• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.08.2021

09:10

EVO KAKO SE IZBORITE SA GRČEVIMA U NOGAMA! Ovo treba da URADITE

Ljubav

EVO KAKO SE IZBORITE SA GRČEVIMA U NOGAMA! Ovo treba da URADITE

Podeli vest

Ako ste primetili da vas često "hvataju" grčevi u nogama, ne brinite se, jer je ovaj problem mnogo češći leti. Grčevi se, kako objašnjavaju fizioterapeuti, javljaju usled dehidratacije, gubitka elektrolita zbog znojenja, dugog sedenja, pa samim tim i zbog loše arterijske ili venske cirkulacije

Spazam praćen bolom traje nekoliko minuta a često je znak nedostatka magnezijuma, kalijuma i kalcijuma u organizmu. Može da vas zadesi i dok se krećete, dok plivate, pa čak i u snu.
Do grčeva u mišićima dolazi tokom naglog istezanja stopala, posebno tokom plivanja, jer je stopalo gotovo stalno pod naporom zbog pritiska vode.

Kad stegne stopalo...

Ako se grč javi u stopalu, tj. prstima, rukom ih podignite i povucite ka sebi. Kad bol počne da popušta, privucite ka sebi celo stopalo jer ćete tako istegnuti mišice koje je zahvatio spazam.
Dok sedite, ispravite nogu i istežite stopalo prema kolenima. Možete da stavite peškir preko stopala i da povlačite oba kraja lagano prema kolenu. Sigurno će vam biti lakše.

Pogođeni oni na proteinskim dijetama

Istraživanja su pokazala da oni koji drže dijetu sa proteinima češće imaju problem sa grčenjem mišića. Nutricionisti napominju da čak i pri posebnim režimima ishrane treba da uzimaju minerale koji jačaju mišiće i kosti, posebno magnezijum i kalcijum.

U listu najviše boli

Grč u listu je neprijatan i bolan. Kad vam se to dogodi, rukom povucite ka sebi stopalo noge koja se grči, a istovremeno savijte koleno i odignite ga od podloge. Tako se istežu mišićna vlakna u listovima.

Foto: Shutterstock

Izborite se sa grčevima u nogama

Ukoliko vas grč u listu probudi tokom noći, oduprite se celim tabanom od zida ili kreveta. Važno je da što pre izdužite mišićna vlakna. Posle toga ispružite celu nogu, pa u tom položaju sačekajte da grč potpuno umine.

Opasno tokom plivanja

Ukoliko vas uhvati grč dok plivate, ne paničite, održavajte se na površini i probajte da masirate mišić koji se zgrčio. Važno je da se okrenete na leđa i da, ako grč ne popušta, pozovete pomoć.
Nikada nemojte naglo da ulazite u vodu, jer temperaturna razlika najčešće dovodi do grčenja mišića.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija