• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: lepota i zdravlje/informer.rs

27.10.2021

08:23

DA LI SU SAUNE ZDRAVE? Odgovor će vas oduševiti!

Pexels

Ljubav

DA LI SU SAUNE ZDRAVE? Odgovor će vas oduševiti!

Podeli vest

Saune nam pomažu da se opustimo i oslobodimo od stresa. Toplota opušta mišiće, zagreva telo, a i detkoksikuje organizam usled jakog znojenja

Postoji nekoliko razloga zašto bi trebalo da posećujemo saune.

Oporavak mišića

Boravak u sauni može da ublaži upalu mišića, te one predstavljaju idealan oporavak nakon vežbanja, kao i pripremu za naredni trening. Tokom vežbanja, naime, dolazi do mikro povreda u mišićima koje utiču na njihovo jačanje. Saune pomažu da te povrede brže zacele, jer toplota poboljšava cirkulaciju.

Uklanjaju bol u donjem delu leđa

Toplota prodire u mišiće i ligamente donjeg dela leđa i širi krvne sudove. To rezultira boljom cirkulacijom i opuštanjem napetosti u mišićima.

Foto: Pexels

Sauna

Opuštanje

Toplota i izostanak različitih distrakcija u saunama ublažavaju anksioznost i umiruju i um i telo. Istraživanja su pokazala da boravak u sauni od samo 10 do 15 minuta uklanja stres i doprinosi opštem blagostanju.

Trenutno ubrzava metabolizam

Boravak u sauni pomaže da brže sagorevamo kalorije. Telo pokušava da se rashladi te time vreme provedeno u sauni deluje na organizam kao kardio trening. Ipak, ovo ne znači da treba da preskačemo treninge.

Bolja cirkulacija

Saune popravljaju protok krvi kroz telo, a to umanjuje bol kod artritisa i utiče na veći opseg pokreta (mobilnost). Uz to, povećan nivo kiseonika u telu utiče na brži oporavak, a ublažava otoke i bol.

Podrška limfnom sistemu

Povećanje telesne temperature i znojenje utiče na izbacivanje toksina i patogena koji se kriju u limfi. Samim tim, saune utiču na poboljšanje limfnog sistema, ali i na rad jetre.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija