• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.11.2021

07:55

PREPOZNAJTE HIPOHONDRA! I od misli može da se boluje

Ljubav

PREPOZNAJTE HIPOHONDRA! I od misli može da se boluje

Podeli vest

Obično se u svakodnevnom životu za nekoga ko se često žali da ga muče boljke kaže da je hipohondar

Sigurno ste bar jednu takvu osobu upoznali, možda je neko takav vaš blizak prijatelj, rođak ili partner, a možda i sebe ponekad "uhvatite" kako se raspitujete o simptomima bolesti i već je postavljate kao svoju dijagnozu.

Ovo su najupečatljiviji znaci hipohondrije.

Opsednuti analizama i rezultatima

Hipohondri opsesivno vrše medicinske analize na jednu ili više bolesti. Njima je mnogo važan svaki detalj krvne slike ili druge analize koje ponavljaju posle samo nekoliko dana pošto dobiju rezultate. Merenje krvnog pritiska više puta dnevno ili broja otkucaja srca sa sigurnošću otkrivaju hipohondra.

Foto: Shutterstock

Misli

Ubeđeni da imaju zdravstveni problem

Sumnje i zabrinutost koja raste iz dana u dan da nešto nije u redu sa zdravljem znak je rane faze hipohondrije. 

Kod doktora za svaku sitnicu

Hipohondri često idu kod lekara da bi se konsultovali čak i ako im je prethodni put doktor rekao da je sve u redu. Česte promene lekara, upoređivanje njihovog mišljenja, nezadovoljstvo savetima i neprihvatanje procene stručnjaka znak je uznapredovale hipohondrije. 

Panični napadi

Panični napadi su dobro poznat pojam za hipohondre, jer stalno misle da će oboleti od neizlečive bolesti. To im otežava da se skoncentrišu na posao ili neku drugu aktivnost, jer crne misli ne ostavljaju mnogo prostora za nešto drugo. Svima pričaju o svojoj bolesti, a dešava se i da tokom napada panike ubeđuju sebe da je reč o infarktu.

Stalni stres

Iako uz odrednicu hipohondar uvek ide i dodatak: nije mu ništa, s medicinske tačke gledišta reč je o psihičkom poremećaju. Najteži stepen hipohondrije je konstantan stres i napetost. U ovoj fazi neophodno je da se u lečenje uključi i psihijatar. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija