OVO SU RAZLIKE IZMEĐU PERŠUNA I KORIJANDERA! A ovako ih možete prepoznati i upotrebiti!

Shutterstock

19:50 Ljubav i zdravlje 0

magazin.novosti | 02. 03. 2021.

OVO SU RAZLIKE IZMEĐU PERŠUNA I KORIJANDERA! A ovako ih možete prepoznati i upotrebiti!

Dakle, pogledajte neke razlike između njih dve i najlakši način da ih identifikujete

Ako ste amater u kuvanju, otkrivanje razlike između različitih vrsta bilja i njihovih ukusa može biti izazov. Uglavnom sve biljke, osim nekih, izgledaju nekako slično. Naročito između biljaka, korijander i peršuna. Njih dvoje izgledaju identično i dok kupujete začinsko bilje za gurmanski obrok, lako možete pogrešiti kupujući peršun kada ste želeli cilantro.

Međutim, što se tiče ukusa, to dvoje ne mogu biti različitiji. Dakle, evo nekoliko razlika između dve biljke i lako ih prepoznajte.

Ukus

Korijander ima smeliji ukus u poređenju sa peršunom. Ovaj drugi ima začinjen i papren ukus, dok prvi ima ukus sličan kombinaciji limuna i žalfije. Korijander može biti malo premoćan, pa čak i malo od toga ide daleko. Pošto cilantro ima jedinjenja za ukus sapuna poznata kao aldehidi, takođe može imati sapunast ukus.

Shutterstock

Korijander ima smeliji ukus u poređenju sa peršunom

Upotreba

Kada je reč o kuhinji i vrsti jela u kojima se koriste ove dve biljke, peršun se često koristi u mediteranskim i italijanskim jelima i jelima poput testenina, supa i čorbi, salata i zelenih smutija i sokova. Korijander se nalazi u jelima poput salsa, takosa ili kao ukras na kariju ili fo. Takođe se nalazi u meksičkim i azijskim jelima. Dok se peršun dodaje tokom procesa kuvanja, korijander se često dodaje u jelo na kraju.

Zdravstvene beneficije

Peršun i korijander su bogati vitaminima A i C. Vitamin C pomaže u jačanju imuniteta, a vitamin A poboljšava zdravlje očiju i kostiju. Obe ove biljke takođe pomažu u održavanju kardiovaskularnog zdravlja, peršun sadrži folate, dok cilantro pomaže u održavanju nivoa holesterola u kontroli.

Kako prepoznati

S obzirom na to da su obe biljke zelene boje i imaju duge stabljike i ravne listove, korijander od peršuna najlakše ćete prepoznati po obliku lista. Dok su listovi peršuna zašiljeni, listovi korijander su zaobljeni.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.