• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alo/informer.rs

24.03.2021

10:59

Ova SUPER BILJKA čuva mozak, JAČA IMUNITET, A KOD UPALE UHA JE NEPREVAZIĐENA! Priprema je laka, a delotvornost se primeti kroz par sati!

Ljubav

Ova SUPER BILJKA čuva mozak, JAČA IMUNITET, A KOD UPALE UHA JE NEPREVAZIĐENA! Priprema je laka, a delotvornost se primeti kroz par sati!

Podeli vest

Prema narodnom verovanju, čuvarkuća štiti kuću i porodicu od požara, udara groma, kao i od vampira i veštica

"Supervivum" je latinsko ime za biljku koju često srećemo u okruženju okućnice a najbolje opisuje i njenu otpornost i dugovečnost – "uvek živa". Prema narodnom verovanju, čuvarkuća štiti kuću i porodicu od požara, udara groma, kao i od vampira i veštica. Ova višegodišnja ukrasna biljka ima debele, mesnate listove pune tečnosti i lepe cvetove zvezdastog oblika.

Kakav je sastav i da li svi smeju da je koriste

Čuvarkuća sadrži tanin, biljnu sluz, masna ulja, smolu, mravlju i jabukovu kiselinu. Najnovija istraživanja su pokazala da poseduje i flavonoide, ugljene hidrate, kao i polisaharide. Za dugogodišnje korišćenje u narodnoj medicini odgovorni su pre svega njena antiupalna, antioksidansna, umirujuća i diuretička svojstva. Oblici u kojima se koristi su sok, obloge (maske), masti, tinkture, čaj, ili kao kombinacija uz dodatak meda. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama, a pre unutrašnje upotrebe trebalo bi konsultovati fitoterapeuta ili alergologa, posebno ako ste skloni alergijama.

Ukrasne čuvarkuće koje su tretirane veštačkim farbama i sprejevima nemojte koristi kao lek, već samo kao ukras.

Bolesti uha

Kao jedan od najstarijih prirodnih lekova za bolesti uha, dobra je za upale, pomaže i kod oštećenja bubne opne, čak i kod gubitka sluha. Njena tečnost (sok) iz listova rastvara višak skupljene prljave smole (cerumen) u uhu i smanjuje bol. Potrebno je iscediti istisnuti 2 do 3 ml soka iz lista, ukapati u uho, malo odležati i nakon nekoliko minuta pustiti da sadržaj iscuri iz uha. Nakon toga priviti na bolno uho ili regiju ispod vrećicu zagrejane soli i mirovati. Još jednom napominjemo da se pre ovog čina konsultujete sa stručnjakom za lekovito bilje, bez obzira na brojne zapise iz oblasti narodne medicine o uspešnosti lečenja.

Foto: Shutterstock

Ostale bolesti i stanja kod kojih može da pomogne

Čuvarkućom je uspešna i kao pomoć u sledećim slučajevima: kurje oči i bradavice, crveni vetar, druga kožna oboljena (rane i čirevi) kao i kod zloćudnih kožnih oboljena – takođe uz savet nadležnog lekara, herpes zoster, pege na koži, kod naslaga tvrde i hrapave kože na tabanima, ranica u ustima i afti, malignih tumora materice i reproduktivnih organa. Ima umirujuće dejstvo i kod psihičkih smetnji, epileptičnih napada, a delotvorna je i kod crevnih parazita, opekotina, ujeda i ugriza.

Čaj od čuvarkuće

Pripremite 10 grama sveže ili 15 grama osušene čuvarkuće i kuvajte 15 minuta u 250 ml vode. Nakon kuvanja procedite i ostavite da se prohladi. Ujutru pre doručka pijte po šoljicu, a nakon toga na svaki sat po jednu supenu kašiku u trajanju do 10 dana najduže. Ovaj čaj pomaže kod obilnih menstruacija, menstrualnih grčeva, dijareje ili čira na želucu.

Foto: Printscreen You Tube/zanimljivosti.net

Napitak za bolji imunitet i jačanje organizma sa medom

Količinu od 750 grama listova čuvarkuće sameljite, a potom ih u plastičnoj posudi pomešajte sa kilogramom meda. Sve dobro sjedinite drvenom ili plastičnom kašikom, sipajte u veću teglu i zatvorite je. Obložite teglu folijom i držite u frižideru pet dana. Na prazan stomak uzimajte svakog jutra po dve plastične kašičice, a onda dvadesetak minuta nemojte ništa ni jesti ni piti, uzmite samo malo vode. Ova smesa deluje kao jak detoks, pa je dobra ako preterate u hrani ili piću. Ako dodate malo vruće vode dok ga konzumirate, može da pomogne u spuštanju temperature. Efikasan je i slučaju afti u ustima, mioma i cista na materici, kao i problema sa štitnom žlezdom.

Sok od čuvarkuće

Iscedite što više soka iz listova i pomešajte u odnosu 1:2 sa mlakom vodom (1 čuvarkuća, 2 voda). Uzimajte tri kašičice soka dnevno. Ovaj sok sadrži polisaharide i ima antibakterijska svojstva koja se efikasno bore protiv bakterija. Može se piti u slučaju bronhitisa, gnojne upale zuba, uha i grla, ili grgoljati pa isprati mlakom vodom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija