• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

24.10.2021

16:01 >> 16:12

Kada je PRAVO VREME za novu ljubav? 6 znakova da ste POSLE RASKIDA konačno spremni za romansu!

Shutterstock

Ljubav

Kada je PRAVO VREME za novu ljubav? 6 znakova da ste POSLE RASKIDA konačno spremni za romansu!

Podeli vest

Nakon raskida potrebno je sebi priuštiti period za oporavak kako biste bili spremni za buduće emotivno zadovoljstvo...

Svaki raskid veze je težak, posebno ako iz nje izađemo povređeni, slomljenog srca ili razočarani. Iako se smatra da krah ljubavi mnogo lakše pada onima koji ostavljaju, te da će bez imalo problema pronaći drugu ljubav, to nije uvek baš tako. Svako od nas nosi neki emocionalni teret sa sobom. Prethodno iskustvo neki mogu doživeti kao poučnu lekciju, a drugi pak kao razlog za samokritiku, osuđivanje sebe i traženje krivca. Pojedinici prerano nakon raskida ulaze u narednu vezu, te se neretko to ispostavi kao pogrešna odluka. Bitno je prepoznati pravo vreme i naći pravu meru.

Prepoznati pravi trenutak

Postoje jasni znakovi da li smo spremni za sledećeg partnera ili partnerku nakon ljubavnog kraha. Najbitnije je da pratimo svoje osećaje i oni će nam jasno pokazati kada je pravi trenutak. Ako tokom izlaska postavljate pitanja tek reda radi, delujete odsutno ili osećate određenu distancu prema osobi sa kojom komunicirate, to je jasan pokazatelj da niste spremni da ostvarite vezu. Ukoliko se u vama probudi znatiželja za daljim upoznavanjem te osobe, ako osećate iskru dok je slušate kako priča o svom životu, to je dobar znak.

Foto: Shutterstock

Kako biste bili u stanju da se posvetite novom partneru, morate zaboraviti na prošle veze. Iako to deluje lakše reći nego uraditi, neophodno je zaista ovo i primeniti. Ukoliko buduće partnere stalno budete upoređivali sa bivšima, naći ćete se u začaranom krugu, iz kojeg nikada nećete pronaći izlaz. "Kad nosimo emocionalni teret kojeg se nismo otarasili, blokiramo sposobnost da budemo prisutni u novoj vezi", poručuju stručnjaci.

Bez samosažaljevanja

Kod osoba koje su ostavljene, nakon raskida se javlja snažna potreba za samosažaljenjem. Iako deluje kao da vam se ceo svet srušio na glavu, ne očajavajte. To što ste ostavljeni ne znači i da ste vi krivac za to. Poslednje što je potrebno da radite jeste da ulazite u rat sami sa sobom. Time dodatno urušavate već poljuljano samopouzdanje. Posvetite se onome što ste voleli, ponovo se zaljubite u sebe kako biste odškrinuli vrata i drugima da to isto urade.

Foto: Shutterstock

Samopouzdanje i lično zadovoljstvo jedini su recept kojim ćete vratiti ljubavnu sreću kad god za nju bude vreme. Do tada volite sebe kako bi i drugi voleli vas.

Pitanja pre nove veze

Važno je ustanoviti zašto je prošla veza propala, kao i šta je to za čime tragate u novoj. Koje ustupke ste spremni da učinite, a šta je razlog za ponovni krah. Potrebno je ustanoviti i čemu se nadate kod novog partnera. Da li je to uzajamno poštovanje, zabava, avantura ili nešto treće? Odgovori na ova pitanja pomoći će vam da svesno uđete u novi odnos bez potrebe za upoređivanjem sa prošlim partnerom.

Veza iz osvete

Sve češće se povređena strana nakon raskida ljubavi vrlo brzo upusti u novu, takozvanu prelaznu vezu. Pošto još gaji snažna osećanja prema bivšoj ljubavi pomešana sa razočaranjem ili ljutnjom - ulazak u novu vezu dovodi do potpune katastrofe. Neretko, za novog partnera se bira osoba iz bliskog okruženja nekadašnje ljubavi uz uverenje da će se tako osvetiti za emotivnu bol. Potpuno pogrešan korak. U ovakvim vezama dolazi do rizika da iznova povređujete sebe, ali i osobu sa kojom ste. Već od samog starta sve je osuđeno na propast, ali ovog puta neće samo vaše srce biti slomljeno. Dodatno, postoji mogućnost da, iako je postojala ikakva šansa da se vratite bivšem, sada je potpuno nestala.

Foto: Shuuterstock

 
Potražite stručnu pomoć

Sasvim je normalno da nešto ne možete rešiti sami. Osim prijatelja i drugih bliskih osoba koje će uvek biti spremne da vas saslušaju, ali koje će vam neretko govoriti i ono što ne želite da čujete, potrebno je da porazgovarate sa stručnim licem. Odlazak kod psihologa ili terapeuta više nije tabu tema. Lakše ćete se otvoriti strancu, nekoj "neutralnoj osobi", nego nekome ko je detaljno upoznat sa vašim ljubavnim jadima. Bez straha se rešite tereta koji nosite i slobodni zakoračite u novi život.

Preuzmite rizik

Najveći strah od ulaska u novu vezu jeste ponavljanje lošeg scenarija iz prethodne. Tek kada shvatite da ste spremni da preuzmete ovaj rizik, znaćete da ste spremni i za novu ljubav, bez obzira na to koliko će ona trajati. Ne srljajte, već polako i postepeno upoznajte budućeg partnera pre ulaska u vezu. Kada budete dovoljno opušteni pored njega, prepustite se emocijama da vas vode i videćete da se rizik isplati.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija