imaju probleme sa nosem, alergiju na buđ, prašinu ili sezonske, polenske alergije. Tegobe mogu da budu u vidu pojačane nosne sekrecje, unjkavog govora, zapušenog nosa… Njima maska smeta i njima bi trebala dodatna higijena u vidu balzama za nos - objašnjava dr Jasmina Stojanović.

Veća koncentracija ugljen dioksida u tom području stvara kiselu sredinu koja pogoduje virusima, osobe koje nose protezu imaju veću šansu da razviju gljivice u ustima, a i osobe sa gorušicom imaju dodatni problem.

- Pod maskom je vazduh suv što takođe isušuje suznicu nosa i usta, a uz aktuelno zagađenje sluznici je dovoljno. Postoji, međutim, dosta rastvora i masti za higijenu nosa, a najbolji su takozvani fiziološki rastvori morske soli koji, za razliku od kapi za nos, nemaju kontraefekte, mogu da se koriste neograničeno više puta dnevno i vrlo su blagotvorni - navodi doktorka.

Foto: Shutterstock

Ispirajte nos fiziološkim rastvorom

Hipotonični rastvori za nos sadrže 0,9 odsto morske soli, a hipertonični 2,2- 3,7 posto, dakle više soli i više minerala u sebi, te im treba dati prednost.  Osim toga, postoje slične masti za negu nosa na bazi morske soli i pantenola.

- Kada je reč o grlu, kod dugotrajnog nošenja maski komunikacija je otežana, stvara se vokalno opterećenje, pacijenti se žale na promuklost, a mogu da se razviju i pomenute gljivice koje se prepoznaju po belom jeziku. Jezik je, inače, ogledalo našeg želuca, a beo je i u slučaju gorušice. Postoje brojni rastvori, a najpoznatiji je onaj na bazi sode bikarbone – naglašava ORL specijalista.

Sredstvo za ispiranje usta

U 1 l prokuvane, pa na sobnoj temperaturi ohlađene vode, tako da bude mlaka, sipajte ravnu kašiku sode bikarbone (oko 15 g) i grgoljite 3-4 puta dnevno. Prema rečima doktorke ovo sredstvo je vrlo blagotvorno za grlo. 

Foto: Shutterstock

Rastvor sode bikarbone je blagotvoran za grlo

Među ostala prirodna sredstva za ispiranje grla spadaju i propolis (rastvoren u vodi), čaj od žalfije i različite vrste oribleta.

Foto: Shutterstock

Čaj od žalfije ubija bakterije

- Najbolje su oriblete na bazi hijaluronske kiseline, sode bikarbone, pantenola i manitola. Kao dobrim se iz prakse pokazao đumbir koji odličan antiseptik, dakle ubija bakterije i smiruje zapaljenje sluznice, ali produžava vreme krvarenja, te osobe koje imaju probleme sa koagulacijom treba da budu oprezne. Ulje divljeg origana (rastvoren u vodi) je takođe dobro za ispiranje usta, kao i joni srebrne vode koji ubijaju bakterije - zaključuje dr Jasmina Stojanović.

DUŽI ŽIVOT UZ RIBU! Od ČORBE do SALATE - 4 specijaliteta iz MORSKIH dubina! /RECEPTI/

ČISTI JETRU kao METLOM! Potrebne su vam 2 VOĆKE, jabukovo sirće i CIMET! /RECEPT/


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dejacat

pre 3 godine

Citiram deo iz navoda dr.Jasmina Stojanović: "Pod maskom je VAZDUH SUV što takođe isušuje suznicu nosa i usta..."... Ne znam koje ste VI svemirske maske nosili ali, maske koje sam ja, moji rodjaci i prijatelji nosili (platnene, obicne, FFP...) stvaraju VLAZNU SREDINU koja nastaje bas zbog toplote i vlaznosti vazduha koji izdisemo. Iz tih razloga nos pomalo "curi" a maske su vlazne. To koliko ja znam pogoduje bas razvoju bakterija i slicnom. Vasa izjava je verovatno u smislu MARKETINGA za kupovinu fiz.rastvora i kapi. Pozz.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija