• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Riznica zdravlja

06.10.2021

13:19

MISTERIOZNO "SIRĆE ČETVORICE LOPOVA" KOJE IH JE SAČUVALO OD KUGE! Ovaj lek korišćen je dva veka!

Pixabay

Ljubav

MISTERIOZNO "SIRĆE ČETVORICE LOPOVA" KOJE IH JE SAČUVALO OD KUGE! Ovaj lek korišćen je dva veka!

Podeli vest

Priče o teškim zaraznim bolestima danas su aktuelnije nego ikada, od kada je svet poharala pošast COVID 19 i odnela milione života. U prošlošti su takođe postojale bolesti koje usu u to vreme bile neizlečive i "kosile" stanovništvo širom sveta. Nisu postojali lekovi za velike boginje, zauške, šarlah, male, ovčije boginje, prišt, i jedna od najstrašnijih - kuga. Zapisi o lečenju ovih opasnih zaraza postoje, kao i legende, koje ne možemo proveriti. Ali priča o "Sirćetu četvorice lopova" se može pronaći u mnogim starim knjigama i zapisima koji su se bavili lečenjem lekovitim biljem

U Francuskoj je od 1628. do 1631. godine harala strašna epidemija kuge. U Tuluzu je ova bolest odnela hiljade i hiljade života. Neko je prijavio policiji da su viđena četiri razbojnika koja su pljačkala ne samo preminule, već i teško obolele građane.

Foto: Informer DN

Kuga je dugo bila bolest koja nosi najveći broj žrtava

Lopove su uhvatili na delu i 'strpali' u tamnicu. Međutim sudiju je mučila zagonetka: kako je moguće da razbojnici, u bliskom kontaktu sa lako prenosivom i opakom bolešću NISU OBOLELI?

Uz obećanje  da će im oprostiti kaznu, tražio je da mu odaju tajnu svoje otpornosti na kugu. Suočeni sa opasnošću da budu obešeni, lopovi su pristali da otkriju svoju tajnu: redovno su uzimali voćno sirće u kome su tri nedelje bile natopljene četiri lekovite biljke - lavanda, nana, ruzmarin i žalfija. Ovaj lek protiv zaraznih bolesti korišćen je dva veka, a zatim je postepeno zaboravljen.

Foto: wikipedia.org

U starim knjigama kuga je imala jezive ilustracije

Ostalo je zabeleženo da sudija nije ispunio obećanje dato razbojnicima, osuđeni su na smrt i obešeni. Međutim i njega je stigla strašna smrt, nekoliko dana posle presude lopovima, i sam je oboleo od kuge i preminuo, ne stigavši da na sebi isproba sirće četvorice lopova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

OVAKO SU NARODNI VIDARI STARE RUSIJE LEČILI PREHLADU! Sve što vam treba već imate u KUHINJI
Ljubav

OVAKO SU NARODNI VIDARI STARE RUSIJE LEČILI PREHLADU! Sve što vam treba već imate u KUHINJI

Veliki izbor čajeva koji će ublažiti, čak i otkloniti bol u grlu, osećaj peckanja ili grebanja, blage infekcije i mnoge druge tegobe koje nisu zapaljivi procesi i za koje nije neophodna lekarska intervencija. Takođe, i u slučajevima kada je lekarska intervencija neohodna, čaj često dobro dođe kao pomoćno sredstvo za umirenje tegoba. Ovom prilikom vam predstavljamo - NJEGOVO VELIČANSTVO LUK!

06.10.2021

11:45

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija