• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/zdravalogika.rs

06.10.2021

16:12

OVA HRANA VAM ČUVA ZDRAVLJE ZUBA! Evo koje namirnice treba da unosite u organizam!

Pixabay

Ljubav

OVA HRANA VAM ČUVA ZDRAVLJE ZUBA! Evo koje namirnice treba da unosite u organizam!

Podeli vest

Važan deo probave započinje upravo u ustima gde žvakanjem hranu usitnjavamo kako bi je lakše progutali i svarili. Zubi u tome imaju veoma bitnu ulogu. Svi smo od malih nogu navikli da pričamo o higijeni zuba, kako bi ostali zdravi i liepi. Međutim, da li postoji hrana koja doprinosi zdravlju zuba? Naravno da da, zato vodite računa šta jedete ako želite da imate sjajan osmeh

Još kao deci govorili su nam da ne jedemo slatko kako ne bi dobili karijes. Jednostavnim rečima karijes je oboljenje tvrdih zubnih tkiva koje je posledica delovanja bakterija u usnoj šupljini. Bakterije razgrađuju šećer, pri čemu nastaju kiseline. Kiseline snižavaju pH vrednost u ustima (zato se u reklami za najpoznatije žvake, potencira upravo delovanje na povećanje pH vrednosti u ustima). 

Foto: Shutterstock

Slatkiši opasni po zdravlje zuba

Slatkiši

Zanimljivo je da nije svejedno koliko dugo jedemo slatkiše. Poželjno ih je pojesti u jednom navratu i onda obavezno ili oprati zube ili pojesti neku namirnicu koja povećava pH vrednost. Treba naglasiti da namirnice koje su bogate skrobom (npr. čips) prijanjaju na zube i duže se zadržavaju. Samim tim delovanje šećera koji nastaje razlaganjem skroba se znatno produžava. Međutim, sastojci u namirnicama koje jedemo, mogu uticati na kvalitet i čvrstoću zuba. Osnovne preporuke odnose se na unos sledećih namirnica:

1. Namirnice bogate kalcijumom kao što su mleko, jogurt i sir, bademi i tamno zeleno povrće;
2. Namirnice bogate fosforom: jaja, riba, meso, mlečni proizvodi;
3. Namirnice bogate vitaminom C koji jača zubno meso: citrusi, paprika, brokoli, spanać;
4. Namirnice koje sadrže omega-3 masne kiseline: riba, orašasti plodovi;
5. Hrana bogata vitaminima B: jetra, jaja, meso, zeleno povrće 

Ovo posebno važi za decu, kada se formiraju zubi. U tom periodu hrana bogata kalcijumom i fosforom veoma je bitna, i treba da je uzimaju svakodnevno. Ipak, deca često vole da jedu slatkiše. Navika pranja zuba im je dosadna i vole da je izbegnu. Tada je pametno uvesti neki drugi oblik međuobroka, kao alternativu. 'Snack' obroci kao što su šargrepa ili jabuka, koji se dugo žvaću, pomažu prirodnom „čišćenju“ zuba jer se tako proizvodi više pljuvačke, koja ima zadatak da podigne pH vrijednost u ustima. Ova navika poželjna je i kod odraslih, koji vole da jedu šećere.

Koje namirnice uvrstiti u svakodnevnu prehranu kako bi imali zdrave i jake zube?

Mlečni proizvodi

Mleko i sir, osim što sadrže kalcijum, smanjuju kiselost pa ih je potrebno jesti na kraju obroka ili u kombinaciji sa hranom bogatom skrobom. Ovo je dobro znati i kod kombinovanja hrane, pa npr. ako za doručak birate cele žitarice, na kraju obrok završite sa još malo jogurta ili mleka. Jogurt doprinosi i smanjenju zadaha u ustima i stvaranja zubnog plaka što pomaže celokupnom zdravlju usta. Seme susama je odličan izvor kalcijuma. Zato je dobro kombinovati susam sa jogurtom.

Foto: Shutterstock

Od malih nogu znamo da su mlečni proizvodi zdravi za zube

Voće

Pre svega jabuke, koje osim što „čiste“ zube, sadrže kalcijum i fosfor, te fluor i na taj način preveniraju pojavu karijesa. Jagode sadrže enzime koje prirodno čiste zube. Laganim i dugim žvakanjem, zubi se čiste od naslaga ali treba paziti da se zubi posle operu četkicom, jer jagode sadrže i mnogo šećera. Kivi i agrumi sadrže mnogo vitamina C koji jača zubno meso i doprinosi zdravlju desni. Na taj način se sprečavaju parodontalne bolesti. Ipak, ako imate naviku da pijete mnogo limunade, treba biti oprezan jer kiseline mogu oštetiti zubnu gleđ. Sokovi od nara i brusnice bez šećera pomažu smanjenju zubnog plaka i deluju kao blagi antispetik na bakterije. Slično deluju i grožđice koje sadrže oleinsku kiselinu. 

Foto: Shutterstock

Voće dobar čistač zuba

Iako se kod nas ne pije mnogo, crni čaj se u istočnjačkim kulturama smatra dobrom namirnicom u prevenciji ispadanja zuba i nastanka paradontoze.

Crni i beli luk deluju antibakterijski. Najbolje ih je koristiti u svežem stanju. Mogu pomoći i izbjeljivanju zuba a ponekada se koriste kao narodni lek za lečenje zubobolje. Šargarepa je  odličan „snack“ zbog svoje tvrdoće i dužine žvakanja. Međutim, šargarepa sadrži i provitamin vitamina A, koji utiče na izgradnju zubne gleđi. Istraživanja pokazuju da nedostatak vitamina A kod dece dovodi do izobličenja i odumiranja ameloblasta, ćelija koje stvaraju zubnu gleđ. Izvori ovog vitamina su još breskve, kajsije, kelj, paradajz, bundeva.

Foto: Pixabay

Najbolji "snack" za zube

Biljke i začini

Pored voća i povrća, postoje biljke i začini koji deluju na zdravlje zuba. Ranije su se neke od njih koristile kod izrade domaće paste za zube kojoj se danas i mi vraćamo. 

Nana ili metvica, cimet i kadulja osvježavaju dah i deluju kao antiseptik protiv bakterija. Peršun osvežava dah pa se često kombinuje sa hranom koja ima jak miris. Ruzmarin i aloe vera čiste zube i neguju zubno meso te se preporučuju i kod čestih krvarenja desni. Kamilica i čajevac deluju antispetično i pomažu kod upale desni. Lovor se u narodu koristio za izbjeljivanje zuba, jednostavnih trljanjem lista preko zuba, a deluje i antiseptično.

Foto: Shutterstock

Uz lovor imaćete "hollywood smile"

Pametnim izborom i kombinovanjem namirnica, može se uticati na kvalitet zuba. Pravilna higijena i redovni pregledi, pomažu da se zdravlje zuba očuva.  Međutim, ono što krasi svako lice je osmeh i iskra u očima. Nema tog čoveka koji će odbiti osmeh na poklon, pa makar bilo jedino što imamo za dati. A ponekad je samo to i dovoljno da se popravi nečiji dan. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija