• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/J.Ž.

06.06.2021

18:08

ZDRAVLJE kroz POLJUPCE ULAZI! Evo šta se DOGAĐA sa TELOM kada se LJUBIMO!

Shutterstock

Ljubav

ZDRAVLJE kroz POLJUPCE ULAZI! Evo šta se DOGAĐA sa TELOM kada se LJUBIMO!

Podeli vest

Ljubljenje podmlađuje jer koristeći jezik, kažu naučnici, čovek pokrene čak 34 mišića u licu. Time vežbate i vilicu održavajući je čvrstom i zategnutom...

Sa svakim poljupcem telo počinje da stvara velike količine "hormona sreće" u mozgu što utiče na raspoloženje i energiju. Uz to, pojačava se i imunitet, sagorevaju kalorije (1,5 kalorija u minuti) i povezujete se s partnerom. Ljubljenje utiče na naše telo na nekoliko načina: fizički, mentalno, emocionalno i duhovno. Evo šta se sve događa s našim telom kada se ljubimo.

Ljubljenje pomaže da utvrdimo da li između nas i partnera postoji "iskra". Onog trenutka kad nekoga poljubimo, osetimo milion osećaja - ili ništa. Telo šalje signal mozgu da odluči postoji li kompatibilnost kod razmene naših receptora za osećaje. Od rođenja usnama i jezikom odlučujemo šta je dobro za nas, šta nam se sviđa.

Foto: Shutterstock

Poljupci poboljšavaju raspoloženje. Fizički dodir usana s drugim usnama aktivira mozak, koji reaguje na signal i otpušta hormone oksitocin, dopamin i serotonin. Oni su poznati kao "hormoni sreće", koji poboljšavaju raspoloženje. Kad je čovek srećan, njegovo telo je preplavljeno ovim hormonima. Zato ako imate loš dan - poljubite svog partnera, to će vam popraviti raspoloženje.
Ljubljenje pomaže u borbi protiv infekcija. Ljubljenje jača imunski sistem i tako ga brani od infekcija. Istraživanja pokazuju da je ljubljenje dobro i za zube. Iščekivanje poljupca pojačava protok pljuvačke u ustima čisteći zube.

Poljupci povećavaju intimnost. Kada se ljubimo, naše telo to prepoznaje kao način povezivanja. A kada osetimo da smo povezani, čeznemo za bliskošću s partnerom i za osećajem sigurnosti. Strastvenim poljupcem dajemo partneru do znanja da ga prihvatamo i da želimo intimnost.

Foto: Shutterstock

Poljupci smanjuju stres i jačaju samopouzdanje. Naučnici se slažu da je poljubac poput injekcije, jača imunološki sistem i umanjuje stres. Srce ubrzano lupa, metabolizam brže radi, a otpuštaju se hormoni poput oksitocina, koji ima smirujuće dejstvo. Prilikom povezivanja s partnerom i ljubljenja raste naše samopouzdanje. Što više se ljubimo, to se osećamo poželjnije, a s tim i sigurnije i srećnije.

Ljubljenje podmlađuje jer koristeći jezik, kažu naučnici, čovek pokrene čak 34 mišića u licu. Time vežbate i vilicu održavajući je čvrstom i zategnutom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije
Politika

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije

Predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Sandra Božić čestitala je danas svim pripadnicima Vojske Srbije 23. april, Dan Vojske Srbije, ističući da Srbija temeljno razvija svoju vojsku kako bi bila sposobna da odgovori na sve izazove.

23.04.2024

12:46

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija