• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr/informer.rs

23.10.2021

22:23

One su VITAMINSKA BOMBA! "ŠEST URMI je potrebno da se POBEDI svaki NEPRIJATELJ!" /Recept/

Freepik.com

Ljubav

One su VITAMINSKA BOMBA! "ŠEST URMI je potrebno da se POBEDI svaki NEPRIJATELJ!" /Recept/

Podeli vest

Urme pomažu kod anemije, visokog krvnog pritiska, holesterola, čak i u prevenciji raka. Gotovo da nema bolesti koje se ne mogu lečiti urmama...

Urme se zbog širokog spektra nutritivnih vrednosti, lekovitih i dijetetskih svojstava nalaze na drugom mestu, odmah iza citrusa. Bogate su vitaminima A1, C, B1, B2, B3, B5 i B9, odnosno folnom kiselinom. Od minerala tu su kalcijum, magnezijum, kalijum, fluor, sumpor i gvožđe.

Urme takođe sadrže lutein i zeaksantin, zbog čega ih nazivaju vitaminima za oči, pa ukoliko želite da sačuvate vid jedite što češće ovo voće.

Zbog visokog udela gvožđa posebno se preporučuje anemičnim osobama, trudnicama i deci u pubertetu, a zahvaljujući obilju kalijuma smatra se izuzetnim saveznikom u očuvanju zdravlja srca, nervnog sistema i mišića.

Foto: Freepik.com

Šest urmi da se pobedi neprijatelj

Ovaj plod urmine palme gaji se još od davnina u pustinjama Severne Afrike i Bliskog Istoka, gde su jedan od glavnih izvora hrane već hiljadama godina. Prema jednom arapskom verovanju, dovoljno je šest urmi da se pređe cela pustinja, pobede neprijatelji i da se bude sa voljenom. To je i razlog zašto su arapski vojnici pre pohoda nosili sa sobom i čuvali sušene urme. Čak kada nisu nailazili na neku drugu hranu, nekoliko urmi bi bilo sasvim doovljno da utole glad i da imaju energije.

Njihovo redovno konzumiranje pomaže da se crevna flora što brže obnovi, ali stimuliše i stvaranje dobrih bakterija u crevima. Ukoliko imate problem sa lenjim crevima, bilo bi dobro da uveče stavite u vodu nekoliko urmi. One će tokom noći pustiti sok koji je odličan laksativ.

Zahvaljujući vitaminu B5, kako tvrde dijetolozi, ovaj plod ima sposobnost da povećava radnu sposobnost, koncentraciju i pažnju za više od 20 odsto, a u njemu se nalaze i materije koje su po svojoj strukturi slične aspirinu, te su ga drevni iscelitelji koristili za lečenje prehlade i glavobolje.

Urme pozitivno utiču na probleme razmene materija, posebno kod oslabljene funckije štitne žlezde, jer sadrže velike količine joda, fluor štiti zube od karijesa, dok selen smanjuje rizik od raka i jača imuni sistem.

Postoji i verovanje da jedna jedina urma dnevno i čaša toplog mleka mogu da obezbede sve potrebne hranljive materije.

Foto: Shutterstock

Recept za zdrave bombice

Sastojci: 100 g ovsenih pahuljica, 60 ml soka od pomorandže, 30 g sitno seckanih badema, 50 g indijskog oraha (mogu i lešnici), 120 g urmi.

Priprema: Ovsene pahuljice pomešajte sa sokom i ostaviti da odstoje oko 15 minuta. Urme, bademe i orahe usitnite u blenderu, dodajte pahuljicaama i dobro promešajte. Smesu oblikujte u bombice.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija