• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Citymagazine.rs

23.09.2021

09:50

OVO SU NAMIRNICE ZA JAČANJE IMUNITETA! Prepune su VITAMINA C

Ljubav

OVO SU NAMIRNICE ZA JAČANJE IMUNITETA! Prepune su VITAMINA C

Podeli vest

Jesen je stigla, što znači da je pravo vreme da ojačate svoj imunitet. Predstavljamo vam 15 namirnca koje bi trebalo da se nađu u vašoj ishrani

Slatki krompir

Ovo povrće je puno beta-karotena i vitamina A. Ovaj vitamin štiti telo od slobodnih radikala, a u kori slatkog krompira nalazi se magnezijum, te ga nemojte ljuštiti.

Crvena paprika

Ova paprika poznata je po tome što sadrži veliki procenat vitamina C, čak veći i od nekih citrusa. Pored toga, zbog beta-karotena dobra je za zdravlje očiju i kože.

Bundeva

Bundeva je moćan antioksidans koja pomaže u poboljšanju kardiovaskularnog sistema, stabilizaciji krvnog pritiska, smanjenju holesterola, i jačanju kostiju. A semenke bundeve obiluju proteinima.

Foto: Shutterstock

Cvekla

Pošto cvekla ima amino kiseline, smanjuje upalne procese i holesterol. Odlična je za bubrege i jetru, kao i za adekvatnu krvnu sliku.

Karfiol

Verovali ili ne, karfiol je najbolje jesti sirov kako bi se iskoristilo što više vitamina C. Solidan je izvor i važnog vitamina B, a zbog količine vlakana u sebi pomaže pri varenju.

Brokoli

Radi se o jednoj od najzdravijih povrćki generalno. Brokoli obiluje antioksidansima, mineralima, kao i vitaminima A, C i E. Da biste iskoristili njegov maksimum, što kraće ga termički obradite.

Spanać

Zbog folne kiseline spanać obnavlja ćelije, te ga sa pravom mnogi nazivaju „superhranom”. Najbolji je kad se konzumira sirov, pa ga dodajte u salate i zdrave varijante sendviča.

Blitva

Zbog značajne nutritivne vrednosti, a malo kalorija, blitva bi trebalo češće da bude prisutna u ishrani. Ima antiinflamatorno dejstvo i smanjuje loš holesterol, naročito ako se kratko obari.

Kelj

Svoju popularnost kelj je zadobio potpuno zasluženo. Vitamini A, B, C, K, ali i kalcijum i cink, nalaze se u njegovim tamnim listovima. Efektivan je u borbi protiv raka, i dobar je za zdravo varenje.

Foto: Shutterstock

Namirnice koje jačaju imunitet

Prokelj

Ovo povrće nalik minijaturnom kupusu poznato je po visokom sadržaju gvožđa, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma. U njemu se nalazi amino kiselina triptofan, a ona je zadužena za hormon sreće – serotonin, piše Citymagazine.rs

Beli luk

Ne kaže se džabe da je beli luk prirodni antibiotik. On generalno jača i štiti imuni sistem, smanjuje krvni pritisak i upale, obiluje antioksidansima, i čini da sva hrana bude daleko ukusnija.

Praziluk

Istina je da praziluk podseća na džinovski mladi luk, a zbog toga što ima dosta vitamina K, čini da kosti budu očuvane. Dobar je za srce, a pomaže i u gubitku prekomerne telesne težine.

Nar

Još su stari Egipćani bili upućeni u to koliko je ova magična voćka preciozna. Ona pomaže telu da se izbori sa virusima, dobrim delom zbog značajne količine antioksidansa i vitamina.

Smokve

Sveže smokve bolje su od sušenih, jer sadrže manje šećera. Odličan su izvor kalijum, vlakana, kalcijuma, magnezijuma i vitamina C. Zbog probiotičkog dejstva dobre su za varenje.

Kruške

Bore se protiv slobodnih radikala, u dobroj meri zbog vitamina C i K. Njihovo antiinflamatorno dejstvo i poboljšanje u funkciji digestivnog trakta, čine da kruške pomažu u detoksikaciji organizma.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija