• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stil/informer.rs

15.04.2021

07:50

OVI SAVETI MOGU DA VAM PROMENE ŽIVOT! Pet prirodnih lekova, koji će umanjiti mučne simptome polenske alergije!

Ljubav

OVI SAVETI MOGU DA VAM PROMENE ŽIVOT! Pet prirodnih lekova, koji će umanjiti mučne simptome polenske alergije!

Podeli vest

Kako se leto primiče, na sve strane je prisutan polen, pa za brojne porodice to znači ponovno vraćanje svrabeža u očima i noseva koji cure, a koji su nužni pratioci polenske groznice. Ukoliko ti i tvoji mališani spadate u tu grupu kojima sreća baš i nije naklonjena, nema razloga da se tokom celog leta krijete u zatvorenom prostoru

Donosimo pet prirodnih lekova za polensku groznicu i alergije koji će ti pomoći da baš kao i svi drugi, uživate u lepom vremenu, ali je važno da upamtite: u slučaju bilo kakve nedoumice, uvek je najbolje da se posavetujete sa zdravstvenim stručnjakom.

1. Prirodno proizveden med: jedan od najboljih prirodnih lekova za polensku groznicu

Za kafenu kašičicu meda kaže se da čini čuda kad je reč o ublažavanju simptoma polenske groznice. Za postizanje najboljih rezultata treba se odlučiti za med koji je lokalno napravljen, dobijen s drveta manuka i koji nije obrađen. Osim toga, med je i jedan od najslađih lekova za polensku groznicu koji kao takav uopšte postoji, pa je zato deci omiljen. Da iskusite sve prednosti toga, dovoljno je da svakog jutra pre izlaska iz kuće pojedete jednu kašičicu ovog meda.

2. Večernjim tuširanjem sperite sav polen i alergene sa sebe

Ponekad se najbolji lekovi za polensku groznicu za decu, baš kao i za odrasle, sastoje u načinu kojim se izlažemo polenu. Polen može da dospe baš svuda, a posebno nakon dugog dela dana provedenog u igri na otvorenom. Zato i ima smisla istuširati se pre samog odlaska na spavanja, kako bi polen bio uklonjen iz vaše kose i sa kože. I ne samo to, odeću treba znatno češće prati, a posebno ako je ona dolazila u kontakt s travom ili polenom.

Foto: Shutterstock

Prirodni lekovi za alergiju

3. Obrišite sve površine u kući

Od starog dobrog čišćenja nema boljeg leka za polensku groznicu, jer se alergeni najviše zadržavaju na površinama. Tokom vrelih letnjih dana deluje pomalo nerealno da prozore po ceo dan držimo zatvorenim, međutim, s polenom možete izaći na kraj i time što ćeš redovno brisati površine u kući i prozorske simsove na koje ga je vetar naneo. Brisanjem prašine s takvih površina navlaženim kuhinjskim ubrusom, umesto da to činite, recimo običnom krpom, sprečićete prenos polena u druge delove svog doma. 

Kad je reč o čišćenju tokom sezone polenske groznice, posebno je važno da svi budu uključeni u ovu aktivnost – tata, mama, klinci, baš svi ukućani – kako bi zajednički stali na put polenu u kući. Na dečje spiskove zaduženja upišite one delove stana za čije brisanje su oni zaduženi, kako bi mališani znali da i na njih računate.

4. Biljni čajevi kao prirodni lekovi za polensku groznicu

Ako volite biljne čajeve, biće vam drago da otkrijete da mnogi od njih zapravo i sami predstavljaju prirodni lek za alergije usled polenske groznice. Čajevi od kamilice, sladića i koprive svi od reda sadrže antioksidanse i antihistamine. Primirujuća toplina ovog napitka pomoći će vam i da pročistite svoj nos.

Kad među čajevima tražiš prirodne lekove za polensku groznicu za decu, vrlo je važno voditi računa o samom ukusu ovih čajeva. Stoga budite spremni da isprobate brojne ukuse pre nego što s decom pronađete baš onaj koji im neće biti odvratniji i od same polenske groznice.

5. Beli i crni luk: prirodni lek za alergije usled polenske groznice

Beli i crni luk poseduju antialergenska svojstva koja ih čine savršenim prirodnim lekom za alergije usled polenske groznice. S početkom leta, neka u jelima koje pripremate bude znatno više belog i crnog luka. Opet, biće vam drago da doznate da nije nužno da ih jedete baš sirove. Ova klasična kombinacija temelj je brojnih brzinskih obroka koje mnogi roditelji vrlo rado prave, kao što su prelivi za testeninu i kari sos. I samim tim jedan su od onih moćnih lekova za polensku groznicu za decu, koje s lakoćom možete da uklopite u svoje svakodnevne navike.

Čak i ako uz najbolje želje za korišćenjem prirodnih lekova za polensku groznicu, vi ili neko od članova porodice imate ozbiljne simptome polenske groznice, uvek je najbolje zatražiti pomoć medicinskog stručnjaka, koji će pružiti savet o posebnim medicinskim preparatima i antihistaminicima koji u konkretnom slučaju daju najbolje rezultate.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija