• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: EAT THIS NOT THAT/informer.rs

12.07.2021

16:54

PAZITE NA BOL u OVOM DELU tela! To može da BUDE KOBNO, ali samo za ŽENE!

Ljubav

PAZITE NA BOL u OVOM DELU tela! To može da BUDE KOBNO, ali samo za ŽENE!

Podeli vest

Svi doživljavaju povremene bolove u telu. Međutim, nedavna istraživanja Bostonskog medicinskog centra otkrila su vezu između žena - ali ne i muškaraca - sa određenom vrstom bola i povišenim rizikom od smrtnosti

Prema studiji, sistematski pregled literature objavljen u "Journal of General Internal Medicine" analizirajući 11 studija sa 81.337 sredovečnih i starijih odraslih, žene sa jakim bolovima u leđima, vodećim svetskim uzrokom invalidnosti, imaju povišen rizik od smrtnosti u poređenju sa onima bez nje.

I, što je zanimljivo, isti odnos nije identifikovan sa muškarcima, pa je navelo istraživače da veruju da se dugoročne posledice bolova u leđima mogu razlikovati po polu.

Foto: Shutterstock

Odnos između bolova u leđima i smrtnosti istraživači su identifikovali na razne načine, uključujući ograničenja u svakodnevnom životu i smanjenu fizičku aktivnost koja može dovesti do gojaznosti, razvoja ili pogoršanja hroničnih stanja kao što su kardiovaskularne bolesti i dovesti do loše ravnoteže i padova, što može da rezultira mnogim slabostima koje su opet, povezane sa povećanim mortalitetom.

Starost nema uticaja 

Istraživači su otkrili da izgleda da starost nema uticaja na povezanost bolova u leđima i smrtnosti.

- Ovo su neočekivani rezultati, uzimajući u obzir prošla istraživanja koja pokazuju kako se uticaj bolova u leđima na invalidnost povećava sa godinama - objasnili su u saopštenju za štampu koja je izašla uz studiju.

Foto: Shutterstock

- Najveći rizik od smrtnosti povezan sa bolovima u leđima primećen je u studijama koje su uključivale samo žene i one koje su identifikovale odrasle sa jačim bolovima u leđima.

Istraživači primećuju da bi buduće studije trebale da se fokusiraju na složeni odnos između bolova u leđima, lečenja bolova u leđima, mentalnog zdravlja, invaliditeta i smrtnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija