• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/informer.rs

11.04.2021

16:30

Kako PREPOZNATI da IMATE TROMB? Doktor objašnjava ZAŠTO NASTAJE i koji LEKOVI mogu da BUDU OPASNI!

Ljubav

Kako PREPOZNATI da IMATE TROMB? Doktor objašnjava ZAŠTO NASTAJE i koji LEKOVI mogu da BUDU OPASNI!

Podeli vest

O tome zašto nastaju trombovi, kako ih pepoznati, otkriti, ali i lečiti, govori dr Dragan Vasić, internista-angiolog iz Kliničkog centra Srbije

Dr Dragan Vasić, internista-angiolog, iz Kliničkog centra Srbije otkriva i koji lekovi mogu dovesti do stvaranja tromba i u kojim stanjima parametar krvi koji ukazuje na mogućnost nastanka krvnog ugruška, d dimer, može da raste.

- U nekoliko zamalja Evropske unije i u Kanadi postojala je sumnja i rađena su istraživanja o tome da li nakon vakcinacije Astra Zeneka vakcinom dolazi do tromboze pre svega kod populacije mlađe od 50 godina i pre svega kod žena. Dolazilo je, naime, do lokalizcije ugrušaka u centralnom nervnom sistemu, retko do tromboiza vena, ali je studija pokazala da je mnogo manji rizik od vakcinacije nego od same korone. Zapravo, od 600.000 slučajeva samo jedan je imao neku od komplikacija, pa je opšti stav da tu vakcinu svakako ne treba zabraniti - kaže dr Dragan Vasić.

Tri simptoma

Kod pacijenata koji su oboleli od korone, a koji su hospitalizovani, šanse da dobiju neku formu tromboze vena kreću se do 20-40 odsto, navodi doktor.

- Najačešće je reč o trombozi venskog sistema donjih ekstremiteta, tačnije potkolenice, a simptomi su bol, osetljivost, otečena noga i promena boje kože, poput crvenila. Kvržice mogu da budu vidljive u slučaju kada je zahvaćen površinski krvni sud, ali to je ređe. Tromboza se javlja u nogama u 90 odsto slučajeva, a kada se javi u ruci simptomi su slični – nastavlja dr Vasić.

Foto: Shutterstock

Plućna tromboembolija jeste retka minifestacija, ali je fatalna. Karakterišu je bol u grudima, iskašljavanje krvi, ubrzan puls (probadanje i teško disanje ne moraju da budu prisutni), a ove izražene tegobe primoravaju pacijente da odmah potraže pomoć.

- U manjem brojem slučajeva ugrušak se stvara u arterijama (jedan odsto slučajeva), a onda dolazi do infarkta, moždanog udara, ishemije noge sa pretećom gangrenom... Bol je u tom slučaju najveće moguće jačine (10 na skali od 1-10), nema dotoka krvi u potpunosti, noga je hladna, bleda, a posle i drugih boja - opominje dr Vasić.

D-dimer nije jedino merilo

Ipak, povišena vrednost d-dimera u krvi ne znači i da imate tromb. Može da ukazuje na nedavne operacije, akutno ili skorije krvarenje, hematom, povrede, trudnoću, bolesti jetre, razne upale, tj. zapaljenja, maligne bolesti, poremećaj zgušavanja krvi.

Foto: Printscreen You Tube/RTS

Dr Dragan Vasić

- Vrednost ovog parametra raste s godinama, pa ako je referentna vrednost 500, sa 55 godina biće 550, sa 60 godina 600. To su nepatološka stanja - pojašnjava doktor.  

Tromb može da nastane kod zdravih osoba posle dužeg puta, posebno avionom, a među faktore rizika spadaju i masnoće u krvi, pušenje, kontraceptivne pilule, nedovoljno uzimanje vode...

Kada tromboza zahvati duboke vene, ona je potencijalno opasna zato što može da dođe do pluća.

- U prve dve nedelje fragmenti tromba koji lepršaju u zidu vene mogu lako da se otkače i izazovu emboliju pluća, te se te prve dve nedelje daju inekcije koje to sprečavaju. Postoje i savremeni lekovi u vidu tableta koje se daju tri nedelje, a koje takođe sprečavaju emboliju. Pacijenti treba da miruju tokom tih par nedelja, jer kretanje može da provocira pomeranje trombne mase - zaključuje dr Dragan vasić.

KAKO DOŽIVETI STOTU? Naučnici imaju RECEPT u 4 jednostavna KORAKA!

Muče vas UMOR i LETARGIJA? Ova JEDNOSTAVNA stvar može da vam podigne NIVO ENERGIJE!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija