• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

08.11.2021

18:29

Borba sa LJUSPICAMA i PREDRASUDAMA! Kako da PREPOZNATE da imate PSORIJAZU?

Shutterstock

Ljubav

Borba sa LJUSPICAMA i PREDRASUDAMA! Kako da PREPOZNATE da imate PSORIJAZU?

Podeli vest

Od psorijaze, koja je najučestale imunološko oboljenje, u Srbiji pati između 150.000 i 200.000 ljudi, dok inovativnu biološku terapiju prima tek 470

Psorijaza ne poznaje granice, može da oboli svako i bilo kad. Nije opasna po život, ali su oboleli skloniji dijabetesu, psorijaznom artritisu, srčanim oboljenjima i depresiji, zato što se godinama bore ne samo sa promenama na koži već i sa neopravdanom diskriminacijom. Od ovog najučestalijeg imunološkog oboljenja u Srbiji pati između 150.000 i 200.000 ljudi, dok inovativnu biološku terapiju prima tek 470. Svetski dan borbe protiv psorijaze obeležen je pod sloganom "Ujedinjeni u akciji", a stručnjaci su istakli važnost dermatoloških pregleda i apelovali da se još dva inovativna leka registrovana u Srbiji što pre stave na pozitivnu listu.

Kako prepoznati?

Crvena, upaljena i uzdignuta koža karakteristična je za psorijazu, kao i ljuske sivo-srebrnaste boje ili mrlje, odnosno plak na koži. Javljaju se i udubljenja na noktima ili se nokat odvaja od prsta. Ako primetite sledeće simptome, obavezno se javite se lekaru:

Foto: Shutterstock

* uzdignuta, crvena i upaljena koža
* sivo-srebrne ljuspice ili mrlje, ili plak na koži
* sitna, crvenkasta žarišta na koži
* izuzetno suva koža, koja često puca i krvari
* svrab i peckanje kože
* udubljenja na noktima ili odvajanje nokta od prsta

Svaki treći sa komplikacijama

Promene mogu da se jave na glavi, genitalijama, gornjim i donjim ekstremitetima, šakama, tabanima. Suprotno predrasudama, nije zarazna niti je posledica izloženosti virusu. Reč je o sistemskoj zapaljenskoj bolesti koja može biti i genetska, ali je u najvećem broju slučajeva prouzrokovana stresom.

Foto: Shutterstock

Psihičko zdravlje obolelih može da bude ugroženo

Psorijaza i kovid 19

Najveći doprinos koji možemo da damo u borbi protiv koronavirusa jeste vakcinacija, a to važi i za obolele od psorijaze, ističe prof. dr Željko Mijušković, dermatolog.

- Ne postoje kontraindikacije ukoliko pacijenti boluju od psorijaze, bez obzira na to da li su na biološkoj terapiji ili ne, nemaju izraženije neželjene efekte kada je u pitanju primanje vakcine. U teškom smo periodu, broj zaraženih raste, te je jako važno da pozovemo sve, ne samo pacijente obolele od psorijaze, da se vakcinišu - apeluje dr Željko Mijušković.

- Osim vidljivih promena, bolest može da zahvati zglobove, te se kod svakog trećeg obolelog razvija i psorijatični artritis. Dokazane su i češće komplikacije u vidu kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa, pacijenti mogu da imaju probleme sa stomakom, recimo Kronovu bolest... Među najteže komplikacije spadaju infarkt i šlog, ali se odgovarajućom terapijom sprečavaju i komplikacije i utiče se na kvalitet života. Javite se stoga dermatologu, nemojte zapostavljati svoju bolest - savetuje načelnik dermatologije KBC "Zvezdara" dr Predrag Majcan i dodaje:

- Bitno je naglasiti i psihičko zdravlje obolelih, pogotovo u vreme pandemije. Podrška nas lekara je veoma bitna, te apelujemo na pacijente da se obrate za dodatnu pomoć ukoliko je to potrebno.

Velika očekivanja

Mada je psorijaza poznata već par hiljada godina, SZO je tek nedavno definisao ovu bolest.

Foto: Shutterstock

Trenutno u Srbiji postoje dva inovativna leka, čekaju se još dva 

- Tek 2016. godine napravljen je globalni izveštaj o psorijazi i sama definicija je prilično alarmantna jer, između ostalog, stoji da je u pitanju hronična nezarazna inflamacija kože koja dovodi do spoljašnjih deformiteta, kao i da za bolest nemamo lek koji će je izlečiti. Veoma je česta, javlja se kod dva do četiri odsto ljudi, te ako imamo sedam miliona ljudi, možemo da računamo da između 150.000 i 200.000 ima psorijazu. Bitno je naglasiti da se psorijaza više ne smatra kožnom bolešću, jer ta zapaljenja ne utiču samo na kožu već i na druge sisteme organa - naglašava prof. dr Dušan Škiljević, predsednik Udruženja dermatologa Srbije.

Kod nas se u lečenju te bolesti primenjuju dva biološka leka (od ukupno desetak, koliko ih ima u svetu), registrovana su još dva, ali se čeka da ih Republički fond za zdravstveno osiguranje stavi na svoju listu.

- U nekim slučajevima postojeći lekovi ne daju efekte koji se očekuju, te je uvek bolje imati veći izbor. Osim toga, i lestvica ocenjivanja terapije se promenila. Nekad smo bili zadovoljni kada se 75 odsto promena na koži povuče, danas tražimo da to bude bar 90 odsto, a bilo bi najbolje da se apsolutno povuku - poručila je dermatološkinja Univerzitetske klinike Kliničkog centra Srbije dr Mirjana Milićević Srećković.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija