• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ordinacija.hr

26.05.2021

12:15

JEDAN SIMPTOM U USTIMA MOŽE DA OTKRIJE BUDUĆI SRČANI UDAR? Da li primećujete ovo?

Ljubav

JEDAN SIMPTOM U USTIMA MOŽE DA OTKRIJE BUDUĆI SRČANI UDAR? Da li primećujete ovo?

Podeli vest

Postoji veza između jednog problema sa usnom šupljinom i kardiovaskularnog zdravlja

Puno je rizičnih faktora koji mogu da utiču na pojavu infarkta; godine, krvni pritisak, holesterol i genetika, tako kažu stručnjaci.

Ipak postoji i jedan ne tako očigledan simptom koji može otkriti da postoji šansa da se infarkt dogodi upravo vama. Prema onome što stoji u rezultatima jedne studije, zdravlje usne šupljine igra veliku ulogu u zaštiti kardiovaskularnog zdravlja.

Bolesti desni i oštećenje srca

Rezultati dugotrajne studije su objavljeni u magazinu Journal of Periodontology, a sprovedena je od strane Forsyth instituta i Univerziteta Harvard. Naučnici su otkrili kako se radi o parodontitisu - ozbiljnoj upali desni koja uništava meka tkiva i kosti koje podupiru zube. Parodontitis može uzrokovati gubitak zuba, probleme sa zdravljem ili povećati rizik od nastanka srčanog udara. Naučnici sa Univerziteta Harvard kažu kako se čini da osobe koje imaju parodontitis pripadaju grupi ljudi koji imaju veće šanse da će doživeti kardiovaskularne probleme.

Foto: Shutterstock

Postoji veza između jednog problema sa usnom šupljinom i kardiovaskularnog zdravlja

Lekari su pronašli specifičnu poveznicu između upala desni, i upalnih procesa u arterijama, koji su odgovorni za pojavu infarkta, moždanih udara i ostalih opasnih kardiovaskularnih bolesti. U studiju je bilo uključeno 304 odraslih osoba, a pregledale su im se arterije i usna šupljina na početku studije i nakon 4 godine. Kod 13 ispitanika su se razvili veliki problemi sa srcem, a nakon kontrole svih drugih mogućih faktora, stručnjaci su zaključili kako se prisustvo parodontalne upale može smatrati glavnim krivcem.

"Ovo je definitivno povezano s osobama koje trenutno u organizmu imaju upalne procese“, izjavio je dr Tomas Van Djuk.

Opasno je ignorisati simptome

Važno je ovde naglasiti kako osobe koje su doživele gubitak kosti u periodu kada su imali parodontalnu bolest, ne pripadaju ovoj ugroženoj grupi – samo oni kojima su desni trenutno pod upalom. Naučnici veruju kako upalni proces aktivira ćelije koje šalju signale kroz kičmenu moždinu, i tako podstiču upalne procese u arterijama.

"Ako ste u godinama kada se kardiovaskularne bolesti češće javljaju, ili ih već imate, nikako ne smete ignorisati bolesti desni jer one povećavaju rizik od pojave infarkta", zaključio je Van Djuk i savetuje da se svakako obratite stomatologu ako za time ima potrebe.

Postoji nekoliko upozoravajućih znakova koje možete proveriti i ako ponekad parodontna bolest može proći bez posebnih poteškoća. Mnogi pacijenti ne osećaju bol pa tako i parodontna bolest prođe nezapaženo. Radi toga je potrebno redovno kontrolisati zdravlje zuba i usne šupljine.

Upozoravajući znakovi parodontne bolesti su:

krvarenje zubnog mesa nakon pranja zuba
crvena, natečena sluzokoža oko zuba, zubno meso koje se povlači sa zuba
trajni zadah iz usta
gnoj između zuba i zubnog mesa
klimavi zubi


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija