• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/24sata.hr

28.06.2021

13:03

Uputstva ZA STARIJE kad je napolju PLUS 30! Češće MERITE PRITISAK, šetajte SAMO kada NEMA SUNCA!

Shutterstock

Ljubav

Uputstva ZA STARIJE kad je napolju PLUS 30! Češće MERITE PRITISAK, šetajte SAMO kada NEMA SUNCA!

Podeli vest

Glavobolja, mučnina, vrtoglavice i dehidracija znakovi su zbog kojih treba potražiti pomoć lekara, upozoravaju stručnjaci, a starije osobe kada krenu u šetnju, ne smeju da zaborave svoje lične isprave

Iako neke mere zaštite zdravlja pri izlaganju visokim temperaturama važe sa sve, od 7 do 77, neke se posebno odnose na starije, bilo one koji su dobrog opšteg zdravlja, bilo na one sa hroničnim bolestima. Prva i najvažnija mera je - dok je napolju iznad 30 stepeni, koliko god je moguće, klonite se sunca u periodu od 11 do 16 sati, a neki stručnjaci kažu i od 10 do 17h.

Prilikom izlaska iz kuće starija osoba mora obavezno da zaštiti glavu šeširom, maramom ili kapom, da nosi laganiju tanku odeću i obuću. Nužno je da se dnevno popije do dva litra vode, bilo kao 8 čaša negazirane vode, bilo u obliku supe, variva ili čajeva. Važno je i izbegavati prženu, pohovanu, slatku i jako zaslanjenu hranu, kao i začinjena jela. Jedite puno sezonskog voća i povrća, pridržavajući se pritom smernica pravilne ishrane za starije osobe.

Održavajte stabilan pritisak

Osim pridržavanja saveta lekara, uzimanja redovne terapije, neophodna je i učestalija kontrola krvnog pritiska. Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije, suvoće usta i kože, znak su uzbune, posebno za starije osobe koje su bolesne i funkcionalno onesposobljene, pa stariji bolesnik mora hitno da se javi svom izabranom doktoru ili najbližoj hitnoj pomoći.

Foto: Shutterstock

Članovi porodice i prijatelji, komšije u vreme visokih temperatura trebalo bi da češće kontaktiraju sa starijom osobom, čak i nekoliko puta na dan. Starija osoba mora uvek kod sebe da ima sve svoje isprave i broj telefona kontakt osobe kojoj se može obratiti u slučaju potrebe.

Fizička aktivnost

Za starije osobe važna je stalna i telesna i psihička aktivnost. Posebno je korisno da se kreću u jutarnjim i večernjim satima, po mogućstvu u prirodi (parkovi, šetališta pored jezera, reka). Ukoliko je kretanje starije osobe otežano, onda bi prostorije trebalo što češće provetravati, obavezno tokom noći i u ranim jutarnjim časovima. Razlika u temperaturi prostorije koja se postiže rashladnim uređajima i spoljne temperature ne bi smela da bude veća od 7°C jer organizam starijih ne može u kratkom vremenu da se adaptira na naglu promenu temperature. Rashladne uređaje potrebno je redovno održavati kako bi se izbegla kontaminacija vazduha mikroorganizmima (bakterije, buđ) i drugim zagađivačima koji uzrokuju iritaciju disajnih puteva i pojavu alergije.

Foto: Shutterstock

Opšte preporuke tokom velikih vrućina

- Ako vozite, izbegavajte putovanja u najtoplijem delu dana
- Rashladite telo i pijte dovoljno tečnosti da vam boja urina bude svetla
- Pijte negaziranu vodu i niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera da njima ne izazovete jaču dehidraciju
- Osvežite se tako što ćete u ustima da rastopite kockicu-dve leda
- Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi
- Ako nemate klimu, zamotajte se u hladne mokre čaršave ili se rashladite mokrim sunđerom, stavite noge u mlaku vodu u lavoru. Deci možete mokre peškire da stavljate na noge i ruke.
- Ako idete van kuće, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočare, a zaštita od direktnog sunca su i kišobrani i lepeza za rashlađivanje
- Koristite laganu posteljinu, po mogućstvu spavajte bez jastuka kako biste izbegli akumulaciju topline od tela

Foto: Shutterstock

Pijte negaziranu vodu i niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera

- Ako nemate klimu, provedite dva do tri sata dnevno u hladnom prostoru (u nekom tržnom centru, na primer, ili nekoj drugoj javnoj zgradi koja ima hlađenje). Uveče i noću sklonite se u najhladniju prostoriju svog stana ili kuće
- Izbegavajte naporan fizički rad. Ako morate, radite kada su temperature prijatnije, što je obično ujutro između 4 i 7 sati, i posle podne posle 17 sati
- Ako hodate gradom, tražite hladovinu
-Ne ostavljajte decu ni životinje u parkiranom vozilu
- Redovno koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja
- Osobe koje rade na otvorenom treba češće da se odmaraju, da se sklone u hladovinu i popiju po čašu vode na svakih 30 minuta


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija