• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

05.12.2021

18:24

U 95 odsto slučajeva VISOKI PRITISAK se dobija zbog LOŠIH NAVIKA! Evo kako da izbegnete 'TIHOG UBICU'!

Ljubav

U 95 odsto slučajeva VISOKI PRITISAK se dobija zbog LOŠIH NAVIKA! Evo kako da izbegnete 'TIHOG UBICU'!

Podeli vest

U dobu između 30 i 50 godina tek pet posto hipertenzija je posledica neke bolesti, dok čak 95 posto slučajeva spada u primarnu hipertenziju, na koju se može uticati promenom životnih navika...

Polovina onih koji imaju povišen krvni pritisak ne zna da ima ove tegobe, dok kod onih koji to zanju, oko sedam od deset osoba ne drže svoj pritisak pod kontrolom. Povećani stres, manjak sna, gojaznost, slana hrana, cigarete, alkohol… su samo od neki od faktora rizika. Ako vam je već dijagnostikovana hipertenzija postarajte se da sledite savete vašeg lekara. Osnov lečenja su vežbe i promene u ishrani - čak i ukoliko vam je lekar prepisao lek za snižavanje pritiska, ovi pokušaji da se promeni način života su presudni.

Počnite od kuhinje

Veoma efikasnom u snižavanju krvnog pritiska pokazala se daš dijeta, način ishrane koji je originalno namenjen upravo osobama sa hipertenzijom (DASH, skaraćenica od Dietary Approaches to Stop Hypertension). Masti, naročito zasićene, treba izbegavati, dok se preporučuju voće, povrće, integralne žitarice i nemasni mleči proizvodi. Crveno meso i šećer su zabranjeni, a ishrana bazira na ovim principima može da smanji povišeni pritisak za samo dve nedelje.

Foto: Shutterstock

Narodni lek

Beli luk takođe pomaže u snižavanju krvnog pritiska, iako se tačno ne zna zašto. Neki stručanajci jednostavno preporučuju da se pojede čen nekuvanog belog luka na dan. Drugi savetuju da se svakodnevno uzima osušeni koncentrat koji odgovara količini od četiri grama svežeg belog luka.

Takođe, treba ograničiti unos soli. Unošenje previše soli izazive zadržavanje vode u organizmu, a efekat je isti kao i dodavanje vode u prepunjeni vodeni balon – nastaje pritisak.  Ograničite unos natrijuma na maksimalno 1,5 grama dnevno, što je manje od jedne kašičice. Pritom se čuvajte skrivenih soli, mahom u upakovanim i obrađenim namirnicama, posebno grickalicama, proizvodima od mesa i konzerviranim supama.

Čak i ako ne sledite poseban režim ishrane, osetiće promene ako se postarate da jedete dosta svežeg voća i povrća – sirovog ili kuvanog. Voće i povrće su važan izvor kalijuma, magnezijuma i vlakna koji svi pomažu da se vaše arterije održe zdravim.

Foto: Shutterstock

S obzirom na to da su alkoholičari skloni hipertenziji, ukoliko pijete, ograničite se na jedno piće na dan ako ste žena, odnosno na dva ako ste muškarac.

Višak prtljaga

Još jedan faktor rizika je nošenje prekomerne težine koje prisiljava srce da jače pumpa – zato krvni pritisak raste kako se telesna težina povećava. Ako imate prekomernu telesnu težinu, čak i gubitak od pet kilograma čini značajnu razliku.

Zbogom cigarete

U slučaju da puštite, ostavite pušenje odmah. Supstance u duvanskom dimu doprinose otvrdnjavanju areterija uzrokovanjem povrede krvnih sudova, dok nikotin iz cigareta izaziva sužavanje krvnih sugova. To je loše za svakoga, ali je naročito loše za osobe koje imaju hipertenziju.

Foto: Shutterstock

Razmrdajte se

Najmanje tri puta nedeljno, a najbolje pet, aktivno vežbajte po trideset minuta. Ovaj savet bi mogao da deluje nedovoljno mudro, pošto većina vrsta vežbanja privremeno piodiže krvni pritisak. Međutim, ako redovno vežbate, pomažete u održavanju svog pritiska u mirovanju na nivou koji je bezbedan za zdravlje. Trčanje, brzo hodanje, vožnja bicikla i plivanje su odlične opcije.

Potražite mir

Razmislite o tome da nabavite kućnog ljubimca. Utvrđeno je da aktivnosti oko životinja značajno samanjuju krvni pritisak bilo da šetate psa, sadite sa mačkom u krilu ili samo posmatrate akvarijum sa rinicama. Hobiji koji zaokupljaju pažnju, baštovanstvo, sviranje nekog instrumenta i slično, mogu da budu podjednako korisni kao i meditacija.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
EBA

pre 2 godine

Ispade po doktoru da nano čestice uranijuma koje unosimo u krvotok preko hrane i vode nisu štetne za naš krvotok.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija