• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: magazin.novosti

30.05.2021

23:30

ZAŠTO TREBA DVA PUTA DA RAZMISLIMO O SPAVANJU SA UPALJENIM SVETLOM? Evo šta kažu stručnjaci!

Ljubav

ZAŠTO TREBA DVA PUTA DA RAZMISLIMO O SPAVANJU SA UPALJENIM SVETLOM? Evo šta kažu stručnjaci!

Podeli vest

Neki ljudi ipak odluče da spavaju sa upaljenim svetlima, a stručnjaci kažu da taj izbor može da utiče na kvalitet sna koji imaju i na njihovo celokupno zdravlje

Jedna od poslednjih stvari koje verovatno radite uveče pre spavanja je gašenje svetla. To je signal vašem telu i umu da je vreme da se smirite i pripremite za spavanje.

To je zato što svetlost utiče na naš cirkadijalni ritam, koji je ciklus koji usmerava naše obrasce spavanja / buđenje. Svetlost govori našem mozgu da je vreme da se budimo i potiskuje proizvodnju melatonina, hormona koji dovodi do sna. Tako da ostavljanje svetla možda sprečava spavanje čak i kada je vreme za spavanje.

Foto: Shutterstock

Svetlost govori našem mozgu da je vreme da se budimo i potiskuje proizvodnju melatonina

Kada zaspite sa upaljenim svetlom, biće teško pasti u fazu spavanja poznatu kao REM fazu, što znači brzo kretanje očiju. Naše telo prirodno kruži kroz tri faze sna, uključujući lagani, duboki i REM san tokom noći.

Vremenom nedovoljno dobrog odmora predstavlja rizik za celokupno zdravlje. Mogućnost depresije povećava se među ljudima koji nemaju dovoljno mirnog sna.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija