• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Krstajić Infomer

08.06.2021

13:16

IMATE NIZAK PRITISAK? Stručnjak otkriva kako da INSTANT POVRATITE SNAGU - Smućkajte ovaj napitak i naiskap popijte!

Ljubav

IMATE NIZAK PRITISAK? Stručnjak otkriva kako da INSTANT POVRATITE SNAGU - Smućkajte ovaj napitak i naiskap popijte!

Podeli vest

Umor, pospanost, zevanje, loša koncentracija, pa i vrtoglavica obično su znaci niskog krvnog pritiska.

U takvim situacijama teško se funkcioniše, a kako idu vrućine, dr Nada Macura savetuje da uz sebe uvek imate flašicu vode i malo šećera.

- Često se dešava da se prvo preznojite i osetite blagu drhtavicu. Gutljaj vode i malo šećera vratiće vam snagu, jer sa padom pritiska pada i i šećer u krvi - objašnjava dr Macura za Informer i naglašava da iz kuće ne izlazite bez doručka.

- Ako se i bavite teškim fizičkim poslovima, jaka hrana nije opcija. Pijace su prepune raznovrsnog voća i povrća. Iskoristite te zelene, crvene i narandžaste boje namirnica, pošto su one moćni antioksidansi. Izbegavajte beli luk koliko možete zato što on prirodno obara pritisak - kaže Macura.

Foto: Shutterstock

Ukoliko vas nizak pritisak često muči, pomoći će vam i neki od ovih trikova.

* Kad legnete u krevet, podmetnite nekoliko jastuka pod glavu i potiljak da prelazak iz ležećeg u stojeći položaj ne bi bio previše nagao. Na taj način izbeći ćete vrtoglavicu.

* Naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom jača krvne sudove. Zbog brzih promena temperature oni se tad brzo šire i skupljaju, pa se lakše prilagođavaju spoljašnjim uticajima, na primer sparnom vremenu. Tuširanje uvek završite hladnom vodom.

* Jedite manje i češće. Krvni pritisak je najniži prvog sata posle jela. On pada zato što je organima za varenje potrebna krv da bi obavili svoju funkciju. Biće bolje ako konzumirate manje porcije.

* Izbegavajte alkoholna pića. Alkohol ima više loših uticaja: podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma, ometa rad centra za ravnotežu u mozgu i usporava rad srca.

* Jak i slan doručak doprineće da se osećate bolje. So vezuje tečnost u organizmu, čime se krvni pritisak blago pojačava.

Odabrani čajevi

Vodite računa o tome koliko vode unosite u organizam. To može biti jedan od razloga za nizak pritisak. Svaki čovek bi dnevno trebalo da popije dva litra tečnosti, a ako se bavi sportom ili fizičkim poslovima, i više od toga. Na prvom mestu treba piti vodu, a onda i zeleni čaj, čaj od ruzmarina i gloga.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!
Košarka

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!

Navijači košarkaške reprezentacije Srbije sa nestrpljenjem iščekuju Olimpijske igre, koje će narednog leta biti održane u Parizu! Svi se nadamo da će selektor Svetislav Pešić moći da računa na najbolje igrače kojima Srbija raspolaže, a tu se pre svih misli naravno na Nikolu Jokića. Dok čekamo rasplet NBA plej-ofa kako bismo dobili odgovor na pitanje da li će jedan od najboljih košarkaša današnjice predvoditi ekipu u glavnom gradu Francuske, želja kod pojedinih igrača se ne dovodi u pitanje! Jedan od onih koji će se staviti na raspolaganje Pešiću jeste Aleksej Pokuševski!

18.04.2024

10:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija