• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo/informer.rs

13.04.2021

09:53

AKO VOLITE SLANINU I KULEN, OVO MORATE DA ZNATE! Sve preko ove količine NIJE ZDRAVO tvrde stručnjaci!

Ljubav

AKO VOLITE SLANINU I KULEN, OVO MORATE DA ZNATE! Sve preko ove količine NIJE ZDRAVO tvrde stručnjaci!

Podeli vest

O uticaju crvenog mesa urađene su brojne studije, a dok nutricionisti savetuju da jedemo određene vrste mesa i pripremamo ih na poseban način, mnogi i dalje ne odustaju od mesnih prerađevina.

Jesu ukusne, jesu i zgodne za laku pripremu sendviča ili brzog obroka, ali nisu zdrave, pokazao je veliki broj studija. 

Suvomesnati proizvodi, kao što su razne kobasice, kulen, salame, naročito su na udaru stručnjaka jer je njihov sastav često svojevrsna "misterija". Većina njih se slaže da konzumiranje ovakvih proizvoda u većoj količini može ugroziti zdravlje. Ali, šta znači veća količina?

Studija sprovedena na Institutu za kardiovaskularne i moždane bolesti u Hamiltonu u Kanadi pokazala je da samo 150 grama mesnih prerađevina nedeljno može povećati rizik od kardiovaskularnih oboljenja ili preuranjene smrti, prenose kanadski mediji.

"U poređenju s ljudima koji ne jedu procesuirano meso, oni koji jedu 150 grama nedeljno imaju 46 odsto veće šanse da razviju neko od ovih oboljenja i čak 51 odsto veći rizik od prerane smrti", rekla je Mašid Degan, autorka studije.

Foto: Pixabay

Tih 150 grama su, otprilike, dve manje kobasice, jedno pakovanje salame ili manji režanj slanine. Manje od toga navodno ne povećava rizik, ali više od te količine ugroziće zdravlje. Studija je obuhvatila čak 135.000 ljudi iz ukupno 21 države, i njihovo zdravstveno stanje praćeno je tokom deset godina. Rezultati su objavljeni u publikaciji "American journal of clinical nutrition".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade

pre 3 godine

Moji deda Ranđel, i baba Milojka, su strogo vodili računa o naučnoj studiji, prilikom konzumacije, suve slanine i suvog mesa. Izrodili su u ono vreme bez problema i očuvali sedmoro dece. Danas se svi pridržavaju naučne studije i sve ide kilavo. Šta ćete nauka napreduje....

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije
Politika

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije

Predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Sandra Božić čestitala je danas svim pripadnicima Vojske Srbije 23. april, Dan Vojske Srbije, ističući da Srbija temeljno razvija svoju vojsku kako bi bila sposobna da odgovori na sve izazove.

23.04.2024

12:46

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija