• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kucnilakar

14.07.2021

23:00

PET MOĆNIH NAMIRNICA! Ova hrana može da dovede nivo krvnog pritiska u normalu!

Ljubav

PET MOĆNIH NAMIRNICA! Ova hrana može da dovede nivo krvnog pritiska u normalu!

Podeli vest

Način na koji se hranimo se odražava na naše zdravlje. Lekari naglašavaju da ovih 5 namirnica povoljno deluje na organizam, a postoje naznake i da mogu da snize povišen krvni pritisak

Evo šta bi trebalo obavezno da se nađe i na vašem tanjiru:

Borovnice

Prepune su flavonoida, snižavaju nivo lošeg holesterola i regulišu krvni pritisak. Borovnice su skoro uvek dostupne, a možete ih dodati svakom doručku ili jesti umesto večere.

Cvekla

Istraživanje je pokazalo da pacijenti s visokim krvnim pritiskom koji su pili sok od cvekle pokazuju neverovatan napredak u snižavanju krvnog pritiska. Druga studija zaključuje kako su za to verovatno zaslužni nitrati u soku koji snižavaju pritisak u roku od 24 sata.

Foto: Shutterstock

Šta je dobro za krvni pritisak?

Krompir

Kalijum i magnezijum, dva minerala koji pomažu u snižavanju krvnog pritiska, nalaze se u ovoj namirnici. Sadrže i vlakna koja su obavezan sastojak svake zdrave dijete.

Maslinovo ulje

Blagotvorno deluje na lipide u krvi te takođe smanjuje krvni pritisak. Jedna od studija pokazuje da pritisak postaje niži što više maslinovog ulja koristite.

Tamna čokolada

Sadrži flavonoide koji vene čine elastičnijima, a da konzumacija iste snižava krvni pritisak dokazano je u velikom broju studija. Na dan priuštite sebi oko 15 g tamne čokolade s najmanje 70 posto kakaa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija